Showing posts with label gadget. Show all posts
Showing posts with label gadget. Show all posts

Adonit Jot Pro Stylus Review

Adonit Jot Pro | Untuk sesiapa yang guna tablet ataupun iPad selain iPad Pro, entri ini adalah untuk ada. Kalau ada yang minat digital drawing, sketching, digital note-taking etc, benda yang aku nak kongsi ini adalah tool yang akan menyenangkan kerja korang. Pernah guna stylus yang pakai sponge material? Boleh klik SINI untuk tengok stylus yang aku maksudkan. Sebelum ni aku guna tu dan aku rasa bodoh gila sebab benda tu langsung tak bagi kerjasama. Jangankan nak melukis, nak jot down nota pun susah. Cari punya cari, akhirnya aku jumpa stylus yang compatible dengan iPad aku dan juga tablet lain.

adonit jot pro malaysia



Ini sahaja yang ada dalam kotak. Insert hitam tu superb sebab ada adhesive strap yang menahan stylus tu supaya tak terlampau berasa gegaran bila di goncang oleh customer yang tengah fikir nak beli atau tak nak beli. (admit it that you always shake the stuff before you purchase them.. or is it only me? lulz). Mine is in a rose gold color. Adonit Jot ni ada banyak jenis dan yang aku punya adalah Adonit Jot Pro. Klik SINI untuk tengok version lain. 

adonit jot pro review

Adonit Jot Pro Size and Design

Kalau tengok memang slim dan panjang tu lebar tapak tangan aku je. Mudah nak bawa sana sini. Yang bestnya Adonit Jot Pro ni ada screw cap untuk protect tip hujung tu daripada rosak. Kalau nak guna, lid tu boleh dipusingkan dekat bahagian atasnya supaya tak hilang. Adonit Jot Pro ini adalah metal tube. Bukan plastik. Kalau sakit hati dengan orang boleh cuba ketuk kepala mereka dengan benda ni. Hihi!

adonit jot pro malaysia review

Functionality 

Berbeza dengan rubber-tip/sponge-tip stylus, Adonit Jot Pro ni lain. Kalau tengok dalam gambar, yang tip tu adalah plastic-disc with ball-joint. Bila guna untuk menulis atau melukis memang precise sangat. Benda tu mesti kena lekap rata atas screen untuk dia berfungsi dengan baik. Nampak pelik tapi sangat best bila guna. Slide smoothly atas screen! 

adonit jot pro procreate

Result of using Adonit Jot Pro

Pandai tak aku lukis? Hiks. Buruk dan kena banyak berlatih. Aku suka-suka je nak melukis sebenarnya dan apps yang aku guna adalah Procreate. Senang hati buat kerja bila guna Adonit Jot Pro. Rasanya kalau guna rubber-tip stylus memang sampai bila-bila pun aku tak dapat melukis tanpa rasa marah huhuhu. Kalau masih tak percaya dengan review aku, meh tengok video aku provide dekat bawah ni. 

A video posted by Eeca Shyaa (@eecashyaa) on

Haa percaya tak yang Adonit Jot Pro ni best? Harga sangatlah berbaloi. Aku beli dekat Switch dengan harga RM138. Tak murah dan tak mahal yang penting kualiti bagus. :) Cuma satu je cons Adonit Jot Pro ni.. Ini pendapat aku lah.. You cannot rest your hand on the tablet/Ipad or it will drag the screen or might be ruining your drawing bila melukis. Small matter je. Kalau tak nak kekacauan berlaku, belilah Adonit Pixel sebab ada fungsi palm rejection. Harga pun superb lah! Konklusinya, Adonit Jot Pro sangatlah okay untuk permulaan. Kalau taknak beli Adonit Jot Pro, beli yang Adonit Mini. Harga kalau tak silap RM98 dekat Switch.

Sekian saja review aku kali ini. Don't hesitate to ask me if you have a question about this!

Fonemax X-Pro Nylon Cable Review

I just bought a new USB cable for my iPhone on June, 27th. Memandangkan aku taip entri ini pada 30 haribulan, maksudnya aku cuma guna benda tu dalam lebih kurang empat hari kot. Yes, it's only 4 days or should I say less?

broken iphone cable


As you can see from the photo above, that was the brand that I bought for my iPhone. And as you can clearly see the price, it costs me RM89. I repeat, RM89. But guess what, it's totally a waste. Sangat sangat. Masa cuba dekat kedai, everything was fine. But when I took it back, suddenly it's not working. Aku try adjust lah apa yang patut and it works. Pada masa yang sama jugak, aku dapat pop-up message cakap yang cable tak certified. I felt agitated! Kenapa tak certified pulak? Tapi aku sabar je sebab still boleh guna. Dalam hati aku cakap mungkin esok akan okay kot. But sadly, it's getting worst. I got angry to the max! Geram sebab I paid much for something that can't be used. I'm not saying all third party cable is bad, but some of them are totally rubbish. This cable kejap boleh guna, kejap tak. Marah ok marah. RM89 aku boleh makan kepsi banyak kali!!

broken usb wire

Every time when I plug the cable into my iPhone, the message keep popping up. Now tell me, will you feel happy to see this? Sumpah rasa nak nangis. Tapi aku terpaksa redha je lah. Warranty 6 bulan. Tapi disebabkan aku beli dekat KL and now I am already back to my hometown, Sarawak, I cannot claim anything. Aku redha dan pasrah je. Huks. Beli mahal tapi tak dapat guna. I expect with that price, I will get something way more better than cable yang harga less than RM30. But this one has proved me wrong. Tapi aku tak pernah lah beli yang murah gila sebab aku tak jamin yang murah tu selamat diguna. Safety first! And please take note that it's my opinion. The specifications of the cable boleh tengok dalam gambar okay.

Based on what I write here, I'm sure you know what to do. But I don't know if the cable would be certified on your phone or not. Make sure bila beli tu kena cuba beratus kali. Or else you will regret like me. Sobs. I just waste my money on useless stuff :(

-
-
-

Anyway, today I bought another new cable. It is recommended by my cousin who is working with Switch store and she herself use the same cable for months already. I will give it a try and will tell you if it's good or not!

new charger


Till here then. Toddles! x