Showing posts with label travelogue. Show all posts
Showing posts with label travelogue. Show all posts

Monday, January 18, 2016

Travelogue : Trip To Cameron Highland

I went here with my friend right after our trip to Bandung. We were supposed to go to CH on October 26th, 2015 at 530PM. I bought the bus tickets online and it was the very last bus for the day. I thought it was going to go well but unfortunately, our flight from Bandung to KL was delayed. It supposed to be a morning flight but AA rescheduled it to afternoon. Sobs. We missed our bus. Sampai KLIA around 4PM something rasanya. But yeah, tunggu luggage dah sekian, then masa sibuk cari luggage within the crowded, aku dengan kawan aku terpisah pulak. Aku nak call dia but sadly dia tak ada simcard sebab simcard dia hilang. Then nak kejar transport lagi nak cari terminal bas lagi phew. Lastnya ticket burned bebeh. Huhuhu. 

Aku memang dah nak cancel plan masa tu. But my friend insisted to go. So the next day we bought new tickets and gerak ke CH. Around pukul 2PM sampai. Sampai je terus cari hotel yang aku dah booked through agoda website. Masuk bilik terus landing hahaa. After few minutes keluar cari makan. Dah cari makan kami jalan jalan. Actually we had no idea where to go. Both first time datang sana. Tanya orang kat sana kalau kalau ada attraction places yang buka but sadly semua dah tutup. Sebab dah lewat kot. So we decided jalan kaki ke sana sini lols. 

trip ke cameron highland
Kami jalan lurus je hahaks. Entah apa ada sana kami pun taktau masa tu.
trip ke cameron highland
Then terjumpalah Robinson Falls ni. Jujur aku seram sebab rasanya kami dua je kat sini masa tu. Krik krik.

trip ke cameron highland
Selesai lawat Robinson Falls, kami jalan lurus je lagi. And end up ke rumah mayat hahaks. Seram hokay lols.

Masa jalan jalan kat sana, we met two guy travelers yang muncul entah dari mana yang pasti dari arah yang kami nak tuju. Lepas hiking katanya. So we greeted them and tanya, apa yang ada kat hujung jalan sana. Hahah nampak tak kelakarnya? Padahal orang malaysia tapi pi tanya foreign tourists pasal tempat tu. Dorang siap bukak map dalam phone lagi!! Mesti dalam hati dorang dah menyumpah kan huhuhuhu.

The next day kami follow short trip ke certain tempat kat sana. Lawat kebun teh, mossy forest and pergi ke puncak gunung brinchang! 

trip ke cameron highland

trip ke cameron highland

trip ke cameron highland
I refused to panjat the tower ok. But for the sake of amazing view, I dare myself to climb the steep stairs of the tower. Bukan apa, my fear of height is not a joke! Memang gayat gila vavun lahh. It worth it!! Memang view cantik. It was so cold kat sana and angin pun kuat. Nasib baik tak terbang hengpong aku. Huhuhu. After the trips baru aku sedar yang aku adalah nature lover sebenarnya hahaks. I have this special connection between nature. Chewahh. But yes, I do love nature! 

The night before yang kami jalan jalan tu, we stopped by this one shop that sells handmade leather stuffs. Aku suka leather. Suka sangat. So aku pun stop sana nak tengok dia buat pouch. Uncle tu friendly. Nak jugak layan kami dua yang bertenggek kat kedai dia for few minutes. Hiks. 

trip ke cameron highland
Ni stall Uncle Gil tu. Hmm aku tak pasti tu nama dia atau tak huhuhu. 
trip ke cameron highland
Feel lucky sebab kami dapat gift dari uncle tu. Dia bagi keychain siap buat nama lagi x'D
It was a short and nice trip jugaklah walaupun tak sempat cover tempat lain. 27/10 datang sana, 28/10 dah balik sebab tiket balik memang aku dah beli awal kat internet. Huhuhu. Btw, aku stay kat CH Traveler Inn. Sakai sebab bilik sana tak ada aircond tak ada kipas hahaha. Tapi kat sana memang sejuk lah. Syukur yang malam tu hujan so tak terasa panas huhuhu. 

Bajet tak banyak keluar pun. No worries sebab affordable jugak hiks. Cuma aku agak kecut dengan perjalanan dari KL ke Cameron ni. Jalan kecik je. Tempat tinggi pulak tu. Huhuhu. 

Till here then! Toddles~

READ MORE >

Sunday, January 10, 2016

Travelogue : Family Trip To Singapore

Singapore is the first place that I have been yang bukan dalam Malaysia. I went there in 2013 with my family. Actually we stayed in Johor and went to Singapore by bus. Balik hari. Since Singapore punya currency is quite expensive, so we decided not to stay there. Lagipun masa perjalanan pun tak lama sangat. We woke up early just to catch the bus. But since orang bekerja pun ramai, thats why agak crowded sikit lah. But for the sake of seeing new place kena lah sacrifice sikit kan heheh!

Masa ni baru nak berjinak dengan travel. Less research so we end up jalan sekitar bandar je. Perasaan masa tu memang eksaited nak tengok tempat orang je. Takde sibuk nak buat route ke apa tah so that boleh cover banyak tempat. Tapi dulu mana tahu apa-apa kan. Kalau pegi Singapore, means Singapore jelah. Padahal kalau buat research awal boleh cover tempat lain jugak huhu. 

So the first place yang kami lawat once dah menapak kat Singapore, we directly went to Universal Studio. Macam sakai duhh. Masa ni pun skill photography macam hare. Memang takde bakat ambik gambar betol lah hahaha! 

trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
Teringin nak main ni tapi ayah tak kasi wuuuu
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
Entah apa je kan gambar aku snap hahaks. Takpelah. Janji ada untuk kenangan. :D
trip ke singapore
Meet Merlion! Creature berkepala singa dan berbadan ikan. Comel gitewww!
For one day kami cuma pergi area sini je. Jalan jalan melepak etc huhuhu.

The next day kami pergi area Marina Bay. Jalan tengok building :D

trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
ArtScience Museum & Marina Bay Sands Hotel 
I was addicted taking photos of the building. Itu je yang menarik. Nak snap gambar nature tak ada pulak hehehee. I wish we could stay one night there tapi tak berkesempatan pulak. Sebabnyaaaa.. Aku nak tengok Garden By The Bay kat sana. Cantik woooo.

garden by the bay
Gambar Google
Sayang tak sempat nak ke sana. Insyaallah next time will do :D I am super excited when it comes to travel thingy. Siapa tak suka travel and explore tempat baru kan? Hiks.

Till here then. Toddles! ~

x
READ MORE >

Travelogue : Family Trip To Bangkok

I went to Bangkok with my family on last July. I don't remember for how many days we were there but I think its around 6 to 7 days. Yeah, almost one week. It was my first time, our first time went to non-muslim country. We didn't really prepared anything for the trip especially foods. (I wish I joined BBM group earlier so we don't have a mess trip heheh!) Guess what, its freaking hard to find halal foods in Bangkok. Ada memang ada. But since it was our first time and we didn't make careful research for the places, so our trip tunggang langgang. 

We stayed at Berkeley Hotel dekat area Pratunam. The hotel is great and kalau malam memang kat situ ada night market. So boleh shopping pakai baju tido hehehe! Makanan? Well, halal foods area situ memang tak ada. You need to ride tuk-tuk to take you to places yang ada halal foods. Around few minutes macam tu. Tapi kalau jalan kaki memang jauh. Sobs. We did bring a box of food. Tapi tak cukup ler pulak. Bawak maggi 2 bungkus 2 hari dah habis. Sebab kami ada 7 orang. Semua pun dobon piranha king kong kuat makan hahaha! 

trip ke bangkok
Welcome to Bangkok! :D
trip ke bangkok
Kabel dorang memang acani agaknya :P
trip ke bangkok
Half of Bangkok city <3
trip ke bangkok
Erawan Shrine. Tempat yang kena bom haritu. Im super glad we went here before kes bom tu berlaku. 
trip ke bangkok
Khlong Saen Saeb river.
trip ke bangkok
Tuk tuk thailand. Dorang bawak ni mcm nak racing je. Sabo jelah. 
Kami sekadar berjalan sekitar bandar aje. Keluar masuk shopping mall. Kalau travel dengan ayah, he loves to go to shopping malls and window shopping je. Aku pun tak faham hahaks. Ikut jelahh. Kalau nampak yang murah and bagus, shopping lahh. Hiks. Currency masa pegi sini haritu boleh dikatakan okay jugak lah. But kalau makanan, since halal foods is rare, ada agak sedikit mahal. Mostly makanan halal is indian foods. Price tak payah cakap lah. Nasi je pun dah berbelas ringgit. Phew. Untuk beberapa hari kat sana kami cuma makan bread and sardin tin je. Even maggi pun tak ada yang halal. Aku rekomen Yana Restaurant kat dalam MBK Mall. Worth jugak lah. But yang aku tak suka, all their foods semua ada daun ketumbar. Uweks tak sedap kalau tergigit daun tu huhuhu. 

Kami duduk kat Berkeley hotel 3 hari rasanya. Then we moved to Golden Tulip Madison Suites. Ni aku memang tak rekomen unless korang nak chill dalam hotel je. Jauh lah!! Adik dengan ayah aku yang pilih hotel ni. Baik stay kat Berkeley terus. Huhuhu. Less research macam ni lah jadinyaaaa. Tapi hotel dia memang cantik jugak. Cuma jauh ke dalam dari jalan besar huhuhu.

trip ke bangkok
Swimming pool Golden Tulip. Sempat jugak jadi ikan duyung kat sini. Hahaks. 
trip ke bangkok
Hmm gtfo? Get The F*ck Off? Lols #mudahterhibur
Aku tak banyak ambil gambar sebab dulu tak terfikir nak buat travelogue. Ada pun gambar senget sana sini, terpotong lah, entah apa lah hahaha. Memang hare betol lahh. Menyesal tak snap gambar cantik cantik >.<

Area sini pun susah nak cari kedai makan. Sobs. Ada satu malam tu aku dengan kakak aku went out to find foods. Cari punya cari cuma ada kedai makanan india je. Dahlah mahal gila vavi. (Sebab masa tu tak ada bawa cash banyak sobs). Lastnya collect duit between us (parent tak tau yang kami keluar carik makan huhuuhu sebab taknak bagitau dorang yang kami laparrrr hahaha). Oh we stayed in different rooms sebab kalau satu bilik memang tak muat lahh.

trip ke bangkok
Ni je kami mampu beli hahah. Mee goreng dengan mee singapore ke apa aku pun tak tau. Tak sedap ok x'D
Tu beli kat kedai india. Hmm tasteless tak sedap tapi gagahkan diri juga makan. Kalau cerewet memang kelaparan lah huhuhu.

Other than jalan sekitar bandar, kami ada pergi floating market jugak. Dalam 1 hour 30 mins away from Bangkok rasanya. Kalau kat city tu kami jalan jalan ke Siam Paragon, MBK Mall, Platinum, Central World, Siam Square dan bergambar dengan patung lilin kat Madame Tussauds. 

trip ke bangkok
Floating Market Bangkok
trip ke bangkok
trip ke bangkok
trip ke bangkok
trip ke bangkok
A must try. Ada kacang lagi sedap. Tapi pulut tu aku kasi ikan dalam sungai makan huhuhu.
Aku kecewa sangat sebab aku tak sempat tengok makanan eksotik kat sana. Benda tu yang aku paling teringin nak tengok. Cengkerik goreng, kala jengking panggang and so on lah. Sadly aku tak jumpa satu pun wuuuu. But so far, syukur sebab dibagi peluang jejakkan kaki ke negara orang. Thank to my dad yang dah bawak kami ke sini. Insyaallah aku lagi yang akan bawak dorang jalan jalan.

Those yang nak ke sini dan nak jimat duit, better bawak bekal banyak banyak!! Hehehe!

Happy reading and toddles! ~

“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta
READ MORE >

Sunday, November 29, 2015

Travelogue : Trip To Bandung Part 6 : The Last Day

Date: October 25th 2015

This is the very last part untuk post trip to Bandung. Untuk tarikh ni kami pergi ke tiga tempat. Jauh jugak perjalanan untuk hari tu. Dalam sejam macam tu untuk sampai ke destinasi. And our first destination is Taman Hutan Raya. Kat sini macam macam ada tau. More to forest and gua. Memang penat jugak lah sebab kena turun naik tangga. Hiks. 

trip ke bandung, bajet trip
trip ke bandung, bajet trip
Jauh jugak kena jalan kaki. Dahlah panas gila. Sabo jelah. Kami tak pergi semua tempat. Ada masuk certain gua je. Ingatkan nak pergi atas sikit dekat puncak bukit keraton aka keraton cliff tapi tempat tu kena tutup for a while. Rugi tak sempat ke sana sebab tengok dalam google view macam cantik je. Masa kat sini kami ditemani uncle iwan je. Aunty maria tak sanggup nak naik tangga time balik so dia tunggu luar aje hihihi. 

Next destination kami is floating market. Sebenarnya tak ada dalam iti pun nak kesana. Tapi uncle iwan dah bawak so kami ikut je. Tempat memang cantik tapi panas gila. Disebabkan panas gila dan silau, mata aku yang kecik ni pun makin sepet dah macam tak mampu nak terbuka luas je. Mood terus kelaut. Nak snap gambar pun takde mood. End up jalan jalan macam tu je dengan muka masam. Tapi tetap tersempat jugak snap gambar lah :D

trip ke bandung, bajet trip
trip ke bandung, bajet trip
trip ke bandung, bajet trip
trip ke bandung, bajet trip
Maafkan gambar kaki beta hahaks. Masa tu dah penat berjalan dah bosan takde kerja haa macam tu lah jadinya. Hiks. Macam macam makanan ada kat sana. Pau mereka comel comel belaka sebab bentuk kartun. Kreatif! Kalau ke sini mohon pakai sunblock dengan bawak payung. Panas okay huhuhu.

Next destination kami adalah Dusun Bambu. That day ada page yang post tempat tu so kami pun eksaited la nak ke sana walaupun banyak kali direject oleh uncle iwan hihihi. Dalam gambar memang cantik. Pergi sana pun memang cantik jugak but sadly its too crowded :( Susah nak ambik gambar lahhhh.

trip ke bandung, bajet trip, dusun bambu
trip ke bandung, bajet trip, dusun bambu
trip ke bandung, dusun bambu
trip ke bandung, dusun bambu
trip ke bandung, dusun bambu
trip ke bandung, dusun bambu
Dusun bambu ni pondok dia tu macam sarang burung. Yang bulat bulat tu sebenarnya tempat makan. Ada their own shop. Taklah tinggi sangat pun. Tapi sepanjang aku kat atas tu tapak kaki dengan tapak aku memang berpeluh habis. Gayat yang teramat. Pehh. Sini memang crowded gila. Nak ambil gambar pun ada je makhluk tuhan photobomb kat belakang hahaha. Ada sawah padi jugakk. Aku berjalan atas benda alah tu pun keluar peluh jantan gak. Alahai penakut betul x'D Aku takut jalan tu tak mampu nak menahan makhluk terlebih muatan ini hahahaa. 

Last but not least before went back to hotel, kami sempat singgah ke Rumah Miring. Kedai ni terletak kat area bukit macam tu. Boleh dapat view macam kat bukit moko. Tapi sini lagi kerennnn dong. Recommended! Especially untuk orang yang nak berdeting hahahaa. Romantik gila tempat. Tak ada gambar sebab gelap sikit suasana kat sana. Guna dim light. Yang nampak time ambik gambar cuma cahaya lampu je. Tsk nanti next time aku cari kamera yang boleh snap dalam gelap x'D Makanan kat rumah miring ni pun quite good jugak. Dap dap :D 

Selesai makan we went back to hotel. Sedih nak tinggalkan bandung sebab we were surrounded by kind and funny people kat sana hiks. Sporting walaupun tak sama umur ngiahaha. The next day aunty maria sent us to airport. Awal pagi dah gerak dalam pukul 7. Sekali tengok flight kami delay til 12PM. Disebabkan flight delay, tiket bas ke cameron petang tu pun burn sebab tak sempat catch up. 

Not all those who wander are lost. I will definitely go for solo trip again next time! :D It makes us to be independent okay hiks. Till here then! 

x
READ MORE >