Posts

The Last Compliment I Received

Image
September, 12th. What was the last compliment you were given?
Can I take people judging my body weight as a compliment? I heard them a lot rather than something else. Jarang kenak puji bah. Olakaseh.
I gain weight. Believe it or not, I gain 5kg within one month.  I don't know if I eat a dinosaur or I eat like a dinosaur.  
My cousins said I'm fat again. Even my dad pun cakap benda sama. Sobs.
Rasanya berat badan naik mendadak sebab lepas balik dari Korea hari tu, aku memang hepi je memuaskan nafsu makan tanpa ada rasa penyesalan. 2 bulan di Korea macam-macam benda aku craving. Nasi lemak, ketupat, kuah satay, ayam goreng mekdi eh semualah. Cun pulak masa tu dah mula bulan puasa dan seterusnya raya. FOODS EVERYWHERE. Ne sik begasak aku makan.
Lepas ada beberapa orang hamba allah cakap aku dah gemuk balik, aku mula rasa agak down sikit. Marah dengan diri sendiri kenapaaaaaa makan banyak sangat?! Nak buang lemak tu bukan senang ya awloh. Sedih. Dahlah aku jenis yang cepat naik be…

Resepi Jjajangmyeon Mudah

Image
Resepi mee kuah hitam pekat ni aku buat khas untuk peminat tegar KDrama yang teringin nak makan jjajangmyeon. Mungkin rasa tak sama macam yang asli punya tapi rupa lebih kurang sama. Tak pernah lagi aku try yang original sebab tak jumpa yang halal. Kalau malas nak cuba resepi ni haa pergi try samyang jjajangmyeon punya. Tapi buat sendiri rasanya lagi puas hati lah. 
Resepi Jjajangmyeon Mudah
Aku tak ingat cerita korea mana entah tapi yang pasti masa scene dorang makan mee ni aku sampai terliur tengok tau. Terus google resepi. Sepatutnya guna black bean paste. Memandangkan aku tak jumpa benda alah tu kat sini, so aku gohed pake benda nok ada jak lah. Hihi.

Aku tak suka buat resepi panjang berjela. Simple dan mudah difahami tu penting. Basic memasak mesti korang tahu kan? Resepi kat atas ni untuk kuah. Tumis segala bagai. Kalau part mee pula, kalau guna mee kuning of course la kena celur. Kalau guna spaghetti seharusnya kena rebus dulu. Aku selalu guna mee kuning je. Guna spaghetti lag…

Energea NyloTough Cable Review

Image
Hai. Dalam post yang aku pernah tulis sini Fonemax X-Pro Nylon Cable Review, aku ada cakap yang aku akan buat review untuk cable kedua baru yang aku beli. So yeah here it is after a long year. Ditegaskan bahawa ini bukan paid review. Saja aku nak buat review ikhlas dari hati supaya korang tak beli cable bodoh yang mahal tapi tak boleh guna. 

Aku beli cable ni RM94 dekat Switch. Beli sebab saudara aku yang reccommend. Terus terang aku cakap aku benci beli cable untuk iphone. Sik boleh sebarang. Even beli yang mahal pun ada yang tak support atau tak certified. Apatah lagi kalau beli yang murah. So aku pilih untuk cuba brand ni. 
Energea Nylon Tough Cable Review
Cable ni aku dah guna 2 tahun lebih. Langsung tak ada masalah. Cable ni aku dah bawak travel nun jauh ke Korea. Kadang dia terbelit bergolong dalam handbag pun still panjang nyawa lagi. Gambar ni ni fresh aku baru snap. Kalau perati betul memang berdaki lah. Tapi buat-buat tak nampak jelah. Kepala atau ekor dia memang takkan pat…

Pengalaman VR Hiper-Realiti Star Wars Pertama Di Asia

Image
“Pengalaman VR Hiper-Realiti Star Wars™ yang Pertama di Asia Bakal Tiba di Resorts World Genting.” Dihasilkan oleh ILMxLAB dan The VOID, masuk kedalam dunia Star Wars dengan pengalaman unik lain daripada yang lain.

Genting Highlands, 7 September 2018: Dari galaksi yang jauh, datang satu pengalaman luar biasa yang pertama seumpamanya di Asia, anda bersama rakan-rakan boleh menerokai antara dunia nyata dan realiti.

Resorts World Genting dan The VOID hari ini secara rasmi mengumumkan akan membawa pengalaman hiper-maya pertama membabitkan filem francais terkenal Star WarsTM: Secrets of the Empire pada penghujung tahun ini yang dihasilkan dengan kerjasama dengan ILMxLAB.

Ini menjadi kolobrasi pertama The Void di luar Amerika Syarikat dan UK menjadikan pegalaman di Resorts World Genting (RWG) ini yang pertama di Asia. Terletak pada ketinggian 6,000 kaki di atas paras laut, pengalaman RealitiMaya (VR) itu menjadi salah satu tarikan terbaharu di RWGyang mencatatkan jumlah kedatangan pelancong …

July 2018 Throwback

Image
Let's do this. July ain't really being good to me this time. Biasalah kehidupan kan. But I still appreciate every single thing that happened throughout my life cause gratitude is important, of course. I've been keeping the memories in my journal and I want it to be kept on my blog as well. Tapi sayang tak ada gambar. Sedih.

July 01, 2018 I had steamboat with Nonong at 883 Buffet Steamboat in the evening and went on date with N watching Ocean 8 by night. Had too much lamb masa steamboat and I'm down with a migraine that night. Padan muka.  
July 07, 2018 My friend was craving butter chicken so she asked me to teach her how to make it. First time masak di rumah orang and tido rumah kawan. Masa belajar dulu pernah la tido rumah kawan sebab ikut dorang balik kampung. Rumah Jay dengan rumah Mira di Sandakan.

July 10, 2018
Sushi King with N! Ni semua salah dia sebab buat aku craving. Bila scroll FB scroll IG nampak orang post sushi makin bertambahlah nyawa nak makan benda alah…

How To Design Your Flower Shop

Image
Designing your flower shop will play an important role in your florist business. The way you design your flower shop will create the image of you, yourself, as the owner and what type of flower shop you have. A florist in Singapore makes sure that their shops do not look cluttered or tight because of the number of flowers they put on display. You should make sure to avoid the same.

How To Design Your Flower Shop  Before you start decorating your flower shop, make sure to keep these small and important tips in mind:

1. Always make sure you have a space for the counter, the display shelf or window and a place where your customers can take a seat when they want to wait for their order or they are just simply waiting in line to pay. Always keep in mind your customers' comfort and convenience, this way they would not find it a hassle to wait for their orders and or to wait in line at the cashier.

2. Have separate rooms for your flower displays and where your florists will make the flo…

Cara Semak Baki Tunggakan PTPTN Secara Online

Image
Semalam lepas kemaskini maklumat pendapatan pinjaman PTPTN aku rasa macam ragu-ragu nak bayar. Haritu dah settle bayar tunggakan then aku start bayar macam biasa. Langsung tak miss sebulan pun. Tapi tahun ni aku ada skip few months atas sebab tertentu. Dah call pihak PTPTN and dorang cakap aku tak ada tunggakan dan boleh bayar macam biasa even lambat bayar. Tapi still macam tak puas hati aku pun try lah cek online. Baru ku tahu boleh rupanya semak semua details baki pinjaman baki tunggakan semua tu. Ingatkan mesti kena call atau face-to-face je. Hoho. Sebab sebelum ni pun aku main call takpun pergi ofis.

Untuk yang first timer mungkin boleh rujuk ofis supaya dorang boleh explain more details yang tak dapat aku nak tolong bahaskan. Ni aku share untuk yang tak tahu. Kalau dah tahu alhamdulillah. Jangan kecams ai. Sila buka website http://www.ptptn.gov.my/ dan follow je cursor dalam gambar.

Cara Semak Baki Tunggakan PTPTN Secara Online





Dapat ka sik? Semakan baki tunggakan ni ada lain si…