Posts

Showing posts with the label travelogue

Of Journey To Haneul Park

Image
Datang sini cuma ada satu hajat je. Semata nak photoshoot between the lalang. Kawan aku lah yang over eksaited. Dah buat research bagai then tibalah masa ke destinasi yang diidamkan sangat. Aku tak sangka macam mana kami boleh miss info tentang Haneul Park ni. Research yang dibuat baca dari website Visit Korea dengan blog orang. Tapi ya ampun, bila dah sampai aku pun terkezut.






Kau tengok. Masa aku baca pasal Haneul Park ni aku tak ada baca pulak tentang stairway to heaven ni. Masyallah syukur aku mampu naik sampai atas. Ada 291 steps semuanya. Gigih sangat naik walaupun semput dan slow. Dahya sikkan mok balit sebab simok tekik tanggak tek kan? Haruslah naik dengan yakin. Penat lelah memang berbaloi sangat sebab bila sampai atas wow gitu loh. View cantik sangat dan terasa kepuasan hati sebab berjaya challenge diri sendiri naik tangga tu. Walaupun ada rasa nak give up tapi aku redah je sebab aku tahu bukan selalu aku dapat datang ke sini. Bena sik? Kacak lalu bah.

Actually Haneul Park …

Of The Love Locks At Namsan Seoul Tower

Image
Padlock ni kalau sebiji tak cantik pulak. Ramai-ramai punyalah wow gitu. Selain dari kegunaan untuk lock bagasi, lock pagar, lock pintu dan sebagainya, boleh juak polah jadi perhiasan. Asal jangan guna padlock nok sik kacak ya ajak memang sik kacak lah juak jadinya. Tapi sik salah mun nak coba. Asal berani. Mungkin akan nampak agak brutal dan gengsta sikit lah.
Sebelum ni selalu tengok dalam drama je. Dah tu tak habis-habis berangan nak datang sini. Siap buat scene sendiri jumpa oppa konon. Ahh pengaruh drama sangat. Tak sangka mimpi boleh jadi kenyataan. Tapi cuma part dapat pijakkan kaki ke Namsan Tower ni lah. Oppa nya tak jumpa. Ada pun semua dah berpunya kat atas tu. Kalau scene mula dari sebelum naik bas mungkin peluang cerah sikit. 





Aku ke sini guna bas dari Itaewon. Bas 03 kalau tak silap. Tambang bas 1200won. Perjalanan kurang dari sejam rasanya. Lupak kamek. Dan tak sure masa aku naik hari tu bas ni ada stop atau direct. Alahai short term memory betul lah. Tapi kalau tengok…

Day Trip And Guide To Pocheon Art Valley

Image
Minggu lepas aku dan kawan rapat aku berpeluang ke Pocheon Art Valley. Plan awal sebenarnya nak ke Nami Island. Tapi tukar plan memandangkan kawan aku teringin betul nak photoshoot disana. Nak selfie katanya. Hiks. Pocheon Art Valley ini salah satu filming location dalam cerita Korean Odyssey. Kalau yang kaki tengok drama korea memang tahu lah tempat ni. Tempat dimana Sam Jang kena bunuh dan tempat Son Oh Gong berlawan dengan naga jahat. Tak sangka sebenarnya boleh sampai sebab research yang kami buat untuk ke sana pun hampeh. 
Part paling sedih bila aku lupa ambil banyak gambar untuk blog. Aku lupa aku seorang blogger. Sepatutnya aku ambil gambar dari awal sampai habis. Kalau ada gambar boleh tunjuk lebih detail lagi tentang perjalanan kami. Silap betul. 

Cantik kan view tempat ni? Tempat ini asalnya adalah tempat mereka menggali batu. Projek ditutup, tempat ini dibiarkan menjadi hutan dan dilupakan. Pada tahun 2005, mereka memulakan projek untuk jadikan tempat ini sebagai art &…

First Hiking Experience : Bukit Kasut, Niah National Park

Image
Sebelum ni aku pernah share tentang pengalaman aku ke Gua Niah (boleh baca sini Things To Do in Miri : Exploring Gua Niah) which aku pergi pada tahun 2015. Sekarang dah tahun 2017 baru aku berpeluang ke sana lagi. Kali ni bukan untuk melawat gua tapi untuk hiking diBukit Kasut! It's my very first time hiking okay. Walaupun aku teramatlah tahu yang stamina aku tak akan cukup untuk sampai ke summit, tapi aku tetap degil dan eksaited nak pergi jugak.

I rejected many times bila kawan aku ajak sebab aku takut aku tak mampu buat aktiviti tu. Lagipun aku memang cuak gila kalau terpaksa agak tempat tinggi ni. But yeah, I did take the risk and challenge myself.
Bukit Kasut, Niah National Park Difficulty : 7/10 (potentially dangerous in parts)
Scenic value : 7/10
Flora & Fauna : 7/10
Distance : No accurate distances available
• This relatively tough walk takes you through a boggy riverine forest, with huge buttressed trees and noisy macaque monkeys.  • The climb is steep and hard, involving…

Travelogue : Trip To Cameron Highland

Image
I went here with my friend right after our trip to Bandung. We were supposed to go to CH on October 26th, 2015 at 530PM. I bought the bus tickets online and it was the very last bus for the day. I thought it was going to go well but unfortunately, our flight from Bandung to KL was delayed. It supposed to be a morning flight but AA rescheduled it to afternoon. Sobs. We missed our bus. Sampai KLIA around 4PM something rasanya. But yeah, tunggu luggage dah sekian, then masa sibuk cari luggage within the crowded, aku dengan kawan aku terpisah pulak. Aku nak call dia but sadly dia tak ada simcard sebab simcard dia hilang. Then nak kejar transport lagi nak cari terminal bas lagi phew. Lastnya ticket burned bebeh. Huhuhu. 
Aku memang dah nak cancel plan masa tu. But my friend insisted to go. So the next day we bought new tickets and gerak ke CH. Around pukul 2PM sampai. Sampai je terus cari hotel yang aku dah booked through agoda website. Masuk bilik terus landing hahaa. After few minutes k…

Travelogue : Family Trip To Singapore

Image
Singapore is the first place that I have been yang bukan dalam Malaysia. I went there in 2013 with my family. Actually we stayed in Johor and went to Singapore by bus. Balik hari. Since Singapore punya currency is quite expensive, so we decided not to stay there. Lagipun masa perjalanan pun tak lama sangat. We woke up early just to catch the bus. But since orang bekerja pun ramai, thats why agak crowded sikit lah. But for the sake of seeing new place kena lah sacrifice sikit kan heheh!
Masa ni baru nak berjinak dengan travel. Less research so we end up jalan sekitar bandar je. Perasaan masa tu memang eksaited nak tengok tempat orang je. Takde sibuk nak buat route ke apa tah so that boleh cover banyak tempat. Tapi dulu mana tahu apa-apa kan. Kalau pegi Singapore, means Singapore jelah. Padahal kalau buat research awal boleh cover tempat lain jugak huhu. 
So the first place yang kami lawat once dah menapak kat Singapore, we directly went to Universal Studio. Macam sakai duhh. Masa ni p…