Showing posts with label travelogue. Show all posts
Showing posts with label travelogue. Show all posts

Day Trip And Guide To Pocheon Art Valley

Minggu lepas aku dan kawan rapat aku berpeluang ke Pocheon Art Valley. Plan awal sebenarnya nak ke Nami Island. Tapi tukar plan memandangkan kawan aku teringin betul nak photoshoot disana. Nak selfie katanya. Hiks. Pocheon Art Valley ini salah satu filming location dalam cerita Korean Odyssey. Kalau yang kaki tengok drama korea memang tahu lah tempat ni. Tempat dimana Sam Jang kena bunuh dan tempat Son Oh Gong berlawan dengan naga jahat. Tak sangka sebenarnya boleh sampai sebab research yang kami buat untuk ke sana pun hampeh. 

Part paling sedih bila aku lupa ambil banyak gambar untuk blog. Aku lupa aku seorang blogger. Sepatutnya aku ambil gambar dari awal sampai habis. Kalau ada gambar boleh tunjuk lebih detail lagi tentang perjalanan kami. Silap betul. 


Cantik kan view tempat ni? Tempat ini asalnya adalah tempat mereka menggali batu. Projek ditutup, tempat ini dibiarkan menjadi hutan dan dilupakan. Pada tahun 2005, mereka memulakan projek untuk jadikan tempat ini sebagai art & culture space dan lama kelamaan menjadi salah satu daya tarikan daerah Pocheon dan Korea sekaligus. Anda boleh baca What Is Art Valley kalau nak tahu tentang sejarah tempat ni dengan lebih detail. 

Psst! Aku ada tips best kalau nak ke sini. Tapi mesti baca sampai habis. *wink*

Cara ke Pocheon Art Valley

Yang aku share adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri. Kalau rajin buat research banyak mungkin akan jumpa cara lain pulak. 

Bermula dari Seoul, naik subway untuk pergi ke stesen Gangbyeon (Line 2 - Green). Keluar ke Exit 4 dan cari Dong Seoul Bus Terminal. Kalau tak jumpa ikut je orang yang bawak luggage atau bawak beg besar memang confirm mereka ke terminal bas. Bila dah jumpa terus ke kaunter dan beli tiket ke Pocheon. Harga tiket adalah 6400won seorang untuk one way. Tak dibenarkan beli return tiket sebab kena beli dari Pocheon. Dekat tiket ada dicetak platform bas nombor berapa. Check your ticket!

Perjalanan dari Seoul ke Pocheon mengambil masa satu jam. So sementara tunggu nak sampai bolehlah korang lelap sekejap. Bila dah sampai tu jangan terpinga-pinga. Cari tempat tunggu bas dan guna bas nombor 67 atau 67-1 (info dari Visit Korea) untuk ke PAV. Aku dengan kawan aku haritu naik salah bas. Tak tahu bas apa sebab aku dah mention awal yang research kami hampeh. Bas tu cuma stop diluar simpang saja. Maka berjalanlah kami dengan hati yang kental sejauh 2km untuk sampai ke destinasi. Basah ketiak weh. Penat yang amat sebab jalan berbukit. Phew. Sila skodeng instagram stories highlight aku (@eecashyaa) untuk tengok video perjalanan kami. 


Admission fee adalah 5000won seorang. Sebelum masuk korang boleh pilih samada nak naik monorail atau berjalan kaki sahaja. Kalau stamina tak kuat macam aku memang semput jugalah sebab tempat tu memang kawasan berbukit. Biar slow and steady and enjoy the moment jelah. Harga untuk monorail adalah 4500won untuk round trip dan 3500won untuk single trip. Monorail ni slow and kecik je. 

korean odyssey

korean odyssey filming location

pocheon art valley korea

pocheon art valley

Maaf sebab tak banyak gambar nak share. Lupa yang aku seorang blogger. Pocheon Art Valley ni bukan sekadar tempat yang aku ada gambar je. Ada macam-macam lagi dekat sini. Selain Cheonjuho Lake, antara yang ada dalam kawasan PAV ni adalah Sculpture Park, Sky Garden of Hope & Doleum Stairway (observation deck), Astronomical Science Museum dan Educational Exhibition Center. Outdoor performance pun ada. Masa aku datang sini mereka ada buat opera rasanya. Sebab bunyi lagu macam genre begitu. 

Selain shooting location untuk drama Korean Odyssey, antara drama lain yang ada guna lokasi ni masa shooting juga adalah Legend of The Blue Sea dan Scarlet Heart Ryeo. Kalau nak tengok banyak lagi gambar dan info bolehlah visit website Pocheon Art Valley

Tips Best Ke Pocheon Art Valley

Haa last but not least, tips best yang aku nak share ni memang disukai ramai. Kalau nak ambil gambar yang cantik mesti tak nak ada orang photobomb kan. Kalau ramai manusia memang susahlah nak ambil gambar. Kalau nak datang ke sini pastikan anda datang awal. Aku dengan kawan aku datang dalam pukul 11 pagi. Masih belum ramai orang. Masuk tengahari phew nak bergambar pun susah. Petang lagilah ramai. 

Yang aku perhatikanlah, orang-orang tua paling banyak datang. Salute aku dengan mereka ni sebab rajin sangat hiking dan buat aktiviti sihat. Mereka tak naik monorail hokay. Masing-masing dengan attire sukan dan kasut hiking. So yeah, kalau tak nak berebut spot best untuk bergambar, sila-silalah datang awal

Till here then.

First Hiking Experience : Bukit Kasut, Niah National Park

bukit kasut niah national park
Sebelum ni aku pernah share tentang pengalaman aku ke Gua Niah (boleh baca sini Things To Do in Miri : Exploring Gua Niah) which aku pergi pada tahun 2015. Sekarang dah tahun 2017 baru aku berpeluang ke sana lagi. Kali ni bukan untuk melawat gua tapi untuk hiking di Bukit Kasut! It's my very first time hiking okay. Walaupun aku teramatlah tahu yang stamina aku tak akan cukup untuk sampai ke summit, tapi aku tetap degil dan eksaited nak pergi jugak.

I rejected many times bila kawan aku ajak sebab aku takut aku tak mampu buat aktiviti tu. Lagipun aku memang cuak gila kalau terpaksa agak tempat tinggi ni. But yeah, I did take the risk and challenge myself.

Bukit Kasut, Niah National Park

Difficulty : 7/10 (potentially dangerous in parts)
Scenic value : 7/10
Flora & Fauna : 7/10
Distance : No accurate distances available
• This relatively tough walk takes you through a boggy riverine forest, with huge buttressed trees and noisy macaque monkeys. 
• The climb is steep and hard, involving several scrambles up near-vertical sections of narrow, sharp weathered limestone ridge - tripping or slipping could have potentially serious consequences. 
• From the top, there are fantastic views of the forest in the national park below, the town of Batu Niah, surrounding oil palm plantations and, off near the horizon, the South China Sea. 
• It is not a trek for the unfit or the timid.  The trail up the cliff is very steep and requires reasonable fitness levels.
Credit : TrekkingSarawak

Seeeee, I didn't even read about this before proceed to my adventure. It has been stated there that the trek is not for the unfit and timid like me. And I have no idea it would be that steep sebab kawan aku cakap trek tu sesuai untuk beginner. Penipu betol hahaha. (sorry mun kitak baca tok. jangan marah muah ciked hahaha.)

Journey Begin!

It was a last minute decision. Days before memang dah plan cuma tak confirm. So dari Miri ke Niah dalam pukul 9 pagi. Sampai dalam pukul 10 macam tu. Everything dah ready terus mulakan journey without regret walaupun sepanjang perjalanan dalam kereta tapak tangan aku dah berpeluh sebab takut macam mana agaknya nak naik sampai summit hahaha. Tak sempat nak stop and snap banyak gambar sebab masa tak mengizinkan. Perjalanan ke Bukit Kasut ni satu arah ke Gua Niah. Cuma nak masuk ke Gua Niah tu cabang sebelah kiri dan Bukit Kasut ni cabang sebelah kanan kalau tak silap.

bukit kasut niah national park

Awal-awal tu bagi aku okay je. Sebab jalan biasa but a bit licin lah. So kawan aku tolong carikan kayu panjang untuk aku jadikan hiking pole untuk memudahkan perjalanan aku. Tak ada lah asyik nak terjatuh je. Next time pergi hiking memang aku akan beli and bawa hiking pole sendiri. Bagi aku benda tu penting. Tak tau pulak kalau orang lain lah. Soooo jalan punya jalan, lebih kurang 2 or 3 jam macam tu, semangat aku terlarik sikit bila tengok tangga yang nauzubillah banyak ni. Penat naik woiii. Ingatkan Gua Niah je ada tangga banyak macam ni. Tak boleh buat lift or eskalator ke kat sinii huhuhu. Lift antik tarik guna tali tu pun boleh asalkan tak perlu naik nenek tangga macam ni. Gilalahh.

Bila dah di tangga yang paling last, ingatkan boleh bersuka ria. Rupanya ada yang lagi sadis menanti.

Image result for annoyed tumblr gif

Sayang aku tak ada snap gambar betapa curamnya jalan nak naik ke another atas Bukit Kasut ni. Batu-batuan yang entah aku sendiri tak pasti kat mana je nak pijak. Curam gilaaaa okay. I had no choice but to climb and continue this little adventure. Terkial-kial sampai termuntah for the sake of summit. Masa tu memang rasa nak give up sebab tak larat dan memang penat gila. I told ya stamina aku ciput je. Jogging pun fail apatah lagi nak hiking. Masa dekat batuan curam tu aku banyak berhenti. Nak menangis pun ada. Nasib baik kawan aku sabar. Memang la kena sabar sebab dia yang ajak ahahahaa.

Image result for facepalm tumblr gif

But guess what, baru suku aku naik tiba-tiba hari hujan pulak. Yes I was so dissapointed that day sebab tak dapat sampai summit. Penat je aku memenatkan diri sekali tengok terpaksa turun balik. Batuan tu start licin dah. That was when anxiety and phobia hits me. Kalau nak turun curam memang lagi nampak tinggi kan. Duhhhhhhhh rasa mcm nak duduk situ sampai hujan berhenti dan sampai laluan tu semua jadi kering je. Huhuhu. Tak ada rezeki nak sampai summit. Aku curious nak tahu apa lagi cabaran yang menanti aku lepas naik curam tu. Memang aku akan datang lagi next time.

bukit kasut niah national park


Hmm masa ni memang dah kepenatan yang amat dan teramatlah penat! Masa balik tu aku rasa dah a bit better lah walaupun jalan becak and jadi lagi licin. Haa tu lah kegunaan tongkat sakti. At least ada grip supaya tak tergelincir. Kasut yang aku guna pun bukan kasut hiking sebenarnya. Nak pergi hiking ni kalau boleh kena guna kasut yang memang untuk hiking. Tapak kasut lagi power grip. Attire pun kena cari yang sesuai supaya selesa.

Things I Learned! 

Dari hiking experience aku ni, ada few important things yang aku perlu ada untuk my next adventure. Kena sediakan awal-awal hiks!

Kasut hiking - Of course mesti ada sebab aku tak ada kasut yang sesuai hehehe!
Hiking pole - Untuk memudahkan pergerakan aku. Baca SINI kenapa mesti ada benda ni.
Gloves - Untuk protect jari jemarikuuu hahah. Jari aku melecet sebab pegang kayu terlampau lama.
Stamina - Supaya tak cepat pancit. Ada jual dekat kedai tak? Huhuhu
Survival kit - Yang ni memang harus ada dan aku rasa tak boleh sorang je bawak. Kalau sesat sorang kat mana nak cari pisau etc kalau dah semua benda dekat kawan yang lagi sorang?!

Sooooo, rasanya itu je yang aku nak kongsi dalam entri ni. Rasa macam kelakar pun ada bila ingat balik pengalaman ni. Stamina tak ada tapi ada hati nak pergi hiking tempat susah macam ni huhu. But at least aku dah buktikan yang aku dapat lawan ketakutan aku kan. I'm still a beginner dalam dunia outdoor activities ni. Suka tapi kena gagahkan diri untuk upgrade body system sebaiknya.

Till here then. Hope you enjoy reading. Toodles! x

Travelogue : Trip To Cameron Highland


I went here with my friend right after our trip to Bandung. We were supposed to go to CH on October 26th, 2015 at 530PM. I bought the bus tickets online and it was the very last bus for the day. I thought it was going to go well but unfortunately, our flight from Bandung to KL was delayed. It supposed to be a morning flight but AA rescheduled it to afternoon. Sobs. We missed our bus. Sampai KLIA around 4PM something rasanya. But yeah, tunggu luggage dah sekian, then masa sibuk cari luggage within the crowded, aku dengan kawan aku terpisah pulak. Aku nak call dia but sadly dia tak ada simcard sebab simcard dia hilang. Then nak kejar transport lagi nak cari terminal bas lagi phew. Lastnya ticket burned bebeh. Huhuhu. 

Aku memang dah nak cancel plan masa tu. But my friend insisted to go. So the next day we bought new tickets and gerak ke CH. Around pukul 2PM sampai. Sampai je terus cari hotel yang aku dah booked through agoda website. Masuk bilik terus landing hahaa. After few minutes keluar cari makan. Dah cari makan kami jalan jalan. Actually we had no idea where to go. Both first time datang sana. Tanya orang kat sana kalau kalau ada attraction places yang buka but sadly semua dah tutup. Sebab dah lewat kot. So we decided jalan kaki ke sana sini lols. 

trip ke cameron highland
Kami jalan lurus je hahaks. Entah apa ada sana kami pun taktau masa tu.
trip ke cameron highland
Then terjumpalah Robinson Falls ni. Jujur aku seram sebab rasanya kami dua je kat sini masa tu. Krik krik.

trip ke cameron highland
Selesai lawat Robinson Falls, kami jalan lurus je lagi. And end up ke rumah mayat hahaks. Seram hokay lols.

Masa jalan jalan kat sana, we met two guy travelers yang muncul entah dari mana yang pasti dari arah yang kami nak tuju. Lepas hiking katanya. So we greeted them and tanya, apa yang ada kat hujung jalan sana. Hahah nampak tak kelakarnya? Padahal orang malaysia tapi pi tanya foreign tourists pasal tempat tu. Dorang siap bukak map dalam phone lagi!! Mesti dalam hati dorang dah menyumpah kan huhuhuhu.

The next day kami follow short trip ke certain tempat kat sana. Lawat kebun teh, mossy forest and pergi ke puncak gunung brinchang! 

trip ke cameron highland

trip ke cameron highland

trip ke cameron highland
I refused to panjat the tower ok. But for the sake of amazing view, I dare myself to climb the steep stairs of the tower. Bukan apa, my fear of height is not a joke! Memang gayat gila vavun lahh. It worth it!! Memang view cantik. It was so cold kat sana and angin pun kuat. Nasib baik tak terbang hengpong aku. Huhuhu. After the trips baru aku sedar yang aku adalah nature lover sebenarnya hahaks. I have this special connection between nature. Chewahh. But yes, I do love nature! 

The night before yang kami jalan jalan tu, we stopped by this one shop that sells handmade leather stuffs. Aku suka leather. Suka sangat. So aku pun stop sana nak tengok dia buat pouch. Uncle tu friendly. Nak jugak layan kami dua yang bertenggek kat kedai dia for few minutes. Hiks. 

trip ke cameron highland
Ni stall Uncle Gil tu. Hmm aku tak pasti tu nama dia atau tak huhuhu. 
trip ke cameron highland
Feel lucky sebab kami dapat gift dari uncle tu. Dia bagi keychain siap buat nama lagi x'D
It was a short and nice trip jugaklah walaupun tak sempat cover tempat lain. 27/10 datang sana, 28/10 dah balik sebab tiket balik memang aku dah beli awal kat internet. Huhuhu. Btw, aku stay kat CH Traveler Inn. Sakai sebab bilik sana tak ada aircond tak ada kipas hahaha. Tapi kat sana memang sejuk lah. Syukur yang malam tu hujan so tak terasa panas huhuhu. 

Bajet tak banyak keluar pun. No worries sebab affordable jugak hiks. Cuma aku agak kecut dengan perjalanan dari KL ke Cameron ni. Jalan kecik je. Tempat tinggi pulak tu. Huhuhu. 

Till here then! Toddles~

Travelogue : Family Trip To Singapore

trip ke singapore

Singapore is the first place that I have been yang bukan dalam Malaysia. I went there in 2013 with my family. Actually we stayed in Johor and went to Singapore by bus. Balik hari. Since Singapore punya currency is quite expensive, so we decided not to stay there. Lagipun masa perjalanan pun tak lama sangat. We woke up early just to catch the bus. But since orang bekerja pun ramai, thats why agak crowded sikit lah. But for the sake of seeing new place kena lah sacrifice sikit kan heheh!

Masa ni baru nak berjinak dengan travel. Less research so we end up jalan sekitar bandar je. Perasaan masa tu memang eksaited nak tengok tempat orang je. Takde sibuk nak buat route ke apa tah so that boleh cover banyak tempat. Tapi dulu mana tahu apa-apa kan. Kalau pegi Singapore, means Singapore jelah. Padahal kalau buat research awal boleh cover tempat lain jugak huhu. 

So the first place yang kami lawat once dah menapak kat Singapore, we directly went to Universal Studio. Macam sakai duhh. Masa ni pun skill photography macam hare. Memang takde bakat ambik gambar betol lah hahaha! 

trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
Teringin nak main ni tapi ayah tak kasi wuuuu
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
Entah apa je kan gambar aku snap hahaks. Takpelah. Janji ada untuk kenangan. :D
trip ke singapore
Meet Merlion! Creature berkepala singa dan berbadan ikan. Comel gitewww!
For one day kami cuma pergi area sini je. Jalan jalan melepak etc huhuhu.

The next day kami pergi area Marina Bay. Jalan tengok building :D

trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
trip ke singapore
ArtScience Museum & Marina Bay Sands Hotel 
I was addicted taking photos of the building. Itu je yang menarik. Nak snap gambar nature tak ada pulak hehehee. I wish we could stay one night there tapi tak berkesempatan pulak. Sebabnyaaaa.. Aku nak tengok Garden By The Bay kat sana. Cantik woooo.

garden by the bay
Gambar Google
Sayang tak sempat nak ke sana. Insyaallah next time will do :D I am super excited when it comes to travel thingy. Siapa tak suka travel and explore tempat baru kan? Hiks.

Till here then. Toddles! ~

x

Travelogue : Family Trip To Bangkok


I went to Bangkok with my family on last July. I don't remember for how many days we were there but I think its around 6 to 7 days. Yeah, almost one week. It was my first time, our first time went to non-muslim country. We didn't really prepared anything for the trip especially foods. (I wish I joined BBM group earlier so we don't have a mess trip heheh!) Guess what, its freaking hard to find halal foods in Bangkok. Ada memang ada. But since it was our first time and we didn't make careful research for the places, so our trip tunggang langgang. 

We stayed at Berkeley Hotel dekat area Pratunam. The hotel is great and kalau malam memang kat situ ada night market. So boleh shopping pakai baju tido hehehe! Makanan? Well, halal foods area situ memang tak ada. You need to ride tuk-tuk to take you to places yang ada halal foods. Around few minutes macam tu. Tapi kalau jalan kaki memang jauh. Sobs. We did bring a box of food. Tapi tak cukup ler pulak. Bawak maggi 2 bungkus 2 hari dah habis. Sebab kami ada 7 orang. Semua pun dobon piranha king kong kuat makan hahaha! 

trip ke bangkok
Welcome to Bangkok! :D
trip ke bangkok
Kabel dorang memang acani agaknya :P
trip ke bangkok
Half of Bangkok city <3
trip ke bangkok
Erawan Shrine. Tempat yang kena bom haritu. Im super glad we went here before kes bom tu berlaku. 
trip ke bangkok
Khlong Saen Saeb river.
trip ke bangkok
Tuk tuk thailand. Dorang bawak ni mcm nak racing je. Sabo jelah. 
Kami sekadar berjalan sekitar bandar aje. Keluar masuk shopping mall. Kalau travel dengan ayah, he loves to go to shopping malls and window shopping je. Aku pun tak faham hahaks. Ikut jelahh. Kalau nampak yang murah and bagus, shopping lahh. Hiks. Currency masa pegi sini haritu boleh dikatakan okay jugak lah. But kalau makanan, since halal foods is rare, ada agak sedikit mahal. Mostly makanan halal is indian foods. Price tak payah cakap lah. Nasi je pun dah berbelas ringgit. Phew. Untuk beberapa hari kat sana kami cuma makan bread and sardin tin je. Even maggi pun tak ada yang halal. Aku rekomen Yana Restaurant kat dalam MBK Mall. Worth jugak lah. But yang aku tak suka, all their foods semua ada daun ketumbar. Uweks tak sedap kalau tergigit daun tu huhuhu. 

Kami duduk kat Berkeley hotel 3 hari rasanya. Then we moved to Golden Tulip Madison Suites. Ni aku memang tak rekomen unless korang nak chill dalam hotel je. Jauh lah!! Adik dengan ayah aku yang pilih hotel ni. Baik stay kat Berkeley terus. Huhuhu. Less research macam ni lah jadinyaaaa. Tapi hotel dia memang cantik jugak. Cuma jauh ke dalam dari jalan besar huhuhu.

trip ke bangkok
Swimming pool Golden Tulip. Sempat jugak jadi ikan duyung kat sini. Hahaks. 
trip ke bangkok
Hmm gtfo? Get The F*ck Off? Lols #mudahterhibur
Aku tak banyak ambil gambar sebab dulu tak terfikir nak buat travelogue. Ada pun gambar senget sana sini, terpotong lah, entah apa lah hahaha. Memang hare betol lahh. Menyesal tak snap gambar cantik cantik >.<

Area sini pun susah nak cari kedai makan. Sobs. Ada satu malam tu aku dengan kakak aku went out to find foods. Cari punya cari cuma ada kedai makanan india je. Dahlah mahal gila vavi. (Sebab masa tu tak ada bawa cash banyak sobs). Lastnya collect duit between us (parent tak tau yang kami keluar carik makan huhuuhu sebab taknak bagitau dorang yang kami laparrrr hahaha). Oh we stayed in different rooms sebab kalau satu bilik memang tak muat lahh.

trip ke bangkok
Ni je kami mampu beli hahah. Mee goreng dengan mee singapore ke apa aku pun tak tau. Tak sedap ok x'D
Tu beli kat kedai india. Hmm tasteless tak sedap tapi gagahkan diri juga makan. Kalau cerewet memang kelaparan lah huhuhu.

Other than jalan sekitar bandar, kami ada pergi floating market jugak. Dalam 1 hour 30 mins away from Bangkok rasanya. Kalau kat city tu kami jalan jalan ke Siam Paragon, MBK Mall, Platinum, Central World, Siam Square dan bergambar dengan patung lilin kat Madame Tussauds. 

trip ke bangkok
Floating Market Bangkok
trip ke bangkok
trip ke bangkok
trip ke bangkok
trip ke bangkok
A must try. Ada kacang lagi sedap. Tapi pulut tu aku kasi ikan dalam sungai makan huhuhu.
Aku kecewa sangat sebab aku tak sempat tengok makanan eksotik kat sana. Benda tu yang aku paling teringin nak tengok. Cengkerik goreng, kala jengking panggang and so on lah. Sadly aku tak jumpa satu pun wuuuu. But so far, syukur sebab dibagi peluang jejakkan kaki ke negara orang. Thank to my dad yang dah bawak kami ke sini. Insyaallah aku lagi yang akan bawak dorang jalan jalan.

Those yang nak ke sini dan nak jimat duit, better bawak bekal banyak banyak!! Hehehe!

Happy reading and toddles! ~

“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta