Posts

Showing posts with the label recipes

Resepi Jjajangmyeon Mudah

Image
Resepi mee kuah hitam pekat ni aku buat khas untuk peminat tegar KDrama yang teringin nak makan jjajangmyeon. Mungkin rasa tak sama macam yang asli punya tapi rupa lebih kurang sama. Tak pernah lagi aku try yang original sebab tak jumpa yang halal. Kalau malas nak cuba resepi ni haa pergi try samyang jjajangmyeon punya. Tapi buat sendiri rasanya lagi puas hati lah. 
Resepi Jjajangmyeon Mudah
Aku tak ingat cerita korea mana entah tapi yang pasti masa scene dorang makan mee ni aku sampai terliur tengok tau. Terus google resepi. Sepatutnya guna black bean paste. Memandangkan aku tak jumpa benda alah tu kat sini, so aku gohed pake benda nok ada jak lah. Hihi.

Aku tak suka buat resepi panjang berjela. Simple dan mudah difahami tu penting. Basic memasak mesti korang tahu kan? Resepi kat atas ni untuk kuah. Tumis segala bagai. Kalau part mee pula, kalau guna mee kuning of course la kena celur. Kalau guna spaghetti seharusnya kena rebus dulu. Aku selalu guna mee kuning je. Guna spaghetti lag…

Resepi Ayam Buttermilk Mudah

Image
Hai semua! Harini nak share resepi ayam buttermilk mudah yang memang tutup mata pun boleh buat. Bahan yang digunakan tak banyak. Tak sampai sepuluh pun.

Resepi Ayam Buttermilk Mudah

Bahan-bahan (kuantiti main agak je. tengok berapa banyak nak masak):• isi ayam (nak guna bahagian wing pun boleh. potong kecik)
• daun kari
• cili padi
• susu cair
• susu pekat
• telur kuning (optional)

Cara buat ayam buttermilk: Untuk penyediaan ayam, goreng ayam bersalut tepung kanji. Tak perlu celup telur. Kalau nak crispy boleh double fry.

Untuk penyediaan kuah, cairkan butter. Bila dah cair boleh campak daun kari dan cili padi yang dah siap dihiris halus. Agak-agak dah naik bau, tuang susu cair dan susu manis. Susu manis tak perlu banyak. Ikut citarasa.

Then masukkan gula dan garam. Gula tak perlu banyak jugak sebab dah guna susu manis. Guna api kecil kalau taknak rentung okay. Kalau kuah tak pekat, masukkan telur kuning then kacau selaju yang boleh supaya telur tak nampak ketul sangat.

Biasanya kalau saya …

Resepi Udang Masak Kunyit

Image
Resepi Udang Masak Kunyit
Bahan-Bahan (agak-agak sendiri nak letak berapa banyak):
• udang
• 2 batang serai // diketuk
• bawang besar // dihiris
• bawang blend (bawang besar + bawang putih + bawang merah)
• serbuk kunyit
• cili padi // dihiris



Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dan masukkan serai dan bawang blend. Tumis sampai naik bau.
2. Masukkan udang dan gaul.
3. Masukkan serbuk kunyit sesuai dengan citarasa. Garam dan ajinomoto sekaligus.
4. Tambah air jika ingin berkuah.
5. Bila udang dah hampir masak, terjunkan bawang besar dan cili padi. Kacau sampai masak. Siap!

Mudah kan nak buat udang masak kunyit ni? :)

* * * * *

Lain-lain resepi dalam blog Eeca Shyaa:
‣ Sanggar Pappek Dan Sambal Tomat
‣ Cauliflower Goreng Kampung
‣ Ayam Percik 
‣ Mushroom Fettucine Carbonara


Sanggar Pappek Dan Sambal Tomat

Image
Ada yang pernah makan sanggar pappek tak? Kali pertama aku makan benda ni masa belajar di Kota Kinabalu dulu. Sedap. Aku tak pasti makanan ni berasal dari mana tapi ada yang kata ini adalah makanan Bugis dan ada jugak yang aku baca sanggar pappek ni berasal dari Indonesia. Ahh tak kisah la mana-mana yang aku pasti aku suka makan benda ni. Enak loh.



Senang je nak buat sanggar pappek ni. Tutup mata pun boleh buat. :P
Cara Buat Sanggar Pappek!

Bahan utama mestilah pisang. Kena guna pisang muda yang macam ni. Aku pernah try guna pisang yang dah setengah masak dan rasanya kurang sedap dan tak sesuai kalau nak makan cecah dengan sambal. 

Gambar atas ni pisang yang dah siap dikupas dan digoreng sampai warna perang. Goreng biasa guna minyak panas tu. Jangan terlampau perang pulak sebab nak digoreng dua kali!
Bila dah siap goreng, kena tunggu pisang tu sejuk baru boleh penyekkan. Nak rasa masin sikit boleh tabur garam. Tak perlu banyak just be nice with the bananas okay. Bila dah selesai peny…

Homemade Jajangmyeon, Kimchi and Yangnyeom Tongdak

Image
Siapa suka makan makanan Korea? I have been watching so many Korean dramas lately and mostly semua dalam cerita Korea tu mereka ada makan mee yang hitam legam tu lols. Jajangmyeon namanya. I am wondering and curious macam mana agaknya rasa benda tu. Terliur jugak tengok mereka makan walaupun it's obvious mereka punya tak halalan toyyiban. Disebabkan teringin nak makan ala-ala orang Korea, aku pun Google lah resepi cara buat benda alah tu. Senang je nak buat rupanya.



Jajangmyeon ni adalah Korean Chinese cuisine. And in term of my own words, jajangmyeon ni adalah mee yang dicelur dan disiram dengan kuah pekat yang dibuat daripada black soybean paste sekaligus dengan dice porks and vegetables ataupun seafood. Since I am a Muslim, I changed the ingredients to chicken or daging sapi supaya halalan toyyiban semuanya.

Yang aku buat macam dalam gambar kat atas ni bahan aku guna cuma isi ayam, diced potato and diced carrot. Rasa jajangmyeon versi ni not too bad lah. I'm not sure rasa …

Recipe : Cauliflower Goreng Kampung

Image
Have you ever tried cooking cauliflower goreng kampung? Heheh! Its actually an atkins diet menu that they substitute the rice to veggies. Texture that almost similar to rice. Warna pun putih. It was my first time trying to cook it. I took the recipe from google! Easy peasy je :D


Kurang warna warni pulak dalam makanan ni kan. Sebenanrnya aku lupa letak sayur hijau. Nak letak bayam tapi bayam dah habis. Hews. Abaikan ikan bilis yang agak rentung tu hahaha. Walaupun tak berapa nak rentung, but hakikatnya ikan bilis tu pahit. But still it tastes better bila makan dengan cauliflower goreng kampung tu. Soooo, lets cekidaut the recipe! 
Bahan - Bahan : ✿ cauliflower depend berapa banyak (blend kasar/sagat)
✿ bawang merah
✿ bawang putih
✿ cili padi
✿ belacan (sikit je)
✿ telur
✿ isi ayam (potong dadu ke bulat ke segitiga ke pun bole)

Cara - Cara : 
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi dan belacan.
2. Panas minyak dan tumis bahan yang ditumbuk.
3. Masukkan isi ayam dan tumis sampai m…

Recipe : Ayam Percik

Image
Hari ni main masak masak. Konon nak berdiet. Tapi tak tertahan godaan ayam percik buatan sendiri. Hahaks. It was my second try buat ayam percik. Dulu ikut resipi chefwan. Tadi ikut resipi yang dikutip dari google. Mudah je nak masak sekarang. Google je resipi terus macam macam yang keluar. Kalau ada yang tak pandai masak lagi tu aku tak tau lah. Kemalasan tahap apa tu? Hihihi.

Well aku tau tak nampak macam ayam percik. Kawan aku cakap macam rendang ayam. But seriously itu ayam percik okay!! Terlebih apa entah sebab aku main campak je bahan yang ada. Kenapa tak jadi kuah putih ye? Dah macam tempoyak pun ada aku tengok. Insyallah esok aku akan cuba lagi sebab ada request dari big boss yang nak makan hihihi. 
Nowww.. Lets cekidaut the recipes! 
Bahan - Bahan :

✿ 2 Ketul Paha Ayam
✿ 1 Kotak Santan (guna separuh atau main agak je)
✿ Bawang Merah
✿ Halia (tak perlu banyak kot sebab aku letak sikit je)
✿ Kunyit Hidup (pun letak sikit je)
✿ Serai
✿ Cili Padi (letak banyak kalau nak pedas)
✿ C…

Recipe : Mushroom Fettucine Carbonara

Image
Im not really an expert in cooking even though I was a culinary student back then. But yeah, with little skill that I have, I still can cook an edible foods ikut selera tekak aku. Simple but boleh dikatakan sedap :P (of course lah puji makanan sendiri kan huhu). Now I want to share quite simple recipe for Mushroom Fettucine Carbonara. Easy peasy as lemon squeezy! 
Nampak sedap ke tak? Hiks. Lets start! 
Bahan - Bahan :
✿ 1 Bungkus Pasta Fettucine (direbus)
✿ 1 Kotak Full Cream Milk
✿ 1 Tin Sos Prego Carbonara Mushroom
✿ Chesdale (ikut suka banyak mana / nak guna cheese lain pun boleh)
✿ 1 Tin Button Mushroom (dihiris)
✿ Bawang Besar (ikut suka banyak mana / dicincang)
✿ Bawang Putih (2 ulas / dicincang)
✿ Isi Ayam (ikut suka banyak mana / dicincang boleh, nak hiris pun boleh)
✿ Salt & Pepper 
Cara - Cara :
1. Tumis bawang besar dan bawang putih sampai naik bau.
2. Masukkan isi ayam yang dah dicincang. Kacau sehingga masak.
3. Masukkan button mushroom yang dah dihiris dan kacau seke…