Posts

Showing posts with the label tips & tricks

Kesan Dan Kebaikan Menggunakan Sarung Bantal Satin Pada Rambut

Image
Siapa ada masalah dengan rambut dia kita geng okay. Rambut aku jenis kasar. Dahlah kasar, kering lagi. Jenis frizzy hair yang serabai serupa hantu kak limah k. Dah guna conditioner anti frizz segala pun tetap jugak macam tu. Guna alternatif lain pun dah. Dulu pernah guna santan kara as mask rambut. Tapi aku tak pasti la perubahan apa yang benda tu buat pada rambut aku. Tak konsisten guna memang tak nampak la efek kan.



I never stop looking for how to make my hair smoother, how to cope with frizzy hair, how to keep hair moisturize etc. Cari punya cari then aku terjumpalah satu tips ni. Tips paling mudah sekali nak buat! And surprisingly it works for my hair k!

Tidur Guna Sarung Bantal Satin Yes this is the tips yang mudah gila tu. Tidur guna sarung bantal satin!! Dan tips ni memang boleh dipraktikkan hari-hari. Aku baca tidur menggunakan sarung bantal yang menggunakan material satin ni akan membuatkan rambut kita jadi lebih lembut dan sihat okay. And yes, this tips actually works! Aku …

10 Tips To Deal With Low Self Esteem

Image
Tak semua orang lahir terus konfiden. Kalau ada untung la. Tapi kalau yang jenis tak konfiden atau low self-esteem ni memang kesian sebenarnya. Macam aku la. Banyak puji orang lain daripada puji diri sendiri. Lagi-lagi zaman sekarang ni orang semua kaki mekap semua cantik. Menangis bila scroll instagram sebab terkenangkan diri yang macam kentang. (jangan tanya aku kenapa kentang. tapi kentang sedap!) Nak kurus tak jugak kurus. Tu salah satu sebab kenapa aku tak konfiden dengan diri aku. Cause I don't feel comfortable in my own skin. 
Self-esteem ni bukan setakat pandang rendah dengan rupa diri sendiri, personaliti pun termasuk sekali. It's about our self-worth. Tapi sekarang bila aku pilih untuk abaikan benda-benda negatif terhadap diri-sendiri ni, aku perasan aku tak lagi tak konfiden macam dulu. Tapi taklah konfiden sangat. I tend to hide and avoid okay. But at least for now I don't run when I serve the customers di kedai. Hahhaha. So aku nak kongsikan tips to deal with…

Blogging Tips | 8 Checklist Penting Yang Perlu Disemak Sebelum Publish Entri

Image
Kalau dulu biasanya lepas siap buat entri, aku cuma buat proofreading then terus publish entri tersebut. Rupanya ada banyak lagi benda lain perlu dibuat sebelum kita menekan butang publish tu. Benda ni aku belajar sikit-sikit dari Google dan juga dari group AFB. Aku share based on apa yang aku tahu dan apa yang aku paham. Let's check it out!

Cara Buat DropDown Navigation Bar Untuk Blogger

Image
Ada tak yang guna fungsi pages untuk blog? Kalau yang guna blogger simple template, mereka takda sediakan dropdown navigation bar. Jadi kalau korang nak letak banyak kategori, pages/navigation bar korang akan jadi banyak dan nampak semak. Selain me-minimize-kan navigation bar, fungsi dropdown ni jugak menampakkan blog korang lebih kemas dan teratur! Meh saya share cara buat dropdown navigation bar untuk blogger. Sangat mudah sebab tak perlu usik main template. Kod ini saya dah banyak kali try and error. Terkial-kial jugak nak buat dropdown navigation bar sebab kebanyakan tutorial yang saya cuba semua tak jadi. Asalnya kod ini cuma single navigation bar (tak ingat tutorial dari website mana) tapi at last berjaya juga buat yang dropdown punya.

NOTA PENTING: Sebelum mula pastikan page gadget pada layout di remove terlebih dahulu. (kalau ada)

1. Dashboard > Layout > Add HTML/Javascript
2. Copy dan paste kod dibawah ke dalam kotak html

<style>
#primrose {
     width:100%;
     …

5 Tips Lulus Google Adsense

Image
Haritu masa tengah buat research tentang macam mana nak buat duit dengan blog, aku pun mencuba nasib untuk apply Google Adsense. Untuk buat duit dari iklan ni aku cuma tahu tentang Nuffnang dan 8Share. Sumpah tak terfikir langsung nak cuba Google Adsense. Sebabnya haritu aku ada baca satu post dimana ada sorang blogger ni dah apply untuk kali yang ketiga tapi still kena reject. Kalau blog haprak macam blog aku ni memang tak ada chance langsung kot. Tapi surprisingly hiks. Mungkin sebab tu orang selalu cakap, kalau tak cuba sampai bila pun tak tahu kan. I stumbled across this one blog yang ajar cara macam mana nak apply Google Adsense. Very the simple je! 
First thing pergi dashboard dan check kat blog korang (ada arrow sebelah view blog), tengok if ada tab Earning atau tak. Kalau ada maksudnya korang dah layak untuk apply Google Adsense! Follow the instructions and just wait for few days. Kalau aku hari tu dalam masa 2 hari dah dapat reply. Tak sangka pulak dapat berita gembira. Niat…