Posts

Things To Do In Miri: Beaching at Luak Esplanade

Image
Luak Esplanade is so famous among Mirians dan daerah sekutunya. Every Sunday the place will be crowded by local people. Since hari ahad adalah hari untuk bersuka ria menghilangkan ke-stress-an, to be among the crowded at the beach is the best option to do other than spending time watching movie at cinema :D Mostly memang manusia akan melepak, berkelah, buat bbq party, main kejar-kejar, selfie berjuta dengan laut dan sunset, makan sambil menikmati keindahan ataupun main tiup bubble dekat sana. Nak mandi pun boleh but just be extra careful. Kalau angin kuat don't ever dare to swim. Common sense lah kan sebab bahaya. 
The location is quite far away from my home. Dalam lebih kurang 20 minit macam tu rasanya. Its around 11km south of town. Way to reach the beach are by getting a taxi or bus or you may hire me as a part time driver hahaks! 

Its actually a normal beach. But the famous one for Mirians. Seronok tengok sunset! Hanya hari Ahad paling ramai. Para peniaga pun ada berniaga di …

Things To Do in Miri : Exploring Gua Niah

Image
Ever heard about Gua Niah? So I went there last year. Baru sekarang nak update sebenarnya :D I am not really an outdoor person and it was my first time doing this kind of activity. Jom baca serba sedikit tentang Gua Niah. 
➤ Gua Niah merupakan sebuah gua yang terbesar di Malaysia dan penuh dengan sejarah. 
➤ Ia juga merupakan antara gua batu kapur yang terbesar di dunia. 
➤ Terletak kira-kira 90 kilometer atau 1 1/2 jam dari Miri, Sarawak. 
➤ Gua Niah juga merupakan salah satu gua tertua di dunia.
➤ Gua Niah seluas 12 hektar dan kawasan dlm gua dianggarkan 3 kali padang bola sepak. 
➤ Gua Niah menunjukkan bukti kehidupan awal manusia di daerah ini. 

Nak tahu lagi tentang Gua Niah? Boleh baca sini https://ms.wikipedia.org/wiki/Gua_Niah.

Dah lama tinggal di Miri baru hari tu berpeluang jejakkan kaki ke Gua Niah. Memang gembira tak terkata! Perjalanan tak terlampau jauh dan kawan aku yang drive. Tiket masuk rasanya RM10 untuk local people. Bila dah sampai memang perasaan gembira makin menjadi…

Donating Blood for Second Time

Image
Hello! Its me, the storyteller :D 
Hari Ahad lepas untuk kali keduanya aku pergi derma darah. Bukan dekat hospital but blood donation event yang dibuat sempena hari valentine. Eppp jangan nak jadi isu pulak. Niat aku memang dah lama nak derma darah. Bukan semata sebab hari valentine okay. #jangankecamsaya Bulan lepas aku memang nak derma darah dekat hospital. Tapi masa check hemoglobin tu aku fail. So terpaksa la batalkan niat. Bila ada event haritu aku pun try lah kot kot hemoglobin aku banyak hiks. The day before blood donation event tu memang aku makan banyak sayur bayam hahaks! Dan syukur alhamdulillah, diizinkan untuk derma darah kali kedua. 
Lepas isi borang etc apa semua, maka bersedialah aku untuk proses cucuk jarum. Scary betul bila tengok orang sebelah kena cucuk jarum. Walaupun ini kali kedua, but still, seram hokay! Last time aku guna tangan sebelah kiri. Smooth je. This time guna tangan sebelah kanan. And sadly, agak mengecewakan huwaaaa. 
Tak sampai beberapa minit, dora…

Chasing Winter

Image
I have decided to have a winter trip this year yeay! Insyaallah kalau tak ada halangan, aku pasti akan teruskan rancangan aku. Semuanya disebabkan perasaan nak bergulingan atas hamparan salji hihihi. Tiket aku belum beli lagi. Tapi aku dah mula buat travel itinerary. Just in case ada tiket murah kan, boleh grab terus. At least tak gelabah sangat bila benda lain dah settle. Sebab kita tahu kita memang confirm nak ke sana. 
Total budget untuk trip kali ini aku prepare dalam dua ribu include flight tickets. But aku rasa tak sampai pun dua ribu. I will go with my 3 friends so we will share bayar yang benda keperluan macam hotel dan transport. Makanan pulak kami akan bawak bekal masing-masing untuk lebih jimat. At least tak jugak gunakan banyak budget untuk makanan. Dan tak jugak kebuluran hahaks. Insyallah kalau jadi pergi, aku akan catat semua benda from a to z. Biar senang buat superb travelogue. 
Im not gonna tell the destination yet. (but i think its too obvious hahah) But I plan to …

Where To Travel This Year?

Image
I am actually planning to go to Seoul with my friends. My target for this year is to chase the fresh winter. But I know its hard to predict when is the snow going to fall. So I've been reading some information about the activities that we can do in Korea during winter. But sadly, I kinda dislike it. I mean, its more to indoor activities rather than the outdoor one. Terus patah hati sobs. I wanna see the nature more okay. Plus the day will be shorter since hari cepat gelap kalau musim winter. Alahai. 
Where else to go? Tempat mana yang ada salji berpanjangan? I only know Switzerland je yang ada salji banyak even though its not a winter season hehehe! But damn yeah I'm on tight budget so its a no no not yet to travel sampai ke sana. 
Why do I choose winter season? Well, al-maklumlahhh kita ni kan tak pernah lagi tengok salji. So teringin la nak pegang nak main nak bergulingan atas hamparan salji tu huhuhu. Or should I just wait till I get enough budget then go to Europe? Walaoe…

Recipe : Cauliflower Goreng Kampung

Image
Have you ever tried cooking cauliflower goreng kampung? Heheh! Its actually an atkins diet menu that they substitute the rice to veggies. Texture that almost similar to rice. Warna pun putih. It was my first time trying to cook it. I took the recipe from google! Easy peasy je :D


Kurang warna warni pulak dalam makanan ni kan. Sebenanrnya aku lupa letak sayur hijau. Nak letak bayam tapi bayam dah habis. Hews. Abaikan ikan bilis yang agak rentung tu hahaha. Walaupun tak berapa nak rentung, but hakikatnya ikan bilis tu pahit. But still it tastes better bila makan dengan cauliflower goreng kampung tu. Soooo, lets cekidaut the recipe! 
Bahan - Bahan : ✿ cauliflower depend berapa banyak (blend kasar/sagat)
✿ bawang merah
✿ bawang putih
✿ cili padi
✿ belacan (sikit je)
✿ telur
✿ isi ayam (potong dadu ke bulat ke segitiga ke pun bole)

Cara - Cara : 
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi dan belacan.
2. Panas minyak dan tumis bahan yang ditumbuk.
3. Masukkan isi ayam dan tumis sampai m…

Travelogue : Trip To Cameron Highland

Image
I went here with my friend right after our trip to Bandung. We were supposed to go to CH on October 26th, 2015 at 530PM. I bought the bus tickets online and it was the very last bus for the day. I thought it was going to go well but unfortunately, our flight from Bandung to KL was delayed. It supposed to be a morning flight but AA rescheduled it to afternoon. Sobs. We missed our bus. Sampai KLIA around 4PM something rasanya. But yeah, tunggu luggage dah sekian, then masa sibuk cari luggage within the crowded, aku dengan kawan aku terpisah pulak. Aku nak call dia but sadly dia tak ada simcard sebab simcard dia hilang. Then nak kejar transport lagi nak cari terminal bas lagi phew. Lastnya ticket burned bebeh. Huhuhu. 
Aku memang dah nak cancel plan masa tu. But my friend insisted to go. So the next day we bought new tickets and gerak ke CH. Around pukul 2PM sampai. Sampai je terus cari hotel yang aku dah booked through agoda website. Masuk bilik terus landing hahaa. After few minutes k…