Posts

My FoxyFix Journal Dashboard

Image
Haritu cakap pasal ketibaan The Foxy Baby kan. Sekarang saya dah decorate sikit-sikit journal tu. I will share part by part. Untuk yang bukan team planner addict ataupun journal addict, ataupun yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia planner, mesti korang tertanya-tanya apa benda dashboard ni kan. 
Planner dashboard ni adalah muka surat pertama journal. Bagi saya dashboard ni one of the most important thing yang mesti ada dan mesti hias cantik-cantik. Sebabnya bila bukak planner atau journal, memang korang akan stumble upon that page first. Kena cantik baru semangat nak update buku. Barulah ter-inspired. Kalau poyo memang rasa macam tak berminat langsung nak dating dengan journal. Trust me. 

As you guys can see in the photo above, itulah dashboard saya. The first page ataupun the first thing to see bila buka journal. I love to keep it simple and minimalist! Tak suka meriah sangat sebab nampak macam serabut walaupun comel. Selalunya orang akan tempel macam-macam. But I like it this …

Resepi Ayam Buttermilk Mudah

Image
Hai semua! Harini nak share resepi ayam buttermilk mudah yang memang tutup mata pun boleh buat. Bahan yang digunakan tak banyak. Tak sampai sepuluh pun.

Resepi Ayam Buttermilk Mudah

Bahan-bahan (kuantiti main agak je. tengok berapa banyak nak masak):• isi ayam (nak guna bahagian wing pun boleh. potong kecik)
• daun kari
• cili padi
• susu cair
• susu pekat
• telur kuning (optional)

Cara buat ayam buttermilk: Untuk penyediaan ayam, goreng ayam bersalut tepung kanji. Tak perlu celup telur. Kalau nak crispy boleh double fry.

Untuk penyediaan kuah, cairkan butter. Bila dah cair boleh campak daun kari dan cili padi yang dah siap dihiris halus. Agak-agak dah naik bau, tuang susu cair dan susu manis. Susu manis tak perlu banyak. Ikut citarasa.

Then masukkan gula dan garam. Gula tak perlu banyak jugak sebab dah guna susu manis. Guna api kecil kalau taknak rentung okay. Kalau kuah tak pekat, masukkan telur kuning then kacau selaju yang boleh supaya telur tak nampak ketul sangat.

Biasanya kalau saya …

Senarai Peserta Planner Giveaway By Eeca Shyaa

Image

The Study of The Soul

Image
The study of the soul. I bet everyone has the same wish as mine. Perhaps. If I were given a chance, I would love to further my study. Siapa tak suka belajar kan. Lagi-lagi orang yang ada curiosity terhadap macam-macam benda. They willing to learn.

If I could, I would. 

I would love to pursue my study in psychology. Walaupun masa diploma terjun dalam bidang hospitality, rasanya minat saya lebih kepada yang satu ni. Tak semestinya boleh belajar satu benda je kan. Tak salah rasanya nak terjun bidang lain kalau benda tu yang kita suka. Hehe.

Why psychology and what is psychology? 
Psychology is the scientific study of the mind and behavior. Psychology is a multifaceted discipline and includes many sub-fields of study such areas as human development, sports, health, clinical, social behavior and cognitive processes.

Serius saya minat gila dengan benda ni. Tak tahu kenapa but study about human being, our behaviour, our mind apa semua ni macam interesting gilak. I love observing people. I wan…

Just My Two Cents

Image
"Let every fox take care of his own tail."
Maksudnya jangan sibuk jaga tepi kain orang. Well this is my two cents and personal opinions and rants or whatever you want to name it.

I was scrolling my Facebook feed this evening and stumbled upon this article about majlis ummi nazerera yang dikritik netizen. I don't really care about whatever entertainment yang ada di malaysia ni but I can't help myself to voice out about some of orang malaysia punya attitude yang suka gila kecam orang.

Dear keyboard warrior, don't you have better things to do?

Sukahatilah dia nak buat apa. Nak menari nak berzumba nak tergolek ke apa lantak dia. Nak buat tema apa sekalipun, it's her wedding ceremony gaisss. Salah ke orang nak have fun kat majlis sendiri? As long as tak kacau orang so why not kan?

"Let people do what they need to do to make them happy. Mind your own business, and do what you need to do to make you happy." Serius tak paham. Kalau tak suka apa yang orang la…

50 Things Money Can't Buy

Image
"Some people are so poor, all they have is money." Banyak duit tapi miskin. Kenapa? Sebab tak semua benda kita boleh beli dengan duit. Kalau kaya raya tapi hidup dalam keadaan susah hati, riak, tak gembira, kurang adab, kesunyian, maksudnya kita masih lagi tak punya apa-apa. Meaning to say we lack something that makes us human, something that makes life truly wonderful.

I've learned that having lots of money doesn't really makes someone happy. It maybe does but the feelings are temporary. Kita hidup untuk apa? Semata-mata untuk barangan yang kita mampu beli ataupun sesuatu yang jauh lebih berharga which is kehidupan?

"If material things are what you're talking about when you say "I'm blessed", then you have no idea what a blessing is." Adanya duit kita boleh beli katil, tapi kita tak boleh beli masa tidur.
Adanya duit kita boleh beli makanan, tapi kita tak boleh beli selera makan.
Adanya duit kita boleh beli rumah, tapi kita tak boleh beli …