Posts

How To Help Someone With Depression (The Do's and Don'ts)

Image
Here comes another post about depression. Dalam post Cut Cake Not Wrists saya ada mention tentang betapa cluelessnya orang bila cakap pasal depresi atau murung ni. Tak semua tapi based on my own experience dan apa yang saya baca dalam sosial media, respon yang orang bagi selalunya mengecewakan. Mereka akan gelak dan buat lawak tentang benda tu. Like seriously, guys? Don't you realize you are making fun of someone who MIGHT be committed suicide? Tak semua orang yang mengalami depresi ada perasaan macam tu but when it gets worst, its possible.

Masalah depresi ni bukan tak boleh sembuh. Salah satu cara untuk bantu mereka adalah dengan bagi sokongan. Bukan buat lawak bodoh ataupun salahkan diri mereka sebab itu hanya akan mengeruhkan keadaan. Disini saya kongsikan cara untuk membantu orang yang ada masalah depresi atau kemurungan. Benda yang kita boleh buat dan benda yang kita jangan buat.


How To Help Someone With Depression
The Do's.
Let them know you're there to listen witho…

Why You Should Reflect Yourself

Image
Some people really need to reflect themselves before judging and criticizing others.

Bercakap bagai dia tak ada salah.  Bercakap bagai apa yang dia buat semua betul. Diri sendiri dipuji. Orang lain dikecam. 
Cermin diri sendiri sebelum cakap orang itu ini. Kalau tak ada cermin, sila pergi beli. Beli cermin paling besar biar nampak semua cacat cela yang ada. 
“Self-reflection is a humbling process. It's essential to find out why you think, say, and do certain things... then better yourself.” ― Sonya Teclai
Tak salah untuk reflect diri sendiri. Dengan cara ini at least kita sedar apa kita buat. Taklah nampak macam memperbodohkan diri sendiri. Contoh bila kau tengah bersuka ria mengata orang sedangkan pada masa yang sama kau pun sama spesies macam orang yang kau judge tu. Bila kita reflect diri sendiri, masa tu lah kita tanya betul ke tidak apa yang kita buat. Ia sekaligus boleh bantu kita untuk jadi lebih baik. 
"What you say about other people says way more about you than the p…

I Am Married

Image
Diam-diam dah kahwin rupanya. Diam-diam isteri orang rupanya.

Sejak bila saya dah kahwin ni?

Okay tipu. Itu semua fiksyen semata-mata. 
Nak dijadikan cerita, beberapa hari lepas kawan saya bagitahu yang ada orang bertanyakan tentang saya. Nak berkenalan katanya. Lelaki tu tanya samada saya single ataupun dah kahwin.

Haa bila orang nak berkenalan dengan anda, apa respon anda akan bagi? 
So here comes the tips.. Tips apa?

Tips untuk elakkan diri dari gangguan lelaki yang ingin berkenalan dengan anda secara berhemah. 
1. Kalau tak nak kena ganggu, silakan jawab dah kahwin. 2. Kalau rasa on je nak berkenalan, silakan jawab masih single.

Secara berhemah ni supaya orang tu tak kecik hati atau taklah rasa kecewa sangatkan. Huhu. Kalau jawab cara kasar takut orang simpan dendam pulak. Tapi kalau kena dengan manusia yang jenis sanggup buat apa je demi nakkan sesuatu, tu memang taktau nak cakap apa lah.

Fuhh. Nasib baik kawan saya cakap yang saya dah kahwin. Belum kahwin tapi tak single. Hiks. 

Planner Giveaway By Eeca Shyaa

Image
Hi fellow bloggers! It's time for blog giveaway yeay!  Tak ada sebab sebenarnya saya buat giveaway ni. Memandangkan saya tengah dalam proses destashing barang-barang kesayangan, tiba-tiba terfikir nak buat giveaway. Nak jual pun rasa macam alang-alang nak letak harga so better saya let go dengan cara ni. Reason nak let go pulak sebab sayang jugak bila tengok planner ni duduk dekat rak buku je. Huhu. The planner needs a new owner! So yeah, maka terjadilah idea untuk buat blog giveaway ni. Hihi. Hopefully ramai yang suka lah. 
Planner ini adalah planner customade dan saya cuma guna sekejap jak sebab few weeks after tu saya terbeli planner baru. It's a preloved okay. Tapi keadaan planner masih baik dan comel. Insert dalam saya cuma letak lined paper. Dan semestinya saya akan bagi few freebies sekali. 
So yeah, jom follow syarat-syarat untuk join Planner Giveaway By Eeca Shyaa ni.  1. Follow blog Eeca Shyaa.  2. Follow Instagram Eeca Shyaa.  3. Follow Facebook page Xechalogy. 4. …

Jangan Sesekali Buat Perkara Ini Terhadap Pelanggan Anda

Image
Jangan sesekali buat perkara ini terhadap pelanggan anda. 
Semalam scroll facebook ternampak satu post yang rasanya patut dikongsi dengan orang lain. Lagi-lagi untuk orang yang bekerja dalam bab-bab uruskan makanan dan minuman ni. Contoh macam pekerja kedai makan, barista di mana-mana kedai kopi macam Starbuck, Coffee Bean dan sebagainya. 



Mesti. Mesti ikut apa yang diminta pelanggan. 
Salah satu contoh adalah bila ada pelanggan yang mintak diet coke tapi kena bagi regular coke. Dalam hati kita mungkin cakap orang ni dalam proses nak kuruskan badan. Padahal sebenarnya si pelanggan ni ada masalah diabetes. Tak boleh minum manis bagai. Tapi kita sengaja bagi dia regular coke. Haa tak ke bahaya tu bila level gula dalam badan dia naik mendadak disebabkan kesilapan yang disengajakan? Silap hari bulan boleh meninggal orang dibuatnya. 
Mungkin nampak macam banyak songeh. Tapi kena fikir jugak. Kita tak tahu pelanggan ni sakit apa, ada alergik apa. Kalau dia cakap tak nak, then don't. Do as p…

Beza Antara Sedih Dan Murung

Image
Beza Antara Sedih Dan Murung Kalau tengok macam sama je kan. Tapi sebenarnya dua benda ni adalah berbeza.

Murung ni buat kita tak rasa apa-apa. Rasa kosong. Rasa tak semangat nak buat apa-apa kerja.
Sedih masih boleh ampun. Kita boleh tahu dan boleh rasa kalau kita sedih.

Orang yang ada depresi atau murung ni susah nak bercerita tentang apa yang dia rasa. Susah sebab diri sendiri pun tak faham macam mana nak explain benda tu. Hanya mampu berdiam diri je.
Kalau sedih rileks je boleh cakap dengan kawan yang kita sedih. Boleh nangis bagai.

Orang murung lebih suka bersendirian. Bukan sebab suka-suka nak bersendirian tapi bila dah dalam keadaan macam tu, murung ni akan kawal emosi korang. Kalau tak tidur memang akan termenung jauh. Berfikir tapi tak tahu apa yang difikir. You go blank.

Kalau sedih senang je nak kasi gembira balik. Tapi kalau murung ni perlukan seseorang yang betul-betul faham situasi dia so that dia boleh rasa okay.

Haa dapat tak beza antara dua benda ni?