Posts

Where It All Began

Image
The cousins read my blog post about Meeting His Family For The First Time and yeah, knowing they are looking forward to the sequel pretty much make me feel extra anxious. Lalu rasa mok simok ajak up next story. Hihi. Tapi aku tetap nak update part macam mana aku kenal N. It just for the sake of keeping some good memories to be read 20 years from now. Kononlah.

I used to make friends with strangers online. Mula start layan chatting masa zaman Yahoo Messenger dulu. Tapi gilalah banyak orang gila, banyak pervert. Yang sewel semua aku block terus. Then aku move on ke website penpal dan language exchange for the sake of healthy conversation. Syukur banyak orang waras. 
But then someone told me a heartbroken statement. What's the point of befriend with each other if one living on the other side of the planet? Yes salah aku sebab aku pi kawan dengan orang dari kutub utara. Okay kidding! Nak sangat kawan dengan orang dari negara lain kan. Hah. Disebabkan aku rasa useless dan pointless sa…

5 Things That Make Us Unique

Image
Please don't cringe on the title. I was inspired to do this topic from a book called Thoughts & Reflections. Aku yakin bukan aku seorang je yang unik. Tapi semua orang. Semua manusia yang ada dalam dunia ni adalah unik dan special. Even bila kita cuba untuk blend dengan banyak orang, kita tetap lain dari yang lain. Ada banyak benda yang membezakan kita semua. Tak perlu try hard sangat untuk fit in sebab bila kita belajar untuk terima diri sendiri seadanya, untuk embrace our own uniquess, we will be able to stand out boldly among the crowd.

Unique means being the only one of its kind; unlike anything else. Unique also means different from one another. So let's see what differentiate between me and you and everyone. Chinggg!

1. Pengalaman Tak ada satu orang pun yang pernah ada pengalaman sama. Walaupun kita pernah makan di tempat yang sama, pernah pergi ke tempat yang sama, kerja di tempat yang sama, pengalaman yang kita dapat semuanya lain-lain. What happens throughout you…

Meeting His Family For The First Time

Image
It was seriously my first time ever. Sebelum ni pernah jumpa mak ex-boyfriend but it wasn't as epic as this one. Haah. I had been anxious the moment he invited me to his lil' bro's wedding — which was 2 - 3 months before the real day comes. Kau rasa? Tak senang duduk bila tetiba teringat benda ni. Tipulah kalau aku cakap aku tak bingung. Macam-macam benda ada dalam kepala. Sampai N cakap macam aku pulang nok mok kawen. Hohoho.

It supposed to be a secret tapi ...  This part memang lawak. Family N taktau pun dia tengah in relationship cause he has been single for a long time (dan saya adalah orang yang berjaya memecahkan rekod single beliau setelah sekian lama xD ). Kecuali salah sorang adik dia which girlfriend dia adalah kawan aku. So masa dorang tengah diskus pasal table and seat, N cakap dia bawak kawan. Dan dia bagi nama aku dengan spelling yang sangat obvious e-e-c-a. Maka bermulalah sesi never-ending curiosity. Right at that time pulak adik dia cakap kawan N tu kawan…

4 Current Problems That Drive Me Insane

Image
4 Current Problems That Drive Me Insane.  Hi. I'm back after missing for a long time. Malas nak huha panjang sangat kenapa aku hilang dari radar. Cuma sekarang aku harap aku boleh istiqamah untuk update blog selalu. Tak janji tapi akan cuba sedaya upaya untuk rajin menaip. Konon mengalami writer's block padahal gago binge on Netflix gais.

So first entri untuk tahun 2019 ini adalah berkenaan dengan masalah yang aku tengah alami sekarang. Masalah ni aku percaya bukan aku sorang je ada tapi semua orang. Trust me. Without further ado, let's start with number one yang paling gila.


1. Masalah Keguguran Rambut Yang Dasat Siktauklah apa masalah tapi rambut aku makin hari makin menipis. Masa mandi dengan lepas mandi memang normal lah rambut tercabut banyak kan. Tapi masalah ni macam tak normal kalau jumlah rambut yang gugur tu over banyak. Seram tengok weh. Sampai aku google untuk cari fakta berapa banyak rambut atas kepala manusia. Aku takut rambut aku habis. :(

Sekarang aku cuba…

Best Chiang Mai Flight + Hotel Booking

Image
Tahun 2018 bakal melabuhkan tirai tak lama lagi. Tinggal satu bulan lebih je lagi nak masuk 2019. Sangat tak terasa. Sekarang kepala aku dah mula aktif berfikir kemana lagi aku nak jejakkan kaki untuk tahun baru kelak. Dah siap buat perhitungan secara kasar okay. Memandangkan tahun ni aku dah repeat Korea dua kali dan tabung pun dah bocor dengan dasyatnya, so trip seterusnya haruslah yang agak low budget sikit. Hihi. Less money don’t care yang penting kena travel at least setahun sekali untuk buang stress.

Sebab tu aku suka dan sayang Traveloka! Tak pernah menghampakan bila buat deal atau promotion. Bila buka website mereka mesti ter-wowww sebab banyak betul benda best yang menggembirakan hati seorang kaki travel!

Traveloka Flight + Hotel Packages! 
Buy together, save together! Sekarang Traveloka tengah ada promosi pakej kombo untuk flight + hotel. Traveloka ni tak macam website lain. Boleh je terus booking hotel mana kau nak. Tak perlu nak bukak tab banyak sangat. Buat booking untuk…

Anohana Makes Me Weep

Image
Crying at fiction is normal even it doesn't sound legit. Tengok kartun pun nangis. Hati tisu sangat okay. Lepas lama dah tak tengok anime, akhirnya aku terjebak lagi. Dan anime yang aku baru habis tengok adalah cerita Anohana : The Flower We Saw That Day.

Banyak-banyak anime, kenapa Anohana? Awalnya aku cuma nak cari figurine untuk photography. Saja suka-suka. So aku tanya N mana nak cari figurine macam nidekat Miri. So dia tolong cari dan jumpalah yang sama kecik comel macam dalam gambar tu tapi lain character. Benda kecik comel ni dipanggil Nendoroid. Ya allah sumpah kiut gilak! Tapi kecik kecik harga dia fuhh berapi. So N sajes beli dekat Shopee jelah murah sikit. Dia suruh aku pilih and bagitau dia mana satu aku nak. Dan aku pun berkenanlah dengan Nendoroid Menma ni.



Bila dah berkenan of course lah aku google detail dengan lebih lanjut siapa Menma ni. Rupanya dari cerita Anohana. Maka aku pun tengoklah cerita dia since aku dah suka dengan nendoroid dia ni. Hihi.

Anohana ni kis…

Give Gift Boutique Hong Kong Christmas Gifts

Image
It's November already! It means we are one month away from Christmas Eve! Oh, wait. I'm not saying I'm celebrating the festival but I have a good news to my fellow friends that will cherish the moment on that day. Preparation is needed for smooth events!

Did you know that you could grab a precious gift from Hong Kong?  Okay let me introduce the shop. The name given is Give Gift Hong Kong. Their business is based in Hong Kong but they also provide global service to International locations. Founded in 2008, GGB has become the most leading and favourite florist shop in Hong Kong. Based on what I see on their website. I can tell that they are not only a flower specialist but a gift and hamper specialist as well! 
I strongly recommend you to choose this shop becausethey offer varieties of gifts and hampers for your occasions. 





You can pick one or two of your favourite among the 100 choices!  Give Gift Boutique Christmas Gift Hampers  Here comes the highlight of this post. The