Posts

Lazada's Super Beauty Day - Good News For All Beauty Junkie!

Image
Hello everyone! Here comes the good news for all beauty junkie out there. It's Lazada's Super Beauty Day, your first beauty moment!

To be honest, I'm a girl who has the least interest in beauty stuff. But this beauty fair still going to excite me cause I'm a huge fan of skincare and Lazada didn't do the offer only for makeup but entire skincare products from head to toe! I can tell that I am pretty addicted to it since I always buy a new and different shower gel, face wash, body lotions etc before even finishing the one on my rack. Guess I'm going to add more stuff...

10.10.18 ONLY & Big Discounts! Alright. This Super Beauty Day is only happening on 10th October with discounts up to 80% a wide range of selected beauty products!!! Yes baby, you read it right. Discounts up to 80%. It's a bargain and quite a catch. Your purse is not going to rip off, well, unless you put too much stuff in your cart :P

The Super Beauty Day includes exclusive offers from int…

Get To Know Me // Part One

Image
Here comes my new post. I've been busy watching Moorim School and had a mental breakdown lately that I have to abandon my blog. Shiada (cute way to say sekda/tidak ada ) mood kamek mok on laptop. But hey, today I wanted to write a little about myself in this Get To Know Me section. It's the only topic yang aku boleh up dalam blog for now. 
My Name I've been using Eeca Shyaa since bila entah. I made it my official name both in the real and virtual world. Bukan official nama dalam IC okay. I create this pseudonym from scrambling my real name and voila, maka terhasil lah nama ini. Reason I have this name sebab I wanted to have the last name. Bila register website memang kena ada ni kan. Kalau website penting je aku letak nama ayah. I know I'm supposed to put his name but yeah... Saja... All my social media guna nama Eeca Shyaa
My Age  I was born on October 24th, 1993 so I am soon to be 25 years old. 5 years more into 3 series yet I still act like hmm kanak-kanak ribena…

St. Ives Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub Review

Image
This St.Ives scrub is definitely my favourite! Nope, I don't lie. I don't simply say that for marketing. It's my honest feedback, girls. Haritu aku jalan ke Watsons nak cari scrub muka sebab scrub muka lama dah habis. Cun pula dekat timeline aku penuh blogger-blogger up cerita St. Ives yang ada packaging baru. Aku tahu yang apricot scrub tu je hihuu. Jadi aku cari la benda ni. Terus berkenan hokay!

Aku tak ingat berapa aku beli. Rasanya dalam RM19+ sebab ada promotion. Benda first yang buat aku jatuh cinta dengan scrub ni adalah packgaging dia! Manusia itu kan mudah tertarik dengan benda cantik. Second reason pulak sebab bau dia. Bau sedap sangat. Haa tapi aku beli bukan sebab dua ni je k. Orang cakap jangan beli secara membabi buta. Baca dulu.

St. Ives Radiant Skin - Infused With Pink Lemon & Mandarin Peel Extract
Bahan utama yang digunakan dalam scrub ni adalah lemon dan mandarin. Main reason kenapa bau dia sedap sangat. Aku rasa semua orang tahu yang lemon memang ba…

New Minimalist Template For eecashyaa.com

Image
Seperti biasa bila nak ambil mood berblogging memang kena touch up rupa blog sikit. Tapi kali ni aku tukar semuanya. Semangat gitchew tapi template baru atau tak tetap tak hilangkan dungu writer's block dalam kepala ni. Even dah remind dengan diri sendiri update je apa-apa benda pun masih tak boleh nak konsisten blogging tiap hari.

Blog aku masih lagi kekalkan tema minimalist. Kalau sebelum ni background warna putih, sekarang aku teringin nak guna main background warna kelabu. Pencarian template bermula dari Etsy. Cari punya cari aku berkenan dengan template Bestarpon ni. Banyak kali aku fikir nak beli ke tak sebab mahal. Lastnya tak jadi. Cari pulak template dekat ThemeExpose. Bukak je terus berkenan dengan True Blog ni. Lebih kurang sama macam template first yang aku nak tapi harga ada murah sikit. So aku pun grab teruslah yang premium punya. Beli guna duit payment dapat dari blog job okay. Hihi.

Aku suka buat simple and minimalist look supaya tak serabut. Sik suka kamek mun me…

The Last Compliment I Received

Image
September, 12th. What was the last compliment you were given?
Can I take people judging my body weight as a compliment? I heard them a lot rather than something else. Jarang kenak puji bah. Olakaseh.
I gain weight. Believe it or not, I gain 5kg within one month.  I don't know if I eat a dinosaur or I eat like a dinosaur.  
My cousins said I'm fat again. Even my dad pun cakap benda sama. Sobs.
Rasanya berat badan naik mendadak sebab lepas balik dari Korea hari tu, aku memang hepi je memuaskan nafsu makan tanpa ada rasa penyesalan. 2 bulan di Korea macam-macam benda aku craving. Nasi lemak, ketupat, kuah satay, ayam goreng mekdi eh semualah. Cun pulak masa tu dah mula bulan puasa dan seterusnya raya. FOODS EVERYWHERE. Ne sik begasak aku makan.
Lepas ada beberapa orang hamba allah cakap aku dah gemuk balik, aku mula rasa agak down sikit. Marah dengan diri sendiri kenapaaaaaa makan banyak sangat?! Nak buang lemak tu bukan senang ya awloh. Sedih. Dahlah aku jenis yang cepat naik be…

Resepi Jjajangmyeon Mudah

Image
Resepi mee kuah hitam pekat ni aku buat khas untuk peminat tegar KDrama yang teringin nak makan jjajangmyeon. Mungkin rasa tak sama macam yang asli punya tapi rupa lebih kurang sama. Tak pernah lagi aku try yang original sebab tak jumpa yang halal. Kalau malas nak cuba resepi ni haa pergi try samyang jjajangmyeon punya. Tapi buat sendiri rasanya lagi puas hati lah. 
Resepi Jjajangmyeon Mudah
Aku tak ingat cerita korea mana entah tapi yang pasti masa scene dorang makan mee ni aku sampai terliur tengok tau. Terus google resepi. Sepatutnya guna black bean paste. Memandangkan aku tak jumpa benda alah tu kat sini, so aku gohed pake benda nok ada jak lah. Hihi.

Aku tak suka buat resepi panjang berjela. Simple dan mudah difahami tu penting. Basic memasak mesti korang tahu kan? Resepi kat atas ni untuk kuah. Tumis segala bagai. Kalau part mee pula, kalau guna mee kuning of course la kena celur. Kalau guna spaghetti seharusnya kena rebus dulu. Aku selalu guna mee kuning je. Guna spaghetti lag…

Energea NyloTough Cable Review

Image
Hai. Dalam post yang aku pernah tulis sini Fonemax X-Pro Nylon Cable Review, aku ada cakap yang aku akan buat review untuk cable kedua baru yang aku beli. So yeah here it is after a long year. Ditegaskan bahawa ini bukan paid review. Saja aku nak buat review ikhlas dari hati supaya korang tak beli cable bodoh yang mahal tapi tak boleh guna. 

Aku beli cable ni RM94 dekat Switch. Beli sebab saudara aku yang reccommend. Terus terang aku cakap aku benci beli cable untuk iphone. Sik boleh sebarang. Even beli yang mahal pun ada yang tak support atau tak certified. Apatah lagi kalau beli yang murah. So aku pilih untuk cuba brand ni. 
Energea Nylon Tough Cable Review
Cable ni aku dah guna 2 tahun lebih. Langsung tak ada masalah. Cable ni aku dah bawak travel nun jauh ke Korea. Kadang dia terbelit bergolong dalam handbag pun still panjang nyawa lagi. Gambar ni ni fresh aku baru snap. Kalau perati betul memang berdaki lah. Tapi buat-buat tak nampak jelah. Kepala atau ekor dia memang takkan pat…