Showing posts with label personal. Show all posts
Showing posts with label personal. Show all posts

I Choose To Be A Minimalist

minimalist

Ever since I read about minimalism on someone's blog that day, aku terus terfikir tentang benda ni sampai tak sudah. Yang lagi menguatkan diri aku untuk jadi minimalist adalah bila aku tengok betapa semaknya dapur rumah yang penuh dengan bekas untuk simpan makanan, tupperware gitu yang mak-mak suka simpan. Penuh satu almari. Sampai berhabuk berdebu bersarang lagi. Boleh jadi ada sarang dinasour jugak.

Bila masuk bilik sendiri dan tengok semua benda yang ada, terus aku ter-omg banyaknya barang! Paling pening kepala bila dah tiba masa nak mengemas. Tak tahu mana nak simpan mana nak eliminate. Same goes to my wardrobe. Baju yang dah tak pakai pun simpan dalam tu.

Most of the space are occupied with stuff that we keep sebab sayang nak buang dan sebab kita rasa kita akan guna lagi benda tu in future. But the truth is, all the stuff yang kita refused nak buang tu semuanya remains untouched forever k. Haa cakap nak guna balik tapi tak jugak. Lastnya memburuk lerr disitu je.

minimalism


Apa itu minimalism? 

Minimalism ini adalah gaya hidup yang ringkas which kita tak perlu ada banyak barang dan cuma simpan benda yang penting dan diperlukan sahaja. Selain dapat belajar berjimat dengan gaya hidup macam ni, tempat yang kemas dan selesa juga akan buat kita rasa rileks dan santai dengan keadaan sekeliling kita. Tak crowded so kepala pun tak serabut lah kan? Sesi mengemas mesti jadi lebih best sebab tak perlu bingung tengok barang yang macam-macam ada tu.

Kenapa aku pilih untuk jadi minimalist?

The main reason is sebab aku tak suka tengok rumah semak dengan barang-barang. Even sekarang pun aku tengah cuba untuk declutter barang-barang dalam bilik aku semua. Mana yang dah tak pakai lagi aku buang, yang masih bagus aku kumpul dan aku akan bagi dengan orang lain. Kali ni kemas no mercy k. Tak ada eh-sayang-lah-nak-buang, tak ada eh-sayang-lah-nak-bagi-orang. I have to be strict on myself bila dah pilih untuk jadi minimalist ni. Main goal is to have less stuff!

Second reason is dengan cara ni aku rasa aku boleh selamatkan duit aku dari malapetaka nafsu yang suka nak membeli barang je kerja. Walaupun aku bukan kaki shopping, tapi aku admit aku suka beli benda yang erm erm kurang penting dalam hidup aku. Hahaha! Contohnya bila aku beli lotion baru sedangkan lotion di rumah belum lagi habis. Bila dah beli baru, memang yang lama punya akan diabaikan. Ugh I hate myself when it comes to that part.

Minimalism - The art of letting go!

Nak tak nak, unnecessary things have to be gone. Nak simpan pun memang bertahun jugak lah benda tu kat situ. Useless jugak kan. Lately ni it stresses me out to see lots of stuff here and there and everywhere. If I had my own home someday, I will definitely choose minimalism concept. Even penggunaan warna pun aku akan ambik konsep minimalist. Tak nak guna warna warni. White should be the best!

minimalist quotes

What say you? Pernah terfikir nak jadi minimalist tak? It's a good thing I could say! I will share more about minimalism for sure. Stay tuned!

The Foxy Baby

Hiks. I'm kinda a happy girl right now. Barang yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba yeay! Been waiting one month for the baby to be shipped. And around two weeks to arrive here. Surprisingly It arrived early than I expected okay. Sebab tu rasa eksaited sangat bila dapat sms dari abang poslaju hahaks. Sebab I didn't really put high expectation untuk tarikh parcel tu datang. Dapat je sms terus laju kaki ni melangkah pergi ofis poslaju haha. Dekat je dengan tempat kerja. xD

So jeng jeng jeng... Nak tahu apa barang yang ditunggu-tunggu tu? Keep reading then!

A post shared by Eeca Shyaa (@eecashyaa) on

Its my foxy baby yeay! Makan tak kenyang tidur tak lena je terkenang-kenang nak beli benda ni hahaha. Sorry to say but planner addict memang macam ni perangai. Selagi tak dapat selagi tu tak betul mood. Even journal atau notebook dah berlambak tetap je ada yang akan buat jatuh hati. Huhu. Kalau dah suka tapi tak beli memang mengigau kalau tidur. :p

Ini teaser je. In next post saya akan bagi details benda ni. Mana lah tahu kot-kot ada yang terjebak fall in love dengan benda ni kelak. Saya tak bertanggungjawab atas sebarang godaan syaitonirojim okay hahaha.

And for those yang nak beli preloved journal yang leather style macam ni, saya ada jual tau. Sila check Carousell shop saya.


Jual sebab nak fund beli yang baru sebenarnya. Tapi tak terjual-jual pulak yang preloved punya. Huhu. Kalau ada kawan yang nak ke do let me know!

Wait for next entry to see apakah bendanya itu dan macam mana nak guna. Hehehe! Toddles~

The Study of The Soul

study of human behaviour

The study of the soul. I bet everyone has the same wish as mine. Perhaps. If I were given a chance, I would love to further my study. Siapa tak suka belajar kan. Lagi-lagi orang yang ada curiosity terhadap macam-macam benda. They willing to learn.

If I could, I would. 

I would love to pursue my study in psychology. Walaupun masa diploma terjun dalam bidang hospitality, rasanya minat saya lebih kepada yang satu ni. Tak semestinya boleh belajar satu benda je kan. Tak salah rasanya nak terjun bidang lain kalau benda tu yang kita suka. Hehe.

Why psychology and what is psychology? 


Psychology is the scientific study of the mind and behavior. Psychology is a multifaceted discipline and includes many sub-fields of study such areas as human development, sports, health, clinical, social behavior and cognitive processes.

Serius saya minat gila dengan benda ni. Tak tahu kenapa but study about human being, our behaviour, our mind apa semua ni macam interesting gilak. I love observing people. I want to know why people act the way they act. Kenapa manusia ada depresi, ada anxiety tu semua. Why why why and why. I'm so curious to dig in about this.

study psychology

Yes. It seems fun to me. Dalam masa yang sama juga mungkin boleh jadi part time writer. Haha. I didn't realize dua benda ni boleh connect but it does make sense kan? Both are looking for something. A story behind the other story.

I will learn about this on my own. Rajin-rajin google sendiri. Then, of course, I will share it in my blog with my own words. Based on pemahaman sendiri lah. Hihi. I love doing things that I love! Mana tahu boleh fokus niche ni untuk blog kan. Hehe.

How about you? What do you like and what caught your attention when it comes to learning? 

Just My Two Cents

mind your own business


"Let every fox take care of his own tail."


Maksudnya jangan sibuk jaga tepi kain orang. Well this is my two cents and personal opinions and rants or whatever you want to name it.

I was scrolling my Facebook feed this evening and stumbled upon this article about majlis ummi nazerera yang dikritik netizen. I don't really care about whatever entertainment yang ada di malaysia ni but I can't help myself to voice out about some of orang malaysia punya attitude yang suka gila kecam orang.

Dear keyboard warrior, don't you have better things to do?

Sukahatilah dia nak buat apa. Nak menari nak berzumba nak tergolek ke apa lantak dia. Nak buat tema apa sekalipun, it's her wedding ceremony gaisss. Salah ke orang nak have fun kat majlis sendiri? As long as tak kacau orang so why not kan?

"Let people do what they need to do to make them happy. Mind your own business, and do what you need to do to make you happy."

Serius tak paham. Kalau tak suka apa yang orang lain buat, why bother? Diam dahlah. Jangan peduli selagi dia tak kacau hidup kau. Nak sakitkan hati orang buat apa? Benda simple pun jadi susah. Alahai.

Yes you can say whatever you want. But remember, you have no right to hurt people.

Why You Should Reflect Yourself

self reflection
credit : google

Some people really need to reflect themselves before judging and criticizing others.

Bercakap bagai dia tak ada salah. 
Bercakap bagai apa yang dia buat semua betul.
Diri sendiri dipuji. Orang lain dikecam. 

Cermin diri sendiri sebelum cakap orang itu ini. Kalau tak ada cermin, sila pergi beli. Beli cermin paling besar biar nampak semua cacat cela yang ada. 

“Self-reflection is a humbling process. It's essential to find out why you think, say, and do certain things... then better yourself.” ― Sonya Teclai


Tak salah untuk reflect diri sendiri. Dengan cara ini at least kita sedar apa kita buat. Taklah nampak macam memperbodohkan diri sendiri. Contoh bila kau tengah bersuka ria mengata orang sedangkan pada masa yang sama kau pun sama spesies macam orang yang kau judge tu. Bila kita reflect diri sendiri, masa tu lah kita tanya betul ke tidak apa yang kita buat. Ia sekaligus boleh bantu kita untuk jadi lebih baik. 


"What you say about other people says way more about you than the people you talk about."


Kalau kita boleh cari kesilapan orang lain, kenapa kita tak boleh cari kesilapan kita sendiri? Tak pasti la macam mana. Tapi agaknya bila kita judge orang barulah terserlah keburukan yang ada pada kita kan? Mungkin kita sedar tapi buat tak tahu. Ataupun langsung tak sedar. Sebab tu bangga sangat mengeji, mengata, memburukkan orang lain. 

Why you should reflect yourself.


Rajin-rajin la kita reflect diri sendiri supaya tak jadi spesies yang mengata orang sambil mengata diri sendiri. Sambil tu boleh perbaiki apa yang kurang pada diri kita jugak. Tak rugi pun kalau buat. Bercakap dengan reflection kita dalam cermin tu bukan gila okay. Whatever you said or whatever you asked yourself in the mirror, its going to hit you back. Kalau rasa sakit, maka jangan buat begitu pada orang lain. 

Reflect yourself!

Of Things I've Been Doing

of things ive been doing

Hello lovelies! It's been awhile. Kesian blog kena tinggal. I've been too lazy to even visiting website blog ni. On laptop pun sekadar dengar lagu, tengok kdrama dan buat homework. Mood blogging memang kelaut. Singgah blog blogger lain pun tak ada. Huhu. So here I am! Hello again! Hopefully after this one post there will be another new post. Kena rajin update blog!

So yeah, dalam post ni aku nak share certain things that I've been doing lately. Kira macam a short and quick post to let the readers know that I am still alive and rocking my life. 😛 Well, not really rocking my life.


Hiking di Canada Hill aka Grand Old Lady. 

hiking canada hill

It was my first time hiking di GOL and my second time doing this challenging outdoor activity. Sumpah leput rasa nak mati jak. It was really exhausting sampai aku termuntah sampai rasa nak give up je. But somehow I made it yeay! GOL ni ada banyak trails. Aku dengan A guna trail nombor 2 since dia cakap senang. Senang memang senang but for the first timer macam aku memang sadis jugaklah. 

Tiring but fun. I made a good progress for the second time we went here which is masuk pukul 6 petang dan keluar pukul 640 petang. Yang kali pertama tu masuk pukul 6 petang dan keluar pukul 7 malam. Kira okay lah kan? Hiks.

Long walk at somewhere over the rainbow! 

somewhere over the rainbow

Selain hiking, aku dengan A pun ada buat aktiviti long walk dan jogging. Road to 60kg katanya :P Harap-harap dengan adanya workout buddy ni bolehlah kurus dengan cepat hahaha. Kenapa somewhere over the rainbow? Sebab tempat ni tak banyak orang datang. Its surrounded by nature and so fresh okay. Sambil jogging sambil dating. Eh? :P

Rocking the hammock by the beach. 

sunset beach miri

Lepas long walk, we usually going to spend a little time rileks dekat hammock yang ada kat tepi pantai sambil layan sunset. Kan dah cakap tadi sambil workout sambil dating. Hahah! Okay just kidding. Actually balik dari long walk memang boleh guna jalan pantai sebab ada jalan tembus. So why not lepak kejap kan? I just love this kind of workout where you get to enjoy fun activity and enjoy the beautiful nature.

Fall in love head over heels with traveler's notebook style.

midori traveler's notebook

Apa tu traveler's notebook? It's a journal! I am currently using my passport size midori TN. Small and senang nak bawa kemana-mana. Kira macam perfect size lah. I did some DIY stuff in there and going to show them in the next post okay! And ehems, I just bought a new Foxyfix for myself. Can't wait to get the parcel!! And if you are interested with traveler's notebook, I have two preloved TN for you. Check out my carousell shop to get them! https://carousell.com/xechalogy/. It's a bargain! Rugi tak beli :P

Moving to a new room.

tumblr bedroom

Puasa haritu aku exchange room dengan adik aku. Well, the boys are many so they need a bigger room. I don't mind small room and bilik sekarang lagi best rasanya cause I can make it looks a bit tumblr-ish hahah! A new undiscovered cave for myself. Hiks.


* * * * *

What else? Rasanya tu je for now kot. Same routine macam sebelum ni except that aku dah start workout now. Hiking, long walk and do some exercise macam push up, squats etc. Best rupanya ada fitness buddy kan. Terus semangat je rasa nak bakar lemak. Hihi. So, till here then. x

Down With A Fever

down with a fever
credit
I guess this week just ain't my days. I've been down with a fever. And flu for almost a week already. And sore throat as well. Stuffy nose and now stuffy ears. I have taken Clarinase which is a so-called strong medicine for flu recommended by my stepmom. It's gonna make me drowsy she said. But I guess the Clarinase has no effect on me. Too much painkiller in my body that even the strong medicine give up to function properly. Lol I'm dying! 

I tried to find some tips on Google to help me unclog my ears. Because stuffy ears are really making me uncomfortable! I tried the steam shower but it just not my thing to shower with hot water. I mean, warm. But wait, how do you get the steam if the water ain't hot? 

I tried the warm compress method where you put the warm cloth over your ears or nose to get rid of the stuffy feelings but it doesn't work. Then I go for a drink. Hot honey lemon. I don't like the taste but yeah, I need to force myself to drink it. It's an alternative for medicine so I gotta do it for the sake of myself. We can't depend too much on medicine, right?

I even took Panadol Actifast for my fever. I felt better the next day. But the day after that, which was yesterday, I was once again down with a fever. I really felt like oh-im-gonna-die. Yes I know its overdramatic but I really felt that way lol. 

Each and every day I hope I will wake up with no flu, no fever no stuffy ears no stuffy nose and no sore throat. Nyah kauuuuuuu! But it just won't go away sobs. Being sick makes me lazy and not in the mood to do anything. 

Well, just hoping I will recover soon so that I can do the work especially in maintaining my blog and hoping to be consistent in updating entries. Just a quick writing. Till here then! x 

The Blue Sky Tag

the blue sky tag

Hello lovely! I've been so busy lately that I don't get a chance to date my blog! It's been few days since my last post and that I decided to do the Blue Sky Tag post. I've been nominated by three persons (I'm sorry if I missed out the person who tagged me in their post) which mean there are 33 questions I have to answer. So, are you ready? Here we go!

6 Things That Are Easier Said Than Done

easier said than done


I Want To Diet and Start Eating Healthy

But I always end up having fried noodles for breakfast and chicken rice for lunch. I was planning to have only boiled eggs for breakfast and chicken soup with green veggies for lunch the night before but why did I do the opposite things on the next day? What make it worst is I can't even leave the junk foods! Tsk.

My Current Wish List #1

eecashyaa wishlist

Hello! I decided to make this post because I have no idea what to write about. Speaking of wish list somehow excites me! There are some stuff that currently in my wish list and I will definitely be happy if I could get my hand on them. Obviously not now but sooner, maybe. 

Well, I'm not saying I will get them all but if I had extra money, I will prolly grab every single thing that I put in my wish list. Self-satisfaction they said! Yes I know it's not necessary and it's what we called as kehendak instead of keperluan. But hmm, it's not a crime to have a desire towards something is it? Dreaming is free! :P

Now let's go through things that drive me crazy. 

eecashyaa wishlist


1. SONY A6000

Smaller and lighter than comparable DSLRs! To be honest I don't really have the knowledge about camera and sort. But Sony A6000 has always been on my wish list because I love the quality of the night shots taken with this camera. I am fond of the night view! I never tried them but I did some research about it. Look HERE to see the example of the night shots and HERE to see the day shots. Yes, I know I have to learn the photography skills in order to get that beautiful photos. Finger crossed. 

2. ADONIT PIXEL

After doing some research about what stylus has a similar function as Apple Pencil, I finally know that Adonit Pixel is the perfect one. If you read my post HERE, you will know that I am currently addicted to digital lettering. My Adonit Jot Pro can't do the lettering as I need a stylus/pencil that has a sensitivity pressure to work better with iPad. If you asked me why I don't buy the Apple Pencil, it's simply because I have an iPad mini instead of iPad Pro. Apple Pencil is specifically made for iPad Pro only. It won't work on my iPad.

3. DR MARTENS GRYPHON SANDAL

I always prefer sandal over heels or sneakers. And this kind of chunky-looks with 2 or 3 straps footwear is what I go for. I've been eyeing on this for ages already! Curious to see how it looks like on feet? Click HERE and HERE. Nampak macam sandal pinjam but I love the style though. Definitely gonna own this some day! But if you happened to know other footwear brands that have the similar style of sandals, do let me know so I could have them on my next wish list post. Eh? Vegan Clarissa and Hayden also looks nice! *drooling* 

4. G-SHOCK AW591BB-1A

I have my first GShock which you can see HERE and now I am eyeing on all-black GShock. I know it's a men's watch and I don't know if it would fit my hand but I love to see how sexy it is! I love GShock because of its features, especially the shock and water resistant. I'm the clumsy type of girl and I know by owning this kind of watch, I don't have to worry if it's crash on the floor or drowning in the water. I mean, don't you wash your plate and glass after using them? :P

5. TIMBERLAND 6 IN PREMIUM BOOT

Yes, boot. Other than sandals, I love boots too! I like to see people wearing ankle boots and high-cut boots (I don't know if this is the right term but you got me, right?). If I were to buy myself one of this footwear, Timberland 6 In Premium Boot is my pick. It's waterproof! I used to adore Dr Martens' but when Mr M told me about Timberland, I fall head over heels with it. He is obsessed with Red Wing but it's way too pricey lol. I have this kind of style that I like but I'm not sure what do we called it. Rugged looks, perhaps? Click HERE, HERE and HERE to see Timberland 6 In Premium Boot in action!

6. LEUCHTTURM1917 IN A6 SIZE & GRID STYLE

No matter how hard I tried to get rid of this feeling, I know deep inside me I still want Leuchtturm1917! Yes, you heard me. I want it in A6 size, grid style and in emerald colour. I have my Filofax in A6 size but I think it's a bit bulky to be brought anywhere. While my Dream Journal is in A5 size and too much to be in my daily handbag. Leuchtturm1917 in A6 size seems to be less bulky and it looks like it's the perfect book to jot down notes etc. Do you know where can I get this in Malaysia?

7. THE GRID -  BLOGGER TEMPLATE BY PIPDIG

After reading Siqa's post about one blog template from Pipdig she sets her eyes on, I go through the website to see some blogger templates too. Well, of course without any feeling to own one since I know it's gonna be expensive. But sadly, I found The Grid that hits me straight to my heart. Cewah. Yes, sad because right now I feel like purchasing the template! But guys, tolonglah, it costs $49/RM215! I love The Grid because it has minimalist and clean looks which always be the theme for my blog. I prefer this kind of design compare to the meriah-happy-looks blogger template. It looks good, isn't it? *sighhh*


* * * * * *

There are so many things I desired yet so little money. If I sum up the price of everything that I want, I know it would exceed 5k! Bukan-bukan wishlist aku ni kan. Hiks. Dah nama pun wish list. I know I shall work harder and save more in order to get what I want. I need to manage my expenses; separate the money for future and the money for self-satisfaction. Do it in the right way so you won't broke in accomplishing your wish list. That is how it supposed to be! Let's earn more and save more yeay yippie yabedabeduuu!

So, what about you? Tell me what you have on your wish list! 

The Gold Ring And The Beaded Bracelet

eeca shyaa

I have decided that #CaaAndHerStuff gonna be part of this blog from now on. Just like how other people do their every month's haul, I'm gonna do the same but in a different way. And I might thinking of categorize them all. And for this, for #CaaAndHerStuff, it simply means me and my belongings. I just want to share my favorite stuff and keep them as a memory. Well, just in case I lost them someday! At least I have bits of them with me here. :)

So today, I just bought new precious bracelet for myself and I am completely in love with it!

long beaded bracelet


Pretty and cute isn't it? Abaikan jam tangan yang berdebu tu hahaha! All you need to focus is on that pretty colorful tiny beads! It's actually a long beaded bracelet. I bought it for RM40. I don't know if you think its a bit pricey or cheaper but you know what, when something caught your attention, how much the thing costs is not a big deal. Yang penting dapat or tak pun memang akan ada penyesalan. Hiks. Aku memang suka benda-benda unik dan ala-ala vintage macam ni. And I don't care if it's a cheap stuff atau tak. Janji aku suka. And I love beads too! Lagi-lagi kalau yang crystal beads. And until I found something like this bracelet, baru ku tahu manik manik yang lain pun cantik jugak!

The next thing I bought for myself is a gold sempoa ring! I called it self reward.

sempoa ring, gold ring


Well, to be honest, travel fund is gone. Aku guna duit yang aku kumpul untuk pergi Korea untuk beli cincin emas. Memandangkan harga emas makin hari makin melambung tinggi, baik aku simpan secebis daripada tak ada langsung. Ada tu memang ada. Tapi itu pemberian orang tua. At least aku ada something yang betul-betul berharga yang aku beli guna duit sendiri. Aku ada terbaca yang harga emas pada tahun 2020 akan jadi dalam around RM500 segram. Sekarang segram emas belum cecah RM200 lagi. Mungkin dalam RM180+ segram.

Masa beli cincin ni sebenarnya aku kurang dengar apa yang amoi tu cakap. The only thing that I know at that time was I have enough money to buy that gold ring and walau apa pun terjadi, aku tetap nak beli. So here it goes... I am married to myself! Kenapa aku pilih sempoa? Tak ada sebab apa pun. Aku suka tengok benda tu boleh bergerak. Plus design tu pun nampak unik. Kalau nak kira something mungkin boleh praktikkan sempoa di cincin ni kot hihihi. Tapi kena belajar cara macam mana nak kira dululah sebab aku pun tak tahu pakai sempoa ni. Kesian duit untuk travel huhuhu. Tapi tak apa, orang cakap takkan lari gunung yang dikejar... Betul lah kan. Gunung mana ada kaki :p Rajin-rajin simpan duit insyallah boleh tunaikan impian nak jelajah serata dunia. Ultimate goals tu!

Till here then.. Toddles!

Peta Dunia Mengikut Fikiran Donald Trump

Sejak Donald Trump jadi presiden amerika syarikat, macam huru hara je dunia aku rasa. Padahal ada sesetengah orang kata yang Donald Trump ni cuma cakap kosong dan tabur janji kosong saja semata-mata nak orang undi dia. Biasalah.. Demi nak ambil hati penyokong, kenalah tabur janji manis dulu. Macam tak tau je. Kan kita dah ada contoh. Berdoa sajalah yang Donald Trump ni cuma cakap kosong. Fikir yang positif dan selalu doa yang terbaik. Kot kot manatau tuhan bagi hidayah dekat dia. Tengah best layan facebook baca artikel, aku terjumpa pulak satu benda yang agak menarik nak di kongsi. Ia adalah peta dunia mengikut fikiran Donald Trump! Okay cuba korang cari dimana letaknya negara Malaysia dalam peta ni. Tsk!




Tak tahu nak respon macam mana. Kalau betul lah Donald Trump fikir yang Malaysia ni banyak terrorist, memang berjaga-jaga dan bersiap sedialah kita. Wish we could change his perspective towards our country and even on other countries too! Dan buang jugak perangai tak senonoh dia yang racist dan sexist tu. I wish we could live in peace and harmony. Love and respect each other regardless the color of the skins, races, religions etc. Let's hope for the best!


Drama Korea Terbaru Pilihan Hati

upcoming korean drama, legend of the blue sea

Tak sabar tunggu cerita korea baru yang akan mula minggu depan. Ada tiga korean drama yang currently dalam to-watch list aku. Pengaruh cerita korea ini memang kuat macam pengaruh donald trump jugak. Bila dah tengok trailer memang akan terjebak. Tak boleh kalau tak tengok sebab gerenti akan teringat-ingat teaser tu. Lagi-lagi kalau ada actor kacak dan hensem. I kenot resist! :p  Ada tiga drama korea yang akan mula pada minggu depan yang aku nak tengok. Are you ready?

1. Legend of The Blue Sea

Tengok teaser pun dah best. Pelakon utama drama Legend of The Blue Sea ini adalah si kacak Lee Min Ho dan si cantik Jun Ji Hyun. Drama ini adalah inspirasi daripada sejarah kisah dongeng orang Korea iaitu Joseon legend dimana seorang nelayan menangkap puteri duyung dan melepaskannya. Dalam cerita ini pulak, puteri duyung yang terakhir di dunia muncul di Seoul dan cuba untuk hidup sebagai manusia. Bila dah jadi manusia, terjumpa pulak dengan si penipu Lee Min Ho. Lee Min Ho pula akan ada dua watak di era berlainan iaitu zaman dulu dan zaman moden. Curious gila nak tahu jalan cerita drama Legend of The Blue Sea ni! Agaknya dapat tak puteri duyung zaman dulu survive zaman moden?

Release date : 16 November 2016

2. Weightlifting Fairy Kim Bok Ju

Drama Weightlifting Fairy Kim Bok Ju ini pulak mengisarkan tentang atlet yang cuba untuk mencapai impian mereka dalam sukan yang diminati. Pelakon utama adalah Lee Sung Kyung sebagai Kim Bok Ju dan Nam Joo Hyuk sebagai Jang Joon Hyung. Drama ini bukan sekadar sukan tetapi akan diselitkan kisah cinta antara pelakon utama! Hmm boleh ke Bok Ju comel ni angkat berat?

Release date : 16 November 2016


3. Oh My Geum Bi

Drama Oh My Geum Bi ni macam cerita sedih. Berkisar tentang seorang ayah yang menjaga anaknya yang berumur 8 tahun yang mempunyai penyakit Alzheimer. Hmm mengingatkan aku dengan movie A Moment To Remember. Rasanya kena sedia tisu bila tengok drama ni! Pelakon utama adalah Heo Jung Eun sebagai Geum Bi dan Oh Ji Ho sebagai Mo Hwi Chul. Tak sabar nak tengok!

Release date : 16 November 2016
* * * * * *
Don't forget to mark your calendar! 

Bila Donald Trump Jadi Presiden Amerika Syarikat

donald trump, USA president, 2016 usa election

Nak kisah atau tak terpulang dengan individu. Tapi aku rasa benda macam ni semua orang patut ambil tahu walaupun dia tak suka. Kenapa dan apa. Nak cakap aku follow up the entire US election news memang taklah. Tapi at least aku tahu serba sikit tentang benda ni. Agak terkejut bila tahu Donald Trump yang jadi president baru. Hairan kenapa orang tetap undi dia sedangkan mereka tahu Donald Trump ni orangnya macam mana. Terang-terangan menyokong dan menggalakkan benda yang tak sepatutnya. Like seriously? Tak jugak aku support Hillary Clinton sebab either Donald Trump ataupun dia, orang Islam tetap jugak akan ditindas, kan? Donald Trump memang benci Islam. I can't imagine what he will do to Muslims later. Antara sebab kenapa orang takut bila Donald Trump jadi presiden Amerika Syarikat:

Orang Islam akan dilarang untuk masuk ke USA.
Imigran/pendatang akan diusir dan dihantar pulang ke negara asal. Dia jugak mengugut untuk batalkan visa terhadap negara yang taknak terima rakyat dia balik. (Kesian kalau yang dah ada family kat sana..)
ISIS : Kononnya nak hapuskan ISIS di Middle East. Even if dia berjaya hapuskan ISIS, aku tak rasa dia akan bagi keadilan untuk umat Islam kat sana. Perang, genocide memang tetap ada.
Ekonomi dunia akan terganggu.
Menggalakkan racism sebab dia sendiri pun racist!

Sebenarnya aku tak faham kenapa dia ramai supporter. Adakah sebab spesies macam dia ada banyak kat sana? Kalau ya memang agak menakutkan okay! Apa-apa pun, benda dah jadi. Donald Trump won the presidency and he is now a new president of United States. The 45th United States president. Kita tunggu dan lihat apa consequences dia lepas ni. Tengok jugak apa yang terjadi di Malaysia sekarang. Macam-macam hal. Sobs.

Dear world, meet the new United President, Donald J Trump...

S

Of Things That Happened Last Week

eeca shyaa


Terus terang cakap memang aku eksaited bila nak masuk bulan November. Nothing particular actually since I was counting the days to meet someone. Eksaited nak mati bila tengok hari yang ditunggu-tunggu akan tiba. Biasanya hello-november-please-be-nice-to-me adalah benda tipikal yang akan orang buat tiap kali masuk bulan baru. Padahal apa-apa bulan pun memang baik dengan kita. Kita yang shaitonirojim sebenarnya. Kihkihkih. Now let's skip to the things that happened in my 44th week of 2016. 

Shattered.

I was completely tearing and breaking into pieces. I trusted that person very much. Makin lama aku rasa makin dibiarkan. Tapi aku tak peduli. Aku abaikan perasaan tu semua. Rupanya instinct aku betul. Dia give up on our relationship dan tinggalkan aku tanpa sikit rasa sedih pun. He always said he loves me more, he said he won't leave me, he said he will keep his promises but sadly he broke his own words. Spesies macam ni memang layak dihumban dalam laut paling dalam dan dijadikan santapan jerung. Tak pun pergi hantar ke bermuda triangle biar lenyap. I thought I will be crying for the whole month but thanks to korean dramas dan Ji Chang Wook sebab tak sampai seminggu aku dah boleh move on. Tak sabar nak tengok oppa Lee Min Ho berlakon dalam The Legend of the Blue Sea pulak. Tengok trailer macam best!

I Abandoned My Bullet Journal.

Disebabkan sedih, aku tak ada mood nak tulis apa-apa dalam journal. Rasa serba salah sebab aku sepatutnya menulis tapi aku cuma biarkan week 44 tu kosong. Mungkin minggu ini pun kosong. Dan mungkin jugak aku akan biarkan the whole November punya page tu kosong. Serius sedih dan tak ada semangat. Malaslah. 

I Skipped My Konga Class As Well.

I am supposed to attend the fitness class on Wednesday, Thursday and Friday. Tapi disebabkan cuaca pun ikut mood aku yang tengah sedih dan gloomy, aku jadi malas. Memang minggu yang teramat malas dan tak ada mood gara-gara satu benda je. Alahai. I need my spirit back! To that person, nak tinggalkan aku pun tak perlulah bawak semangat aku lari. Phew. Benci ah.


I Lost My Gold Bracelet. 

Ini kali kedua aku kehilangan gelang. Masa hari jadi aku yang entah ke berapa, mungkin yang ke 20 or 21 kot, ex boyfriend ada hadiahkan gelang. Tapi tak sampai seminggu gelang tu hilang. Sabtu lepas pulak gelang emas aku yang hilang. It was bought my late grandma sobs. Dalam pukul 3 petang baru aku perasan yang tangan aku kosong. Sedih. Aku taknak dah pakai apa-apa gelang unless yang memang jenis tak boleh nak tercicir. 

Cancelled Plan.

Well, sebenarnya aku memang nak keluar hari Ahad dengan kawan yang aku tak pernah jumpa tapi dalam chat kemain macam orang dah kenal 10 tahun. Tapi disebabkan malam sabtu tu aku terlampau layan perasaan dan tidur lewat, makanya esok aku terlewat bangun dan meng-sengajakan diri ini untuk bangun lewat. Hiks. Insyallah Ahad ni aku akan keluar mencari semangat aku balik. Nak jalan sekitar Miri dan cari tempat best. Boleh aku share dalam blog. 

* * * * * *

Di sebalik benda yang jadi aku yakin ada hikmah dan allah pasti ada rancangan yang lagi baik dari tu. Tapi kalau yang bangun lambat dan abaikan sesetengah benda tu memang kemalasan yang datang dari diri sendiri. Insyaallah azam tahun baru nak jadi rajin pulak! Abaikan hari hari aku yang bosan sebab aku memang jarang keluar rumah dan pergi mana-mana. Ayah aku pun bising sebab asyik mereput dalam bilik je hahah! Jangankan keluar rumah, keluar bilik pun tak. Orang lain sebok tengok gegar vaganza, tengok suri hati mr pilot entah, aku pulak over feeling layan cerita korea. Tak pun menyampah sendiri tengok video donald trump dalam youtube. Curious nak tahu siapa akan menang dalam us election! Jeng jeng jeng!

Till here then. Bai!

My Top 4 Favorite Websites To Help Me De-Stress and Stay Calm

how to de-stress

I was lost in the ocean of thoughts last night. It's not empty but full of why-questions. Nak bercakap dengan kawan tapi dah lewat dan agaknya mereka dah tidur. Nak update blog tapi kepala otak tak nak fikir benda lain. Nak tengok korean drama tapi tak boleh nak fokus. Lastnya merenung ke siling je. Teringat dengan seseorang dah tu menangis. Dah berhenti menangis datang pulak benda lain menerjah. I'm pretty sure you have been through this situation too. That lost and empty feeling. It's dragging you away from your sense. Tengah fikiran kosong tu aku pun taip "calm" dekat Google dan terjumpa senarai website yang sangat menarik yang boleh membantu untuk tenangkan fikiran. Ada banyak tapi aku cuma senaraikan yang paling aku suka sahaja.

1. Calm

calm website

Website ini ada 29 nature screen dengan bunyi yang lain dari gambar yang lain. Pilih mana yang berkenan dan make sure kasi full screen supaya benda lain tak ganggu. Kalau ada projector screen mesti best kan. Luas pemandangan hiks. I'm sure you're going to fall in love with this website.


2. The Thoughts Room

the thoughts room

Ini antara salah satu yang aku suka. Kalau orang yang suka up status luah perasaan di Facebook, thoughts room lagi best. Bila kau taip ayat di status bar, ayat-ayat tu akan jatuh dan hilang. Trust me, it gives you another feelings. Background music pun sangat membantu.

3. Looking At Something

looking at something

Bila dah enter website ni dia memang akan ada bunyi burung berkicauan dan bunyi hujan. Kalau korang move cursor bahagian atas, ia akan jadi hujan renyai. Kalau move cursor bahagian bawah, ia akan jadi hujan lebat dan ribut petir. Kalau yang suka bunyi hujan macam aku memang akan suka website ni.

4. The Nicest Places On The Internet

the nicest people on the internet

Jangan fikir lain pulak bila dah buka website ni. You will receive virtual hugs and love from strangers. Bagi aku agak kelakar jugaklah but it works cause it puts a smile on my face.

Empat ni antara yang paling aku suka. Kalau nak lagi yang lain boleh tengok di SINI. I hope the websites will help to put your mind on ease. Not much but at least it works for me!

Toddles x

Korean Dramas Addiction

korean dramas addiction


K-Drama is my only entertainment. Pertama kali terjebak dengan korean drama adalah bila aku tengok cerita Full House. Sejak dari tu tak pernah tak melekat bila tertengok apa-apa preview korean drama. Selalunya korean drama akan ada dalam 16 ke 20 episod. And trust me, bila dah tengok episod pertama tu memang aku akan sambung tengok episod seterusnya sampailah episod terakhir. It will only takes me one night or maybe one night and half day. Kalau korean drama yang still currently airing dekat tv tu, aku tengok dengan penuh kesabaran je bila terpaksa tunggu seminggu untuk episod seterusnya. Tak boleh nak buat apa kan. Now let me share what's my current korean drama watching list and to-be-watch list!

CURRENT WATCH LIST

Moon Lovers : Scarlet Heart Ryeo 

scarlet heart ryeo
I was never into any historical drama. Nampak macam boring. But this drama proves me wrong. Lepas tengok short video dalam facebook, aku terus terjebak nak tengok the rest of the episodes. Blame the curiosity. Video yang aku tengok tu menunjukkan Hae Soo (the main actress) kena transport balik ke zaman dulu-dulu lepas dia lemas. Then terjumpa prince kacak pulak. Dah tu adik-beradik prince pulak semua kacak. Hmm tu antara salah satu sebab kenapa aku melekat dengan drama ni. Hahah! Sekarang tinggal lagi dua final episod yang bakal ditayangkan hari ni dan esok. Tak sabar nak tengok!

Jealousy Incarnate

jealousy incarnate
Yang ni pun tejebak gara-gara video pendek yang dikongsi dalam facebook. Aku suka dengan main actress dia (Gong Hye Jin) sebab tu aku tengok. Hiks. Drama ni tentang Pyo Na Ri (Gong Hye Jin) yang suka gila dengan Lee Hwa Shin (Cho Jeung Seok) tapi cinta dia tak terbalas pun. 3 tahun dia suka kat lelaki tu tapi lelaki tu buat tak endah. Bila best friend Lee Hwa Shin mula rapat dengan Pyo Na Ri, barulah dia terhegeh-hegeh nak jugak dekat perempuan tu. But egois always on top of him. Memang sakit jiwa tengok drama ni. Geram! Tapi drama ni bukan sekadar berkisar tentang cinta tiga segi mereka. Ada jugak terselit kisah lain. I would say this drama is interesting! Trust me, kalau tengok mesti addicted terus! 

The K2 

the K2
Tak terlintas pun nak tengok drama K2 ni sebenarnya. Tengok poster yang dipaparkan dalam website tempat aku tengok korean drama online ni macam tak menarik je. But I give it a try sebab dah tak tahu nak layan cerita apa since masa tu aku baru je habis tengok drama Cinderella and The Four Knights. Surprisingly, this drama is daebak! I immediately fall in love with Ji Chang Wook okay! Comelnya aduii. Part berlawan tu yang buat aku dupdapdupdap hahah! Dalam drama ni dia jadi bodyguard yang paling terer among others. Kalau tengok tak sah tak jatuh cinta okay :P Sila google sinopsis cerita kalau nak tahu K2 ni tentang apa. Another one interesting drama I would say!

TO-BE-WATCH LIST

Healer 

hEALER
The only reason I want to watch this is because of Ji Chang Wook! 
.
Truth to be told, I can't get enough of watching korean dramas. Bagi pendapat aku scene mereka tak terlampau dan melampaui. They looks adorable no matter what they do. Takde nampak annoying, minta puji bagai hahah! Except bila watak jahat yang annoying gila memang aku menyampah lah. But all of them are all cute and adorable!! Nah, I know some of them might be plastic but who cares? Yang penting aku enjoy tengok drama dan watak yang dorang bawak!

Cuma nak selitkan disini, here are the list of korean dramas yang aku dah tengok! 
■ Full House
■ Boys Over Flower
■ You're Beautiful
■ Secret Garden
■ My Girlfriend Is A Gumiho
■ Playful Kiss
■ Personal Taste
■ Sungkyungkwan Scandal
■ My Girl
■ Bread, Loves and Dreams
■ Birth Of Beauty
■ Cheese In The Trap
■ My Sassy Girl
■ Baby-Faced Beauty
■ Mary Stayed Out All Night
■ Wild Romance
■ Sweden Laundry
■ Oh My Venus
■ She Was Pretty
■ Pinocchio
■ Descendant Of The Sun
■ Cinderella And The Four Knights
■ W -Two World
* * * * * *

Rasanya setakat ni tu je. There are more I want to watch! But tak boleh dilayankan sangat sebab its gonna take all my time then. I still need to other stuff jugak wuu. Tapi kalau ikutkan hati memang aku nak layan semua korean drama yang ada! :P

Which korean dramas are your favourite? And do you have any good dramas recommendation for me? :D

Finding The Passion

finding the passion


Dulu masa sekolah rendah kerap kali kena tanya apa cita-cita kita bila dah besar. Dalam report card siap tulis nak jadi doktor, cikgu, bomba dan kebanyakan semua pekerjaan yang ada uniform smart. Tapi bila dah besar, semua cita-cita tak kesampaian. Sekarang aku dah 23 tahun dan masih lagi terkontang-kanting mencuba untuk cari apa yang aku nak buat. Pening. Rasa nak menangis. Betul-betul rasa macam loser bila tak boleh nak recognize bakat dan passion sendiri. 

Lepas habis tingkatan lima, aku sambung belajar dalam bidang seni kulinari. Memang aku minat memasak. Tapi lepas habis tiga bulan praktikal, aku sedar yang aku tak berminat nak bekerja dalam bidang tu. Rupanya aku silap. Minat memasak adalah sekadar hobi. Bukan sesuatu yang aku nak buat sebagai pekerjaan. Plus I never get any support from anyone. Mostly kritikan yang aku dapat semua negatif dan tak membina langsung. Memang out terus. Orang cakap zaman sekarang tak boleh nak memilih kerja. Sekarang aku kerja sambil tolong parents di kedai. Dan sambil tu jugak aku cuba untuk cari apa yang aku betul-betul minat. 

Aku suka belajar banyak benda. Aku sentiasa curious dengan macam-macam dan sebab tu aku rasa sangat susah untuk cari apa passion aku. Lagi bertambah susah bila aku terperangkap kat sini tanpa apa-apa. Aku tahu yang aku perlu keluar dari sini dan cari sambil cuba benda baru yang aku tak pernah buat untuk kenal pasti apa hidden talent aku. Kalau terperuk kat sini tak buat apa memang sampai bila pun tak jumpa kan? I'm in that phase where I don't know what to do in my life!!!

Aku rasa dulu masa kecil kita sepatutnya didedahkan dengan benda ni which is more to talent, passion, ambition and all that related to our future. Bukan tengok siapa lagi pandai, siapa dapat 100 markah dalam ujian etc. Tsk. I'm so pissed off. Not hundred percent blaming that lah. But if I could turn back the time, I would definitely think wisely about this thing! Hari tu ada tengok video dalam Facebook where the kids are being exposed to this thing about pekerjaan for the sake of recognizing their talent and passion. We supposed to do that too!!

My advice to those whom it may concern, pursue your dreams once you know what you want to do in your life. Dan jangan sesekali konfius antara minat sekadar hobi dan minat untuk buat sesusatu benda sebagai pekerjaan. Bagi aku dua benda tu berbeza. There's a quote saying that we need to enjoy our life. It depends on you how you define the quotes. But as for me, it means I have to do something that makes me happy. So yeah, there's no way I'm going to do something I dislike. I don't like being force or forcing myself doing X when the fact that I want to do Z! I say it's okay to be rebellious in order to pursue your own happiness :D

Aku masih lagi perlu cari apa Z ni. Alahai. Korang ada mengalami benda ni ke? Ke aku sorang je yang terkontang-kanting tak tahu nak buat apa dalam hidup? Sobs. 

Inside each and every one of us is one true authentic swing... Somethin' we were born with... Somethin' that's ours and ours alone... Somethin' that can't be taught to ya or learned... Somethin' that got to be remembered. - Bagger Vance


When You Think You Know Everything

when you think you know everything


We tend to judge and make our impression on what we see in front of us. But we never bother to see  or to know about things beyond that. Bercakap tanpa tapisan, tanpa fikir perasaan orang lain memanglah kita yang paling hebat kan? Pernah tak fikir apa sebenarnya disebalik sesuatu tu? Ibarat orang yang penuh senyuman tak semestinya dia gembira. Mungkin dia tengah bersedih ke apa ke. Dan orang yang suka memberi tak semestinya kaya.  Kita ingat kita tahu semua pasal seseorang tapi sebenarnya kita langsung tak tahu apa-apa. Why still bother to say a word? 

That girl you called fat, she's starving herself.

Some people don't know the struggle. Yang mereka tahu cuma menghina dan melabel orang gemuk. Bila orang gemuk berdiet, cuba nak kurangkan berat badan, mulalah lempar kata-kata tak berguna. Bukan nak bagi sokongan. Sejujurnya kalau boleh aku rasa nak sepak je spesies manusia macam tu. Syukur masih ada kesabaran. Nak gemuk memang senang tapi nak kurangkan berat badan punyalah sadis. Being fat is not really a big deal actually as long as we are healthy. But sadly fat seems to be defined as something gross by the society. Kenapa eh? 

That girl you teased for her skin colour, she already had the pain of rejection for marriage.

Tak kisah lah kulit warna apa. Tapi yang aku pasti orang kita memang gilakan kulit putih gebu mulus whatever you name it. Orang putih rilek je berjemur bawah matahari sebab nak tanned skin. Kalau kita kena matahari sikit terus takut hitam. Kalau aku pulak takut matahari sebab tak nak kena migraine huhu. Memang tak dinafikan lah yang kulit putih gebu tu cantik. But do we really need to compare our skin tones with others? Perlu ke ada diskriminasi antara kulit cerah dan kulit gelap? Ah I bet some people have no idea that we are born differently and that we are unique in our own way. Hitam ke putih ke cokelat ke semua cantik. Yang tak cantik tu bila kau mengata orang.

Nampak tak yang kita suka sangat cakap sesukahati tanpa ambik tahu kisah sebenar dan perasaan orang lain? Dua isi penting dekat atas ni aku cilok dari Facebook. Aku sekadar elaborate sahaja. Sekarang nak selitkan kisah aku pulak. It really makes me upset when someone judge me and make fun of me about certain things without knowing the story behind it. Kadang orang memang suka main cakap je. Langsung tak fikir perasaan orang. Sedap je nak singgung perasaan orang. Aku sigong (read:siku) jugak kang!


Me Vs Escalator 

Mesti korang yang baca ni tertanya-tanya kenapa dengan eskalator. Yeah I know its weird. But I do admit that I have a problem with the escalator. Most of people around me, mereka akan ketawa bila tengok aku terkial-kial nak pijak benda alah ni kalau nak turun ke tingkat bawah. Siap cakap aku macam orang tua. Yang pasti mereka tak pernah nak tanya aku KENAPA aku takut nak turun guna escalator. Bukan aku suka-suka kira 1 2 3 bila nak turun. Bukan aku sengaja nak melambatkan dan menyebabkan trafik jam di belakang. Aku takut tinggilah. Tak pernah dengar pasal fobia ke? Berdiri dihujung benda tu rasa macam berdiri di cerun yang curam. Jantung aku memang akan automatik berdegup laju. Tapak tangan dan tapak kaki kalau tak berpeluh memang tak sah. Plus aku memang ada anxiety dan panic attack.  Phew. Its a real struggle ok. Tapi orang tak pernah faham pun. It pissed me off when they mistaken my fears as something stupid.

Me Vs The Scars

I have few visible scars on my wrist. Aku memang tak suka bila orang tegur. Aku lebih prefer mereka tak cakap apa-apa kalau tengok parut tu. But no, most of them will mock me. They know the reason yet they still make fun of it. Yes, I did harm myself before. I gotten myself into depression. Hanya orang yang pernah mengalami depresi je akan faham. And if you are good enough, you would understand even if you never encountered depression. Bukan buat sebab suka-suka. Bukan buat sebab putus cinta. Sorry but it's something personal that I can't write it here. Yang pasti orang tak pernah nak tanya tapi terus buat konklusi sendiri. Dahtu gelak. Beruntungnya hidup kau kalau kau tak pernah lalui benda macam ni. Every each of us has our own battle in life so it's not okay to make fun of others.

I wish I could stop people from judging or mocking or humiliating others. Tak semestinya apa yang kita cakap atau teka pasal seseorang tu adalah betul. Kita cuma nampak luaran. Yang tersimpan dalam hati kita langsung tak tahu. Entah-entah secara tak sengaja kita dah tambah beban dalam hati dia. Disebabkan mulut yang macam puaka tu kita hancurkan hidup seseorang. Tak rasa serba salah? Don't you think we should create an awareness such as #DiamKalauTakdeBendaBaikNakCakap? Lagi bagus daripada terus menerus menyakitkan hati orang kan? Cuba tengok dalam Facebook bahagian komen. Ramai je suka cakap itu ini tanpa hiraukan perasaan orang. Entah tahu atau tidak kisah sebenar pun tetap jugak sibuk nak jadi keyboard warrior. Hmm.