Posts

Planner Giveaway By Eeca Shyaa

Image
Hi fellow bloggers! It's time for blog giveaway yeay!  Tak ada sebab sebenarnya saya buat giveaway ni. Memandangkan saya tengah dalam proses destashing barang-barang kesayangan, tiba-tiba terfikir nak buat giveaway. Nak jual pun rasa macam alang-alang nak letak harga so better saya let go dengan cara ni. Reason nak let go pulak sebab sayang jugak bila tengok planner ni duduk dekat rak buku je. Huhu. The planner needs a new owner! So yeah, maka terjadilah idea untuk buat blog giveaway ni. Hihi. Hopefully ramai yang suka lah. 
Planner ini adalah planner customade dan saya cuma guna sekejap jak sebab few weeks after tu saya terbeli planner baru. It's a preloved okay. Tapi keadaan planner masih baik dan comel. Insert dalam saya cuma letak lined paper. Dan semestinya saya akan bagi few freebies sekali. 
So yeah, jom follow syarat-syarat untuk join Planner Giveaway By Eeca Shyaa ni.  1. Follow blog Eeca Shyaa.  2. Follow Instagram Eeca Shyaa.  3. Follow Facebook page Xechalogy. 4. …

Jangan Sesekali Buat Perkara Ini Terhadap Pelanggan Anda

Image
Jangan sesekali buat perkara ini terhadap pelanggan anda. 
Semalam scroll facebook ternampak satu post yang rasanya patut dikongsi dengan orang lain. Lagi-lagi untuk orang yang bekerja dalam bab-bab uruskan makanan dan minuman ni. Contoh macam pekerja kedai makan, barista di mana-mana kedai kopi macam Starbuck, Coffee Bean dan sebagainya. 



Mesti. Mesti ikut apa yang diminta pelanggan. 
Salah satu contoh adalah bila ada pelanggan yang mintak diet coke tapi kena bagi regular coke. Dalam hati kita mungkin cakap orang ni dalam proses nak kuruskan badan. Padahal sebenarnya si pelanggan ni ada masalah diabetes. Tak boleh minum manis bagai. Tapi kita sengaja bagi dia regular coke. Haa tak ke bahaya tu bila level gula dalam badan dia naik mendadak disebabkan kesilapan yang disengajakan? Silap hari bulan boleh meninggal orang dibuatnya. 
Mungkin nampak macam banyak songeh. Tapi kena fikir jugak. Kita tak tahu pelanggan ni sakit apa, ada alergik apa. Kalau dia cakap tak nak, then don't. Do as p…

Beza Antara Sedih Dan Murung

Image
Beza Antara Sedih Dan Murung Kalau tengok macam sama je kan. Tapi sebenarnya dua benda ni adalah berbeza.

Murung ni buat kita tak rasa apa-apa. Rasa kosong. Rasa tak semangat nak buat apa-apa kerja.
Sedih masih boleh ampun. Kita boleh tahu dan boleh rasa kalau kita sedih.

Orang yang ada depresi atau murung ni susah nak bercerita tentang apa yang dia rasa. Susah sebab diri sendiri pun tak faham macam mana nak explain benda tu. Hanya mampu berdiam diri je.
Kalau sedih rileks je boleh cakap dengan kawan yang kita sedih. Boleh nangis bagai.

Orang murung lebih suka bersendirian. Bukan sebab suka-suka nak bersendirian tapi bila dah dalam keadaan macam tu, murung ni akan kawal emosi korang. Kalau tak tidur memang akan termenung jauh. Berfikir tapi tak tahu apa yang difikir. You go blank.

Kalau sedih senang je nak kasi gembira balik. Tapi kalau murung ni perlukan seseorang yang betul-betul faham situasi dia so that dia boleh rasa okay.

Haa dapat tak beza antara dua benda ni?

Be Curious : What's The Deepest Hole We Can Possibly Dig

Image
What's The Deepest Hole We Can Possibly Dig?  Pernah tak terfikir berapa dalam lubang yang kita boleh gali di muka bumi ni? Haa kalau nak tahu, rajin-rajinlah tengok video yang saya share! Tak rugi kalau tengok!

credit :

- - -
P/S: Mula dari sekarang, 'Be Curious' akan jadi part of this blog where I will share video atau info-info menarik yang saya jumpa dalam dunia internet ni. Rajin-rajin la jenguk blog kita okay. :P

Cut Cake Not Wrists

Image
Cut Cake Not Wrists.  I bet not everyone knows about this magical words. Magical words that can help someone from doing the unwanted things. I've been thinking about sharing this topic and things related to that in my blog since I think, it has little awareness in our country. Nope, don't get me wrong. I'm not sharing the gross one, and not in a negative way. I'm going to do more research about it and will share the things I've got on my blog.

What is it about?  It's about depression, anxiety, bipolar disorder etc. Ada yang tahu pasal benda ni dan ada yang tak tahu. You might know and might not know about what these things can do to you. Orang yang tak pernah rasa benda-benda ni agak susah nak faham orang yang lalui masalah macam ni. I'm not saying I know everything about it but since I've been in this state, why not I share and write about it on my blog kan?

I can share my own experience with depression as well. Tapi kang kena bash pulak. Huhu.

The mai…

Of Things I've Been Doing

Image
Hello lovelies! It's been awhile. Kesian blog kena tinggal. I've been too lazy to even visiting website blog ni. On laptop pun sekadar dengar lagu, tengok kdrama dan buat homework. Mood blogging memang kelaut. Singgah blog blogger lain pun tak ada. Huhu. So here I am! Hello again! Hopefully after this one post there will be another new post. Kena rajin update blog!

So yeah, dalam post ni aku nak share certain things that I've been doing lately. Kira macam a short and quick post to let the readers know that I am still alive and rocking my life. 😛 Well, not really rocking my life.

Hiking di Canada Hill aka Grand Old Lady. 
It was my first time hiking di GOL and my second time doing this challenging outdoor activity. Sumpah leput rasa nak mati jak. It was really exhausting sampai aku termuntah sampai rasa nak give up je. But somehow I made it yeay! GOL ni ada banyak trails. Aku dengan A guna trail nombor 2 since dia cakap senang. Senang memang senang but for the first timer …