Posts

Resepi Ayam Buttermilk Mudah

Image
Hai semua! Harini nak share resepi ayam buttermilk mudah yang memang tutup mata pun boleh buat. Bahan yang digunakan tak banyak. Tak sampai sepuluh pun.

Resepi Ayam Buttermilk Mudah

Bahan-bahan (kuantiti main agak je. tengok berapa banyak nak masak):• isi ayam (nak guna bahagian wing pun boleh. potong kecik)
• daun kari
• cili padi
• susu cair
• susu pekat
• telur kuning (optional)

Cara buat ayam buttermilk: Untuk penyediaan ayam, goreng ayam bersalut tepung kanji. Tak perlu celup telur. Kalau nak crispy boleh double fry.

Untuk penyediaan kuah, cairkan butter. Bila dah cair boleh campak daun kari dan cili padi yang dah siap dihiris halus. Agak-agak dah naik bau, tuang susu cair dan susu manis. Susu manis tak perlu banyak. Ikut citarasa.

Then masukkan gula dan garam. Gula tak perlu banyak jugak sebab dah guna susu manis. Guna api kecil kalau taknak rentung okay. Kalau kuah tak pekat, masukkan telur kuning then kacau selaju yang boleh supaya telur tak nampak ketul sangat.

Biasanya kalau saya …

Senarai Peserta Planner Giveaway By Eeca Shyaa

Image

The Study of The Soul

Image
The study of the soul. I bet everyone has the same wish as mine. Perhaps. If I were given a chance, I would love to further my study. Siapa tak suka belajar kan. Lagi-lagi orang yang ada curiosity terhadap macam-macam benda. They willing to learn.

If I could, I would. 

I would love to pursue my study in psychology. Walaupun masa diploma terjun dalam bidang hospitality, rasanya minat saya lebih kepada yang satu ni. Tak semestinya boleh belajar satu benda je kan. Tak salah rasanya nak terjun bidang lain kalau benda tu yang kita suka. Hehe.

Why psychology and what is psychology? 
Psychology is the scientific study of the mind and behavior. Psychology is a multifaceted discipline and includes many sub-fields of study such areas as human development, sports, health, clinical, social behavior and cognitive processes.

Serius saya minat gila dengan benda ni. Tak tahu kenapa but study about human being, our behaviour, our mind apa semua ni macam interesting gilak. I love observing people. I wan…

Just My Two Cents

Image
"Let every fox take care of his own tail."
Maksudnya jangan sibuk jaga tepi kain orang. Well this is my two cents and personal opinions and rants or whatever you want to name it.

I was scrolling my Facebook feed this evening and stumbled upon this article about majlis ummi nazerera yang dikritik netizen. I don't really care about whatever entertainment yang ada di malaysia ni but I can't help myself to voice out about some of orang malaysia punya attitude yang suka gila kecam orang.

Dear keyboard warrior, don't you have better things to do?

Sukahatilah dia nak buat apa. Nak menari nak berzumba nak tergolek ke apa lantak dia. Nak buat tema apa sekalipun, it's her wedding ceremony gaisss. Salah ke orang nak have fun kat majlis sendiri? As long as tak kacau orang so why not kan?

"Let people do what they need to do to make them happy. Mind your own business, and do what you need to do to make you happy." Serius tak paham. Kalau tak suka apa yang orang la…

50 Things Money Can't Buy

Image
"Some people are so poor, all they have is money." Banyak duit tapi miskin. Kenapa? Sebab tak semua benda kita boleh beli dengan duit. Kalau kaya raya tapi hidup dalam keadaan susah hati, riak, tak gembira, kurang adab, kesunyian, maksudnya kita masih lagi tak punya apa-apa. Meaning to say we lack something that makes us human, something that makes life truly wonderful.

I've learned that having lots of money doesn't really makes someone happy. It maybe does but the feelings are temporary. Kita hidup untuk apa? Semata-mata untuk barangan yang kita mampu beli ataupun sesuatu yang jauh lebih berharga which is kehidupan?

"If material things are what you're talking about when you say "I'm blessed", then you have no idea what a blessing is." Adanya duit kita boleh beli katil, tapi kita tak boleh beli masa tidur.
Adanya duit kita boleh beli makanan, tapi kita tak boleh beli selera makan.
Adanya duit kita boleh beli rumah, tapi kita tak boleh beli …

How To Help Someone With Depression (The Do's and Don'ts)

Image
Here comes another post about depression. Dalam post Cut Cake Not Wrists saya ada mention tentang betapa cluelessnya orang bila cakap pasal depresi atau murung ni. Tak semua tapi based on my own experience dan apa yang saya baca dalam sosial media, respon yang orang bagi selalunya mengecewakan. Mereka akan gelak dan buat lawak tentang benda tu. Like seriously, guys? Don't you realize you are making fun of someone who MIGHT be committed suicide? Tak semua orang yang mengalami depresi ada perasaan macam tu but when it gets worst, its possible.

Masalah depresi ni bukan tak boleh sembuh. Salah satu cara untuk bantu mereka adalah dengan bagi sokongan. Bukan buat lawak bodoh ataupun salahkan diri mereka sebab itu hanya akan mengeruhkan keadaan. Disini saya kongsikan cara untuk membantu orang yang ada masalah depresi atau kemurungan. Benda yang kita boleh buat dan benda yang kita jangan buat.


How To Help Someone With Depression
The Do's.
Let them know you're there to listen witho…

Why You Should Reflect Yourself

Image
Some people really need to reflect themselves before judging and criticizing others.

Bercakap bagai dia tak ada salah.  Bercakap bagai apa yang dia buat semua betul. Diri sendiri dipuji. Orang lain dikecam. 
Cermin diri sendiri sebelum cakap orang itu ini. Kalau tak ada cermin, sila pergi beli. Beli cermin paling besar biar nampak semua cacat cela yang ada. 
“Self-reflection is a humbling process. It's essential to find out why you think, say, and do certain things... then better yourself.” ― Sonya Teclai
Tak salah untuk reflect diri sendiri. Dengan cara ini at least kita sedar apa kita buat. Taklah nampak macam memperbodohkan diri sendiri. Contoh bila kau tengah bersuka ria mengata orang sedangkan pada masa yang sama kau pun sama spesies macam orang yang kau judge tu. Bila kita reflect diri sendiri, masa tu lah kita tanya betul ke tidak apa yang kita buat. Ia sekaligus boleh bantu kita untuk jadi lebih baik. 
"What you say about other people says way more about you than the p…