Showing posts with label rant. Show all posts
Showing posts with label rant. Show all posts

Wednesday, March 29, 2017

Temptation of Pretty Blogger Templates

free blogger template

Can anyone tell me why do every single blogger templates in Etsy are so tempting?

https://www.etsy.com/market/blogger_template (click at your own risk!)

Tiap kali blogwalking mesti aku rasa macam nak tukar blogger template. Lagi-lagi bila jumpa blog yang guna template minimalist. Nampak kemas gilak bila tengok orang punya blog! Bila compare dengan blog sendiri terasa macam buruk sangat blog kita. Niat sebenar nak blogwalking dan tinggalkan komen. Rupanya sibuk cari kekurangan blog sendiri.

Bila tak puas hati, mulalah gatal nak revamp blog. Tukar sana tukar sini. Kadang aku ada cari template dekat Etsy. Hmm. Berfikir dua tiga kali nak beli atau tak nak. Semua aku tengok cantik semacam je. Harga pun cantik. Mungkin berpatutan dengan fungsi yang diletakkan dalam code template tu. Fikir punya fikir, ahh, baik buat sendiri lagi puas hati. Sengaja nak sedapkan hati supaya tak tergoda oleh blogger template yang dijual dalam Etsy!

Aku tak pro sangat main coding blog. Setakat yang basic memang handal lah. Tipu kalau kau cakap tak handal sedangkan tutorial edit blog punyalah berlambak dalam Google. Kena banyak try and error. Pesan aku supaya sabar bila main coding sebab kadang kau akan mental breakdown bila code yang kau nak pasang dalam blog tu tak menjadi. Kalau malas nak edit blog sendiri boleh guna free blogger templates yang ada atau upah blog designer yang ada buat servis edit blog. Mudah dan boleh explain macam mana design yang kita nak. Harga pun mungkin lagi murah kot.

Blogger template adalah salah satu benda penting untuk blog sebenarnya. Orang lebih suka blog yang nampak cantik dan kemas daripada yang berserabut. Tapi hakikatnya, cantik mana pun blog kalau tak ada isi pun tak guna jugak. Contoh macam blog aku lah kan. Edit blog bukan main rajin tapi nak update post berguna punyalah payah! Banyak je inspirasi dan idea yang dah disenaraikan tapi kenapa susah sangat nak buat eh?

Berbalik pada cerita blogger template tadi, secara tak sengaja aku dah terbagi tips cara nak batalkan hajat kau untuk beli template baru. Kalau free aku tak kisah. I'm trying to save your money. You should thank me later. Kidding! Tips ni hanya untuk orang yang mudah tergoda dengan blogger template berbayar. Contohnya macam aku lah hehehe! Yang bestnya template berbayar ni sebab ada banyak design. Dan custom widget etc kebanyakan macam best compare to free blogger templates. Free blogger templates mungkin agak limited kalau nak ubah itu ini. Yang pasti memang ada pros and cons disitu.

Well, in the end, its all up to you. If you think its gonna worth it, then just purchase it as long as you are happy with the blogger template. Mungkin bila dah tengok blog sendiri cantik dan gorgeous akan timbul semangat nak update blog setiap hari!

So, what say you? Ke aku sorang je yang gila dengan template cantik ni? Ahhh...

Toddles x

READ MORE >