Posts

Of Journey To Haneul Park

Image
Datang sini cuma ada satu hajat je. Semata nak photoshoot between the lalang. Kawan aku lah yang over eksaited. Dah buat research bagai then tibalah masa ke destinasi yang diidamkan sangat. Aku tak sangka macam mana kami boleh miss info tentang Haneul Park ni. Research yang dibuat baca dari website Visit Korea dengan blog orang. Tapi ya ampun, bila dah sampai aku pun terkezut.






Kau tengok. Masa aku baca pasal Haneul Park ni aku tak ada baca pulak tentang stairway to heaven ni. Masyallah syukur aku mampu naik sampai atas. Ada 291 steps semuanya. Gigih sangat naik walaupun semput dan slow. Dahya sikkan mok balit sebab simok tekik tanggak tek kan? Haruslah naik dengan yakin. Penat lelah memang berbaloi sangat sebab bila sampai atas wow gitu loh. View cantik sangat dan terasa kepuasan hati sebab berjaya challenge diri sendiri naik tangga tu. Walaupun ada rasa nak give up tapi aku redah je sebab aku tahu bukan selalu aku dapat datang ke sini. Bena sik? Kacak lalu bah.

Actually Haneul Park …

Of The Love Locks At Namsan Seoul Tower

Image
Padlock ni kalau sebiji tak cantik pulak. Ramai-ramai punyalah wow gitu. Selain dari kegunaan untuk lock bagasi, lock pagar, lock pintu dan sebagainya, boleh juak polah jadi perhiasan. Asal jangan guna padlock nok sik kacak ya ajak memang sik kacak lah juak jadinya. Tapi sik salah mun nak coba. Asal berani. Mungkin akan nampak agak brutal dan gengsta sikit lah.
Sebelum ni selalu tengok dalam drama je. Dah tu tak habis-habis berangan nak datang sini. Siap buat scene sendiri jumpa oppa konon. Ahh pengaruh drama sangat. Tak sangka mimpi boleh jadi kenyataan. Tapi cuma part dapat pijakkan kaki ke Namsan Tower ni lah. Oppa nya tak jumpa. Ada pun semua dah berpunya kat atas tu. Kalau scene mula dari sebelum naik bas mungkin peluang cerah sikit. 





Aku ke sini guna bas dari Itaewon. Bas 03 kalau tak silap. Tambang bas 1200won. Perjalanan kurang dari sejam rasanya. Lupak kamek. Dan tak sure masa aku naik hari tu bas ni ada stop atau direct. Alahai short term memory betul lah. Tapi kalau tengok…

Under The Weather

Image
Hari ni masuk hari keenam aku sakit. Hebat. Tak pernah aku sakit lama sangat macam ni. Mula dari petang sabtu aku kena serang migraine. Reason sebab aku terlampau berpanas siang hari tu. Drive dari kedai ke sekolah adik aku then terpaksa hadap jem lagi dah tu terpaksa parking jauh lagi. Aircond kereta pulak buat hal. Memang asdjnaskfnef lah. 
Hari ahad dah tak migraine sebab aku makan painkiller. Tapi ada migraine's silent sister aka postdrome aka sisa-sisa sakit yang tertinggal. Pukul 9 pagi aku keluar ambil makanan di kedai dan hantar adik aku ke sekolah sebab ada ramah tamah then balik rumah. Pukul 11 aku keluar lagi ambil adik aku di airport. Perjalanan balik ke rumah yang sepatutnya kurang jauh jadi banyak jauh sebab aku ter-miss simpang yang sepatutnya. Dan u-turn pulak nun dihujung sana. Kan aku dah cakap aircond rosak. Bukak tingkap pun masih rasa bahang panas yang menggila kat luar. Aku ni pulak bebal sebab tak reti nak ingat jalan even dah banyak kali guna jalan yang sa…

Raya 2018 Memory

Image
This post gonna be about a happy Raya 2018 memory; the best I've ever had. Tak pasti kalau ada yang lagi best sebelum ni tapi aku tak ingat. Since keluarga aku memang jarang beraya so agak susah jugaklah nak korek keluar memori raya yang ada. Rasanya sejak habis sekolah lagi kami tak ada raya sebab abah aku prefer jalan-jalan ke tempat lain memandangkan masa tu je dia ada cuti. Kau nak cakap apa kalau dah dia sejenis yang suka travel.

Untuk tahun ni memang pecah rekod. Keluar rumah pukul 10 pagi, balik pukul 10 malam. Total rumah kami beraya dalam 13 ke 14 buah. Gohed terjah dalam satu hari je. Sepanjang aku hidup tak pernah lagi aku beraya sakan macam ni. Kawan aku yang drive and bawak group kami beraya ni memang stidi. Dari pagi sampai malam dia jadi pilot. Kalau ikutkan ada banyak lagi rumah yang nak diterjah. Even the next day pun kami beraya 4 5 buah rumah. Mabuk air gas, mabuk biskut, mabuk kek semua. Lol.


Best gila dapat berkumpul dengan ex-classmates dan ex-schoolmates. T…

Back For Good

Image
Hello, lovelies! I'm back after missing for months. Life aku taklah busy sangat. Cuma mood nak blogging tu dalam keadaan koma. Aku harap lepas entri ni akan ada lagi entri-entri seterusnya. Ada banyak benda aku nak kuburkan dalam blog. Tapi entah kepayahan apa sangat nak menaip.
Bila aku cuba fikir balik dari mana datang masalah mood blogging kecundang ni aku rasa semuanya sebab salah aku sendiri. Aku terlampau terikat dengan rules blogging aku sendiri which is terlampau kisah sangat dengan cara penulisan, kisah sangat kalau ada orang baca atau tak, kisah sangat sebab gambar tak cantik sedangkan aku boleh dapat beratus stock photos percuma yang maha cantik dari Pinterest dan last sekali aku rasa macam aku menaip syok sendiri. Padahal kalau kena kecam aku boleh je cakap "eh pedulilah kalau aku syok sendiri sebab ini blog aku dan aku tak kisah orang baca ke tak. " kan? 
Bila aku singgah blog orang lain pun aku tengok semuanya menulis dalam style free writing. Tak pasti ke…

Day Trip And Guide To Pocheon Art Valley

Image
Minggu lepas aku dan kawan rapat aku berpeluang ke Pocheon Art Valley. Plan awal sebenarnya nak ke Nami Island. Tapi tukar plan memandangkan kawan aku teringin betul nak photoshoot disana. Nak selfie katanya. Hiks. Pocheon Art Valley ini salah satu filming location dalam cerita Korean Odyssey. Kalau yang kaki tengok drama korea memang tahu lah tempat ni. Tempat dimana Sam Jang kena bunuh dan tempat Son Oh Gong berlawan dengan naga jahat. Tak sangka sebenarnya boleh sampai sebab research yang kami buat untuk ke sana pun hampeh. 
Part paling sedih bila aku lupa ambil banyak gambar untuk blog. Aku lupa aku seorang blogger. Sepatutnya aku ambil gambar dari awal sampai habis. Kalau ada gambar boleh tunjuk lebih detail lagi tentang perjalanan kami. Silap betul. 

Cantik kan view tempat ni? Tempat ini asalnya adalah tempat mereka menggali batu. Projek ditutup, tempat ini dibiarkan menjadi hutan dan dilupakan. Pada tahun 2005, mereka memulakan projek untuk jadikan tempat ini sebagai art &…