Showing posts with label personal. Show all posts
Showing posts with label personal. Show all posts

Diari 2018 Yang Wow


Tahun 2017 dah hampir nak tamat. Tinggal berapa minggu saja lagi. Bersediakah anda untuk tahun 2018? Haa sebelum masuknya tahun baru, ada satu benda yang korang mesti ready. Ramai yang aku tengok dah beli diari untuk 2018. Ada jugak yang dapat diari percuma dari company tempat kerja kan. Bagi yang tak pernah ada diari atau jurnal, please know that it is somewhat an important thing to have. A must have I could say.

Kenapa mesti ada diari? Sebab manusia ni kan pelupa (ke aku sorang je yang pelupa eh?). Jadi bila ada diari, bolehlah catat benda penting atau apa-apa nota dalam tu. Ada banyak juga kegunaan diari ni sebenarnya. Itu aku akan share dalam next post okay.

Tak tahu nak guna diary apa? Ada banyak pilihan okay. Meh aku senaraikan antara diari  2018 yang sangat cantik, comel dan wow gitew. Nak yang mahal atau yang murah, yang gorgeous yang simple, semua itu terpulang kepada anda. 


Hobonichi Diary

diari 2018

hobonichi malaysia

Hobonichi ni comel sangat. Harga pun boleh tahan. Kalau yang weekly ada murah sikitlah. Kecik dan senang nak bawa kemana-mana. Anda boleh tengok dan beli jika berkenan di Stickerrific

Typo Journal

diari malaysia

diari 2018 malaysia

Diari dari Typo ni pun boleh tahan comel. Harga pun affordable. Aku kalau dah masuk Typo ni rasa nak rembat je semua yang ada. Kalau tak boleh nak pergi ke Typo, boleh beli online dari CottonOn&Co

The dUck Planner

duck planner malaysia

Yang ni pulak gorgeous sangat k. Selain tudung dan barang kosmetik, anda juga boleh dapatkan planner mereka. Serious nampak cantik! Bolehlah jenguk dekat FashionValet ni haa. 


Kikki-K Planner

kikki-k malaysia

kikki-k 2018

Kikki-K ni pulak kena order dari oversea sebab tak ada jual di Malaysia. Kedai fizikal mereka yang paling dekat adalah Singapura. Kalau ada saudara atau kawan yang tinggal sana bolehlah mintak tolong kan. Dulu aku selalu beli planner dari Kikki-K. Tapi semua aku dah jual. Kalau nak beli boleh singgah website Kikki-K. Nak cari preloved punya boleh cuba di FB group Planner Addict Malaysia Marketplace atau hashtag #planneraddictmalaysia #plannermalaysia di Instagram. 

* * * * * * * * * * 

Untuk tahun 2018, aku guna diari ala Moleskine saja. Sebab misi 2018 aku adalah untuk jadi minimalist. Tapi kalau bab hias diari aku tak boleh nak minimalist sebab aku suka tengok benda tu serabut hehehe. 

moleksine malaysia

Jurnal ni aku beli dari IG @thepaperkisses dengan harga jauh lebih murah dari original Moleskine dan Leucchturm1719. Kalau boleh memang nak beli antara dua tu tapi bajet tak mengizinkan sebab nak kumpul duit untuk travel next year. 

Jurnal macam ni senang je korang boleh beli di Kinokuniya atau mana-mana kedai buku yang ada. Di Instagram pun banyak yang dah jual diari 2018. Disebabkan dekat tempat aku tak ada banyak choice, maka terpaksalah aku beli online saja. Buku ni kosong tau. Aku pilih jenis kertas grid sebab aku tak suka plain paper, ruled paper dan dot paper tu. Selalunya orang guna buku macam ni lebih kepada buat bullet journal. Kalau tak tahu apa tu bullet journal, boleh baca dekat sini Bullet Journal - The Analog System For The Digital Age

Terpulang korang nak guna yang mana. Yang dah sedia ada dihias ataupun yang kosong, semua ikut citarasa masing-masing. Beli buku biasa paling best sebenarnya sebab korang boleh hias layout sendiri dan of course, lebih murah jugak. Semuanya terserah dengan anda. Hihi.

Well, happy journaling gais! 

5 Beauty Products That I Use Every Day


Everyone has their own beauty essentials and beauty routines. Ada yang suka guna mekap tebal, ada yang prefer simple, ada yang langsung tak guna apa-apa. Meaning to say that lain orang, lain cara dia berhias. Just in case you don't know this one fact about me, I'm not really into makeup thingy. I'm not the kind of girl who willing to spend one hour just to get my face done. If I had one hour to get ready, I will use maybe less than 10 minutes to ngesep (berhias) and use the left minutes to take a nap. I can go out with a naked face and it's not really a big deal to me --- cause yeah I'm kool liddat yo. :P

Gotta Pick Myself Up Off The Ground

I gotta pick myself up off the ground.

It's been a while. I'm not in a hiatus mood but more to losing my grip in life. It has been so tough lately. I don't even know where to start. There are lots of things going in and out of my mind and its a complete chaos in my head.

One More Light - Linkin Park | September Playlist


One More Light - Linkin Park Lyrics

[Verse 1] 
Should've stayed, were there signs, I ignored?
Can I help you, not to hurt, anymore?
We saw brilliance, when the world, was asleep,
There are things that we can have, but can't keep..

[Chorus]
If they say,
Who cares if one more light goes out?
In the sky of a million stars,
It flickers, flickers,
Who cares when someone's time runs out?
If a moment is all we are,
Or quicker, quicker,
Who cares if one more light goes out?
Well I do..

[Verse 2 ]
The reminders, pull the floor from your feet,
In the kitchen, one more chair than you need,
oh And you're angry, and you should be, it's not fair,
Just 'cause you can't see it, doesn't mean it, isn't there..

[Chorus] 
If they say,
Who cares if one more light goes out?
In the sky of a million stars,
It flickers, flickers,
Who cares when someone's time runs out?
If a moment is all we are,
Or quicker, quicker,
Who cares if one more light goes out?
Well I do..

[Instrumental + Bridge] 

(I do)

[Chorus/Outro]
Who cares if one more light goes out?
In the sky of a million stars,
It flickers, flickers,
Who cares when someone's time runs out?
If a moment is all we are,
Or quicker, quicker,
Who cares if one more light goes out?
Well I do..
Well I do..

I Choose To Be A Minimalist

minimalist

Ever since I read about minimalism on someone's blog that day, aku terus terfikir tentang benda ni sampai tak sudah. Yang lagi menguatkan diri aku untuk jadi minimalist adalah bila aku tengok betapa semaknya dapur rumah yang penuh dengan bekas untuk simpan makanan, tupperware gitu yang mak-mak suka simpan. Penuh satu almari. Sampai berhabuk berdebu bersarang lagi. Boleh jadi ada sarang dinasour jugak.

Bila masuk bilik sendiri dan tengok semua benda yang ada, terus aku ter-omg banyaknya barang! Paling pening kepala bila dah tiba masa nak mengemas. Tak tahu mana nak simpan mana nak eliminate. Same goes to my wardrobe. Baju yang dah tak pakai pun simpan dalam tu.

Most of the space are occupied with stuff that we keep sebab sayang nak buang dan sebab kita rasa kita akan guna lagi benda tu in future. But the truth is, all the stuff yang kita refused nak buang tu semuanya remains untouched forever k. Haa cakap nak guna balik tapi tak jugak. Lastnya memburuk lerr disitu je.

minimalism


Apa itu minimalism? 

Minimalism ini adalah gaya hidup yang ringkas which kita tak perlu ada banyak barang dan cuma simpan benda yang penting dan diperlukan sahaja. Selain dapat belajar berjimat dengan gaya hidup macam ni, tempat yang kemas dan selesa juga akan buat kita rasa rileks dan santai dengan keadaan sekeliling kita. Tak crowded so kepala pun tak serabut lah kan? Sesi mengemas mesti jadi lebih best sebab tak perlu bingung tengok barang yang macam-macam ada tu.

Kenapa aku pilih untuk jadi minimalist?

The main reason is sebab aku tak suka tengok rumah semak dengan barang-barang. Even sekarang pun aku tengah cuba untuk declutter barang-barang dalam bilik aku semua. Mana yang dah tak pakai lagi aku buang, yang masih bagus aku kumpul dan aku akan bagi dengan orang lain. Kali ni kemas no mercy k. Tak ada eh-sayang-lah-nak-buang, tak ada eh-sayang-lah-nak-bagi-orang. I have to be strict on myself bila dah pilih untuk jadi minimalist ni. Main goal is to have less stuff!

Second reason is dengan cara ni aku rasa aku boleh selamatkan duit aku dari malapetaka nafsu yang suka nak membeli barang je kerja. Walaupun aku bukan kaki shopping, tapi aku admit aku suka beli benda yang erm erm kurang penting dalam hidup aku. Hahaha! Contohnya bila aku beli lotion baru sedangkan lotion di rumah belum lagi habis. Bila dah beli baru, memang yang lama punya akan diabaikan. Ugh I hate myself when it comes to that part.

Minimalism - The art of letting go!

Nak tak nak, unnecessary things have to be gone. Nak simpan pun memang bertahun jugak lah benda tu kat situ. Useless jugak kan. Lately ni it stresses me out to see lots of stuff here and there and everywhere. If I had my own home someday, I will definitely choose minimalism concept. Even penggunaan warna pun aku akan ambik konsep minimalist. Tak nak guna warna warni. White should be the best!

minimalist quotes

What say you? Pernah terfikir nak jadi minimalist tak? It's a good thing I could say! I will share more about minimalism for sure. Stay tuned!

Hiking at Canada Hill Miri

hiking at canada hill miri

Hiking has been one of my favorite outdoor activity for now. I've been longing to do this, I mean, spending time doing fun activity outside since forever cause back then I never had a chance to do so cause I don't really have much friends who enjoy this kind of stuff. Forever stuck in the house lol. It's a no no for me to go alone, hiking in the jungle without anyone. Penakut okay! I'm still an amateur, not yet an expert.

Dulu aku memang tersangatlah tak aktif dengan benda macam ni. But as I've grown up, I find this thing interesting and exciting, and addictive as well even though it is tiring. I love being surrounded by nature cause it gives me a little serenity!

I Challenge Myself Yippie Yeay! 

Why did I say so? Sebabnya adalah aku ni seorang yang takut tinggi dan ada anxiety yang memang endless. Orang yang ada anxiety memang paham kot. Anxiety ni too much worry about something. So bila aku hiking, lots of thoughts ada dalam kepala. What if I fall? Kalau aku pijak sini jatuh tak? Pijak sana akan tegelincir ke tak? Yeah that kind of thoughts lah. Semua negatif. Tak ada yang positif. Disebabkan dah berfikiran macam tu, jadi nak teruskan hiking pun jadi ragu-ragu.


Hiking di Canada Hill aka The Grand Old Lady Miri!

Dekat tempat ni ada banyak hiking trails. Dulu aku mula dengan route 2-4. Tak susah dan taklah senang sangat. Then aku guna route 4-6. Sadis yang amat okay. First time guna 4-6 aku dapat buat halfway je sebab leput (feel like dying) dan penat sangat. Yang buat semput tu sebab trail ni banyak tangga dan a bit tinggi jugak la. Jalan senang sebab aku tak takut sangat jatuh or tak. Cuma agak mencabar stamina yang masih lagi low.

miri blogger

Best rupanya main dalam hutan ni. I mean doing proper activity lah macam hiking ke berkhemah ke. Since this is my first time so agak sakai jugaklah hahaha. Jalan 4-6 ni jalan stairway to heaven. Sebab banyak tangga kan. Kalau macm tangga yang sebelah kanan tu takpe lagi. Tangga yang dibuat terus dekat tanah tu yang sakitnya okay.

Hiking di Canada Hill ni bagi aku ada banyak level. Lain route lain stamina diperlukan. Ada route sampai nombor 8 kalau tak silap. Ada yang agak mencabar ada yang easy bagi yang dah biasa. My friend dare me to try different route yang banyak guna tali which means banyak curam dan tinggi lah retinya kan. I refused to do so since I know my stamina dan ability to go that route masih belum cukup. Pengsan kang siapa nak angkat. Terpaksa main seret pulak dah. Huhu.

Feeling Satisfied!

I totally love the feeling bila dah habis hiking. Rasa satisfied sangat sebab aku berjaya buat benda yang aku takut. I did it yeay! So proud of myself ehh.

Tengah hiking memang rasa nak give up, nak balik, nak menangis semua. Bila dah semput memang rasa nak muntah dan nak tarik nafas pun sakit yang amat. Stop dalam dua tiga kali then sambung. I get frustrated if I didn't finish my hiking. Last time dapat buat halfway je terus rasa down. Totally feel like a loser k. Huhu. But now I try to fight for it. And of course, enjoying every second with the nature while killing my fats jyeah. Its road to 60kg as well. Chayok chayok!

6 Benefits of Hiking

Hiking ni ada bagusnya. Sambil boleh menyihatkan badan, boleh jugak cuci mata tengok all the greenies! View pun cantik sejuk mata memandang. Hehehe! Selain tu boleh baca How Hiking Is Good For Body and Mind.



What's your hiking experience? And do you enjoy hiking as well? Do tell me!

My FoxyFix Journal Dashboard

foxyfix malaysia

Haritu cakap pasal ketibaan The Foxy Baby kan. Sekarang saya dah decorate sikit-sikit journal tu. I will share part by part. Untuk yang bukan team planner addict ataupun journal addict, ataupun yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia planner, mesti korang tertanya-tanya apa benda dashboard ni kan. 

Planner dashboard ni adalah muka surat pertama journal. Bagi saya dashboard ni one of the most important thing yang mesti ada dan mesti hias cantik-cantik. Sebabnya bila bukak planner atau journal, memang korang akan stumble upon that page first. Kena cantik baru semangat nak update buku. Barulah ter-inspired. Kalau poyo memang rasa macam tak berminat langsung nak dating dengan journal. Trust me. 

foxyfix malaysia

As you guys can see in the photo above, itulah dashboard saya. The first page ataupun the first thing to see bila buka journal. I love to keep it simple and minimalist! Tak suka meriah sangat sebab nampak macam serabut walaupun comel. Selalunya orang akan tempel macam-macam. But I like it this way. The background has its gold foil tapi tak nampak dalam gambar ni. Huhu.

Dashboard ni boleh buat sendiri ikut citarasa masing-masing. Laminate whatever things you like and put it there. Kalau dashboard saya, saya guna clear folder. Cut into proper shape then just fold macam tu je. Reuseable. Tak perlu laminate banyak-banyak since boleh tukar paper kat dalam tu. Hehe. 

Dalam gambar tu pun ada portable page marker. Terjebak nak buat jugak lepas tengok kak aisha (one of planner addict dalam insta) buat benda ni. Kira macam penanda buku gitulah. Yang page marker ni lagi senang nak buat. Beli je benda tu dari kedai then print la apa-apa atau letak la apa-apa kertas cantik dalam tu. Hehe. Page marker ni pun saya buat simple je. Depan belakang sama gambar. 

Haa ada rasa macam nak keep journal atau planner tak lepas tengok ni? :P Kalau still tak ada, maybe sooner or later memang akan terjebak jugak. Hihi. Wait for my next post untuk monthly spread pulak okay! Toddles!

The Study of The Soul

study of human behaviour

The study of the soul. I bet everyone has the same wish as mine. Perhaps. If I were given a chance, I would love to further my study. Siapa tak suka belajar kan. Lagi-lagi orang yang ada curiosity terhadap macam-macam benda. They willing to learn.

If I could, I would. 

I would love to pursue my study in psychology. Walaupun masa diploma terjun dalam bidang hospitality, rasanya minat saya lebih kepada yang satu ni. Tak semestinya boleh belajar satu benda je kan. Tak salah rasanya nak terjun bidang lain kalau benda tu yang kita suka. Hehe.

Why psychology and what is psychology? 


Psychology is the scientific study of the mind and behavior. Psychology is a multifaceted discipline and includes many sub-fields of study such areas as human development, sports, health, clinical, social behavior and cognitive processes.

Serius saya minat gila dengan benda ni. Tak tahu kenapa but study about human being, our behaviour, our mind apa semua ni macam interesting gilak. I love observing people. I want to know why people act the way they act. Kenapa manusia ada depresi, ada anxiety tu semua. Why why why and why. I'm so curious to dig in about this.

study psychology

Yes. It seems fun to me. Dalam masa yang sama juga mungkin boleh jadi part time writer. Haha. I didn't realize dua benda ni boleh connect but it does make sense kan? Both are looking for something. A story behind the other story.

I will learn about this on my own. Rajin-rajin google sendiri. Then, of course, I will share it in my blog with my own words. Based on pemahaman sendiri lah. Hihi. I love doing things that I love! Mana tahu boleh fokus niche ni untuk blog kan. Hehe.

How about you? What do you like and what caught your attention when it comes to learning? 

Just My Two Cents

mind your own business


"Let every fox take care of his own tail."


Maksudnya jangan sibuk jaga tepi kain orang. Well this is my two cents and personal opinions and rants or whatever you want to name it.

I was scrolling my Facebook feed this evening and stumbled upon this article about majlis ummi nazerera yang dikritik netizen. I don't really care about whatever entertainment yang ada di malaysia ni but I can't help myself to voice out about some of orang malaysia punya attitude yang suka gila kecam orang.

Dear keyboard warrior, don't you have better things to do?

Sukahatilah dia nak buat apa. Nak menari nak berzumba nak tergolek ke apa lantak dia. Nak buat tema apa sekalipun, it's her wedding ceremony gaisss. Salah ke orang nak have fun kat majlis sendiri? As long as tak kacau orang so why not kan?

"Let people do what they need to do to make them happy. Mind your own business, and do what you need to do to make you happy."

Serius tak paham. Kalau tak suka apa yang orang lain buat, why bother? Diam dahlah. Jangan peduli selagi dia tak kacau hidup kau. Nak sakitkan hati orang buat apa? Benda simple pun jadi susah. Alahai.

Yes you can say whatever you want. But remember, you have no right to hurt people.

50 Things Money Can't Buy


50 Things Money Can't Buy



"Some people are so poor, all they have is money."

Banyak duit tapi miskin. Kenapa? Sebab tak semua benda kita boleh beli dengan duit. Kalau kaya raya tapi hidup dalam keadaan susah hati, riak, tak gembira, kurang adab, kesunyian, maksudnya kita masih lagi tak punya apa-apa. Meaning to say we lack something that makes us human, something that makes life truly wonderful.

I've learned that having lots of money doesn't really makes someone happy. It maybe does but the feelings are temporary. Kita hidup untuk apa? Semata-mata untuk barangan yang kita mampu beli ataupun sesuatu yang jauh lebih berharga which is kehidupan?

"If material things are what you're talking about when you say "I'm blessed", then you have no idea what a blessing is."

Adanya duit kita boleh beli katil, tapi kita tak boleh beli masa tidur.
Adanya duit kita boleh beli makanan, tapi kita tak boleh beli selera makan.
Adanya duit kita boleh beli rumah, tapi kita tak boleh beli suasana bahagia didalam rumah.
Adanya duit kita boleh beli ubatan, tapi kita tak boleh beli kesihatan.
Adanya duit kita boleh beli hiburan, tapi kita tidak boleh beli perasaan gembira.

Cuba fahamkan maksud kata-kata tu. Apa guna kita beli katil mewah super comfy bagai tapi kita tak sempat nak tidur nak rehatkan diri? Kat mana nak cari masa? Ada ke jual di kedai? Belilah banyak mana pun makanan sedap tapi kalau tak ada selera makan semua tu sia-sia je. Dapat ke nak cari orang yang ada jual selera makan? Mungkin boleh beli ubatan yang tolong boost up selera makan, tapi itu bermakna kita sakit lah kan sebab terpaksa makan ubat? Bila dah sakit boleh ke beli tubuh badan sihat?

Semua serba serbi ada tapi sayang kehidupan agak kucar kacir. Without further ado, jom tengok apa benda yang tak boleh dibeli dengan duit.

50 Things Money Can't Buy

Nampak tak semua yang ada dalam list tu semua bukan kebendaan. Kaya tak semestinya gembira. Ada manusia yang boleh dikatakan berjaya dalam hidup, semua benda cukup, tapi bunuh diri. Sebab apa? Mungkin sebab dia tak gembira, stress, kesunyian dan all that related.

Kadang banyak duit pun boleh menyusahkan juga.

Tak apa miskin harta yang penting kaya dengan kasih sayang. That is a true happiness.

Ada je orang cakap duit boleh guna untuk pergi shopping. Of course you will be happy. You get excited about the new things. But one day you will realize it means nothing to you. And that moment is the day where you will crave for true happiness that comes from human being and your surrounding.


“Money has never made man happy, nor will it; there is nothing in its nature to produce happiness. The more of it one has the more one wants.”­ – Benjamin Franklin

something to ponder


It's something to ponder...

Why You Should Reflect Yourself

self reflection
credit : google

Some people really need to reflect themselves before judging and criticizing others.

Bercakap bagai dia tak ada salah. 
Bercakap bagai apa yang dia buat semua betul.
Diri sendiri dipuji. Orang lain dikecam. 

Cermin diri sendiri sebelum cakap orang itu ini. Kalau tak ada cermin, sila pergi beli. Beli cermin paling besar biar nampak semua cacat cela yang ada. 

“Self-reflection is a humbling process. It's essential to find out why you think, say, and do certain things... then better yourself.” ― Sonya Teclai


Tak salah untuk reflect diri sendiri. Dengan cara ini at least kita sedar apa kita buat. Taklah nampak macam memperbodohkan diri sendiri. Contoh bila kau tengah bersuka ria mengata orang sedangkan pada masa yang sama kau pun sama spesies macam orang yang kau judge tu. Bila kita reflect diri sendiri, masa tu lah kita tanya betul ke tidak apa yang kita buat. Ia sekaligus boleh bantu kita untuk jadi lebih baik. 


"What you say about other people says way more about you than the people you talk about."


Kalau kita boleh cari kesilapan orang lain, kenapa kita tak boleh cari kesilapan kita sendiri? Tak pasti la macam mana. Tapi agaknya bila kita judge orang barulah terserlah keburukan yang ada pada kita kan? Mungkin kita sedar tapi buat tak tahu. Ataupun langsung tak sedar. Sebab tu bangga sangat mengeji, mengata, memburukkan orang lain. 

Why you should reflect yourself.


Rajin-rajin la kita reflect diri sendiri supaya tak jadi spesies yang mengata orang sambil mengata diri sendiri. Sambil tu boleh perbaiki apa yang kurang pada diri kita jugak. Tak rugi pun kalau buat. Bercakap dengan reflection kita dalam cermin tu bukan gila okay. Whatever you said or whatever you asked yourself in the mirror, its going to hit you back. Kalau rasa sakit, maka jangan buat begitu pada orang lain. 

Reflect yourself!

I Am Married

i am married

Diam-diam dah kahwin rupanya. Diam-diam isteri orang rupanya.

Sejak bila saya dah kahwin ni?

Okay tipu. Itu semua fiksyen semata-mata. 

Nak dijadikan cerita, beberapa hari lepas kawan saya bagitahu yang ada orang bertanyakan tentang saya. Nak berkenalan katanya. Lelaki tu tanya samada saya single ataupun dah kahwin.

Haa bila orang nak berkenalan dengan anda, apa respon anda akan bagi? 

So here comes the tips.. Tips apa?


Tips untuk elakkan diri dari gangguan lelaki yang ingin berkenalan dengan anda secara berhemah. 


1. Kalau tak nak kena ganggu, silakan jawab dah kahwin.
2. Kalau rasa on je nak berkenalan, silakan jawab masih single.

Secara berhemah ni supaya orang tu tak kecik hati atau taklah rasa kecewa sangatkan. Huhu. Kalau jawab cara kasar takut orang simpan dendam pulak. Tapi kalau kena dengan manusia yang jenis sanggup buat apa je demi nakkan sesuatu, tu memang taktau nak cakap apa lah.

Fuhh. Nasib baik kawan saya cakap yang saya dah kahwin. Belum kahwin tapi tak single. Hiks. 

Tak paham betul dengan lelaki yang dah ada anak bini tapi still sibuk nak berkenalan dengan perempuan lain. Tak baik macam tu tau. Kalau single tak apa lah jugak kan. Ni aduhaii.

So girls, kalau ada suami orang nak berkenalan, jangan layan. You gais cakap aje dah kahwin. Kalau ada abam single nak berkenalan tu terpulang korang lah. Yang penting katakan tidak pada suami orang. Jangan jadi macam kes si pipah dan alip tu ye. Hee. 

Cut Cake Not Wrists

cut cake not wrists

Cut Cake Not Wrists. 

I bet not everyone knows about this magical words. Magical words that can help someone from doing the unwanted things. I've been thinking about sharing this topic and things related to that in my blog since I think, it has little awareness in our country. Nope, don't get me wrong. I'm not sharing the gross one, and not in a negative way. I'm going to do more research about it and will share the things I've got on my blog.

What is it about? 

It's about depression, anxiety, bipolar disorder etc. Ada yang tahu pasal benda ni dan ada yang tak tahu. You might know and might not know about what these things can do to you. Orang yang tak pernah rasa benda-benda ni agak susah nak faham orang yang lalui masalah macam ni. I'm not saying I know everything about it but since I've been in this state, why not I share and write about it on my blog kan?

I can share my own experience with depression as well. Tapi kang kena bash pulak. Huhu.


The main reason is to help and to let you know at least a little about it. 

I've decided to do this because I'm sick of people mocking and making fun of people like us. I bet some people are clueless. Any words that come out from your mouth could be a trigger. You can't simply say what you have in your mind or else you're gonna break us more. Nope, not that we are hard to handle or too fragile. But still, daripada cakap yang menyakitkan hati baik cakap yang menyenangkan hati.

Based on my own experience lah kan, mine always jadi benda lawak to them. It hurts, to be honest, but what else can I do since they don't know anything about it?

Maka terjadilah idea nak share benda ni dalam blog. Mungkin akan jadi part of this blog and wish it could help people to understand all this kind of things yang sememangnya ada berlaku in our surrounding. Cuma kita je yang mungkin kurang tahu dan sedar pasal benda ni.

To end this entry, do listen to this song sebab to me lagu ni berkait rapat dengan topik ni and it's one of my favourite songs.


Till here then. Toddles!

Of Things I've Been Doing

of things ive been doing

Hello lovelies! It's been awhile. Kesian blog kena tinggal. I've been too lazy to even visiting website blog ni. On laptop pun sekadar dengar lagu, tengok kdrama dan buat homework. Mood blogging memang kelaut. Singgah blog blogger lain pun tak ada. Huhu. So here I am! Hello again! Hopefully after this one post there will be another new post. Kena rajin update blog!

So yeah, dalam post ni aku nak share certain things that I've been doing lately. Kira macam a short and quick post to let the readers know that I am still alive and rocking my life. 😛 Well, not really rocking my life.


Hiking di Canada Hill aka Grand Old Lady. 

hiking canada hill

It was my first time hiking di GOL and my second time doing this challenging outdoor activity. Sumpah leput rasa nak mati jak. It was really exhausting sampai aku termuntah sampai rasa nak give up je. But somehow I made it yeay! GOL ni ada banyak trails. Aku dengan A guna trail nombor 2 since dia cakap senang. Senang memang senang but for the first timer macam aku memang sadis jugaklah. 

Tiring but fun. I made a good progress for the second time we went here which is masuk pukul 6 petang dan keluar pukul 640 petang. Yang kali pertama tu masuk pukul 6 petang dan keluar pukul 7 malam. Kira okay lah kan? Hiks.

Long walk at somewhere over the rainbow! 

somewhere over the rainbow

Selain hiking, aku dengan A pun ada buat aktiviti long walk dan jogging. Road to 60kg katanya :P Harap-harap dengan adanya workout buddy ni bolehlah kurus dengan cepat hahaha. Kenapa somewhere over the rainbow? Sebab tempat ni tak banyak orang datang. Its surrounded by nature and so fresh okay. Sambil jogging sambil dating. Eh? :P

Rocking the hammock by the beach. 

sunset beach miri

Lepas long walk, we usually going to spend a little time rileks dekat hammock yang ada kat tepi pantai sambil layan sunset. Kan dah cakap tadi sambil workout sambil dating. Hahah! Okay just kidding. Actually balik dari long walk memang boleh guna jalan pantai sebab ada jalan tembus. So why not lepak kejap kan? I just love this kind of workout where you get to enjoy fun activity and enjoy the beautiful nature.

Fall in love head over heels with traveler's notebook style.

midori traveler's notebook

Apa tu traveler's notebook? It's a journal! I am currently using my passport size midori TN. Small and senang nak bawa kemana-mana. Kira macam perfect size lah. I did some DIY stuff in there and going to show them in the next post okay! And ehems, I just bought a new Foxyfix for myself. Can't wait to get the parcel!! And if you are interested with traveler's notebook, I have two preloved TN for you. Check out my carousell shop to get them! https://carousell.com/xechalogy/. It's a bargain! Rugi tak beli :P

Moving to a new room.

tumblr bedroom

Puasa haritu aku exchange room dengan adik aku. Well, the boys are many so they need a bigger room. I don't mind small room and bilik sekarang lagi best rasanya cause I can make it looks a bit tumblr-ish hahah! A new undiscovered cave for myself. Hiks.


* * * * *

What else? Rasanya tu je for now kot. Same routine macam sebelum ni except that aku dah start workout now. Hiking, long walk and do some exercise macam push up, squats etc. Best rupanya ada fitness buddy kan. Terus semangat je rasa nak bakar lemak. Hihi. So, till here then. x

Down With A Fever

down with a fever
credit
I guess this week just ain't my days. I've been down with a fever. And flu for almost a week already. And sore throat as well. Stuffy nose and now stuffy ears. I have taken Clarinase which is a so-called strong medicine for flu recommended by my stepmom. It's gonna make me drowsy she said. But I guess the Clarinase has no effect on me. Too much painkiller in my body that even the strong medicine give up to function properly. Lol I'm dying! 

I tried to find some tips on Google to help me unclog my ears. Because stuffy ears are really making me uncomfortable! I tried the steam shower but it just not my thing to shower with hot water. I mean, warm. But wait, how do you get the steam if the water ain't hot? 

I tried the warm compress method where you put the warm cloth over your ears or nose to get rid of the stuffy feelings but it doesn't work. Then I go for a drink. Hot honey lemon. I don't like the taste but yeah, I need to force myself to drink it. It's an alternative for medicine so I gotta do it for the sake of myself. We can't depend too much on medicine, right?

I even took Panadol Actifast for my fever. I felt better the next day. But the day after that, which was yesterday, I was once again down with a fever. I really felt like oh-im-gonna-die. Yes I know its overdramatic but I really felt that way lol. 

Each and every day I hope I will wake up with no flu, no fever no stuffy ears no stuffy nose and no sore throat. Nyah kauuuuuuu! But it just won't go away sobs. Being sick makes me lazy and not in the mood to do anything. 

Well, just hoping I will recover soon so that I can do the work especially in maintaining my blog and hoping to be consistent in updating entries. Just a quick writing. Till here then! x 

My Journal Collection

my journal collection

I am always that someone who is fond of notebooks. Always. Dari dulu sampai sekarang dan mungkin sampai bila-bila. I will pass this obsession to my future children, of course. Haha. Aku minat kumpul buku nota sejak dari zaman sekolah rendah. Dulu kan femes main mintak biodata kawan so buku nota ni boleh dikatakan benda wajib ada lah. Kalau ikutkan memang banyak buku nota yang aku ada. Tapi ni cuma separuh saja yang aku nak share.

Miri, Sarawak, Malaysia

Pullman Miri Waterfront | Pre-Ramadhan Dinner With The Orphans

kompleks kebajikan hamidah yakup miri

Last Thursday, Sarawak Bloggers representative has been invited to attend a Ramadhan Client Appreciation Night by Pullman Miri Waterfront with a guest of honour which is a total of 90 children and carers from Kompleks Kebajikan Hamidah Yakup. Other guests that came on this special occasion were a Miri Mayor, Adam Yii and his wife, members of the local media and also guests from various agencies and business.

Menang #MYTravelAdventure Contest By Traveloka

cuti cuti malaysia


Ahad lepas plan nak update entri blog. Tapi terjebak pulak tengok drama My Secret Romance. Lastnya sempat blogwalking saja tapi tak ingat berapa ketul blog yang aku dah singgah.

Alhamdulillah tak sangka pulak akan menang contest Traveloka untuk kali kedua. Contest kali ni aku siapkan betul-betul dalam masa beberapa jam lagi nak due date. Nasib baik sempat. Untuk hadiah kali ini, sebagai top 3 winners, aku dapat kupon bernilai RM1000 yang boleh digunakan untuk bayar hotel atau beli tiket kapal terbang.

3 Things I Bought From Ezbuy

ezbuy

Hello, fellow friends! I feel flabbergasted today as the parcel I've been waiting for almost one month is finally arrived. I thought I have to wait for another few days since I cannot track the shipping process for the parcel. But yeah, the surprise come today!

#MYTravelAdventure - Leaving Footprints Around Places In Malaysia

mytraveladventure

Hello, fellow friends! Let me introduce you my dearest self as a self-proclaimed traveller and wanderer. I am Malaysian but to be honest, I never travelled much around my own country yet. But based on what I read and saw on the internet, I'm sure that Malaysia has so many amazing places to go. Sadly it just me that doesn't have a chance to travel yet.