Tuesday, December 13, 2016

#MyTravelokaEscapade : Chasing The Beauty of Korea



Goryeo! Goryeo aka Korea! South Korea is definitely my ultimate dream vacation among all the country that has been listed by Traveloka in the contest. Negara ni adalah salah satu negara di dunia yang kaya dengan ciri-ciri sejarah dan boleh dikatakan agak meriah dan colorful! I adore everything about Korea; the cultures, the language, foods etc and one of them is their spoon! Hah kenapa sudu? Sebab sudu mereka slim dan panjang tak macam sudu kita hihihi! And yes, I even learn Korean language because I think getting angry in Korean sounds really cool! Tapi sampai sekarang masih tak dapat tangkap apa yang mereka bebel walaupun berjuta kali dah tengok drama Korea. Don’t get me wrong, there are more exciting things about Korea that makes me fall head over heels with it! Plan nak explore Korea tahun ni tak kesampaian tapi nasib baik ada Traveloka! 

Have you ever heard about Traveloka? It is one of the best website to book your flight ticket and accommodation at one time! Tak perlu nak bukak tab berasingan kalau nak tempah tiket dan hotel. Everything is easy peasy lemon squeezy with the help from Traveloka. Dahlah jimat masa, banyak diskaun pulak tu! Paling menarik tentang Traveloka sekarang ni adalah contest yang bakal merealisasikan impian orang macam saya untuk travel ke desitinasi pilihan secara percuma! Yeay! 

When I read that Traveloka wants to know how I will spend my holiday at my favorite destination, I really want to tell them that I want to go on date with all my favorite Korean actors! Tak dapat semua tapi Ji Chang Wook saja pun boleh lah! :P But since I know Traveloka won’t approve my date with my fictional boyfriend, here goes another journey for my #MyTravelokaEscapade ! No worries, there are more things I want to do if I were given a chance to visit Korea! Korea ni best sebab mempunyai keunikan tersendiri dimana dicelah-celah kota yang moden ini pasti ada tempat yang menampakkan ciri-ciri tradisi mereka pada zaman dahulu yang masih dikekalkan. Mesti rasa macam berada di dua era berbeza kalau berada di Korea ni! So, antara benda yang saya nak buat kalau cuti saya diluluskan oleh Traveloka adalah seperti yang dinyatakan dibawah!

Indulge In A Stunning Traditional Clothing


To be honest, this is the very first thing I want to do if I step my foot in Korea. The beauty of Korean traditional dress aka Hanbok is to die for! I lied if I said I never fantasising myself wearing one of that beautiful dress. Pakaian yang lain dari yang lain. Tak sama macam pakaian tradisi kita jadi kenalah cuba kan? Hanbok ni memang sangat cantik dan unik. Teringin nak cuba dan bergaya ala-ala puteri :P 100 tahun dulu orang Korea guna hanbok setiap hari. Tapi zaman sekarang hanbok hanya digunakan ketika ada majlis tertentu sahaja. Kalau Hanbok ni macam baju kurung mesti boleh pakai hari-hari kan? Barulah molek gitu :D

Go Crazy With Love Locks at Namsan Tower


I know this is a cliché! Boleh dikatakan Namsan Tower dan filem Korea memang berpisah tiada. I am a hardcore fan of Korean dramas and I can say that most of the scenes in the films won’t leave Namsan Tower alone. Even the Mermaid from Legend of The Blue Sea needs to go there to meet her lover! And not to forget, the cutest alien on earth from My Love From Another Star did leave his love locks there! N Seoul Tower ni adalah salah satu bangunan ikonik di Seoul dan tersangatlah popular dikalangan orang-orang yang bercinta! Single? No problem! Saya tetap nak jejakkan kaki ke N Seoul Tower ni jugak dan tinggalkan padlock yang ada nama saya di sana. Harus ada dalam list #MyTravelokaEscapade !

Enjoying Korean Cultures at Korean Folk Village 


Visiting new places take tons of selfies with amazing background and leave with nothing but photos? That is so not cool, bro! I would prefer to spend my time experiencing Korean cultures through the cultural classes they offer in Korean Folk Village. And I think maybe it’s a perfect time to show my language skills to the locals; yeah, the typical “annyeonghaseyo”, “saranghaeyo”, “aigoo”, “yaaaa!”, “mianhaeyo”, “mworago” etc. It's worth watching Korean films sebab boleh belajar bahasa! Bukan setakat tengok kosong je tau. Fokus sambil belajar sikit-sikit. If we go to Korean Folk Village, we will be able to see the traditional cultures from the late Joseon era and experience everything through this trip! Dulu kalau belajar sejarah mesti kena baca buku teks je. Dah tu memang tertidur sebab tak best. Tapi ni tak. Kalau travel tempat baru, ia ibarat belajar sejarah sambil rasa suasana tu sendiri. Duhh asyik! Memang tak mengantuk dan mesti lagi banyak input yang dapat!

Explore Bukchon Hanok Village



Bukchon Hanok Village ni tengok dalam gambar memang cantik dan unik!! Dalam drama Personal Taste pun mereka berlakon di lokasi ni. It's one of my favourite Korean film! Teringin nak jejakkan kaki ke tempat macam ni sebab di Malaysia tak ada rumah tradisional orang Korea. Bukchon Hanok Village ni bukanlah tempat tourist sebenarnya sebab lebih kepada kawasan perumahan dan memang ada orang tinggal dalam rumah-rumah tersebut. Dari apa yang saya baca, kalau datang sini tak boleh buat bising. Ambil gambar bahagian dalam rumah pun dilarang walaupun pintu rumah terbuka luas. If I were to go here, I will cherish the moment walking on this street, get lost in the tiny streets atau tak pun berlari sana sini macam buat video klip. Bukan selalu kan!

Shopping in Myeong-Dong!


I'm not going to miss the chance to visit this famous shopping paradise! Even though I'm not a shopaholic, macam rugi kalau tak singgah! Bukan setakat beli barang, manatau terjumpa jodoh di MyeongDong ni sebab ada berjuta manusia yang datang sini setiap hari. Gila. Macam mana nak shopping kalau tempat padat gila? Since I never experienced that, it's officially mandatory for me to be in this area! Other than grabbing some hauls, I'm sure it's also a great time to immerse myself more to Korean cultures; example like how the people do their work, how they communicate with each other and such stuff. Nak tengok macam mana mereka tawar menawar barang atau promote barang-barang mereka!

Pig Out on Halal Korean BBQ and Street Foods


There are lots of Korean foods I want to try! Gimbap, rice cake, bibimbap, kimchi, bulgogi, japchae and more! I know there are certain halal Korean food shops over there and wish I could really taste them! Korean BBQ and the street foods is a MUST try because, just like N Seoul Tower, Korean films won't leave them alone. Setiap drama Korea mesti ada adegan mereka ber-BBQ dan makan makanan di persisiran jalan. Tiap kali tengok, tiap kali tu jugak telan air liur sebab nampak macam sedap betul je! Of course lah kena cari yang halal punya dan bersiap sedia untuk menternak lemak! Teringin jugak nak rasa banana milk yang famous tu!


Date with Seoul's Night View! 


Nothing amazes me more than seeing something breathtaking especially the night view! When I was making my Korea itinerary last time, I stumbled upon one website that shows a great place to catch a magnificent view of Seoul city during the night time. Saya memang suka tengok lampu pada waktu malam. And they said the light in Seoul city never dims! Everything is bright and fun! Nampaknya kalau singgah ke Seoul memang akan ada satu hari yang tak tidur semata-mata nak menikmati suasana malam di kota ini!

Visit Fish Market


I know Jagalchi Market from one of Korean TV shows! Selain dari Jagalchi Market, Noryangjin Fish Market antara pasar ikan yang top di Korea. Bila tengok gambar dan tengok dalam TV, semua nampak macam fresh. Dan untuk dapatkan kepastian, adalah sangat wajib untuk singgah tengok ikan dan segala jenis seafood disana! Sambil tu boleh borak-borak dengan makcik disana hihihi. Asyik tengok dalam skrin TV je, kalau Traveloka bagi peluang jejak kaki ke Korea, mestilah kena singgah. It might be different over there! Curious to know how it feels like to be in another place!

Visit Ubiquitous T.um SK Telecom


I love technologies! T.um SK Telecom is all about future and advanced technology that we rarely see and will be use in our daily life. Ada certain benda yang masih tak official dan kalau singgah ke T.um SK Telecom ni, I really want to experience how it feels to have this future technologies! Korea antara salah satu negara maju when it comes to technology dan mesti seronok bila boleh tengok benda-benda canggih macam yang ada di T.um ni,


Grab Some Traditional Korean Handicrafts and Accessories! 


Rugi kalau tak beli sesuatu kalau disini. Lagi-lagi kalau benda yang saya tak jumpa kat tempat lain yang hanya ada di Korea saja. I'm not really a big fans of handicraft but I do love them!! Kalau aksesori pulak saya nak cari yang ada digunakan dalam drama Korea yang saya dah tengok. Nak cari gelang vintage dari cerita Moonlight Drawn by Clouds! Knotting keychains pun cantik juga dan pasti cara buatannya berbeza dari yang lain. If I were given a chance, again, I will surely attend the workshop to make the handicraft accecories or dolls etc. Mesti menarik kalau dapat ber-DIY! Dan of course selain tu, saya nak tambah koleksi sudu korea!

---

These are some of the activities that I would do if I won my dream vacation! There are still lots of things that I want to discover actually but this is the ultimate list. I would say it's a mix of modern and traditional journey! I want to get lost in a busy city and escape in a peace of nature with a bit sense of Joseon era! It's a journey where I seek for fun and tranquillity at the same time. I am always curious about things and I will definitely take this chance to travel and learn about Korean cultures! Hopefully, Traveloka will send me to Korea and let me explore the country more so I can share with people about the fun activities and the knowledge and experiences I gain from my #MyTravelokaEscapade !

READ MORE >

Sunday, November 20, 2016

Things To Do In Miri : Tusan Cliff Beach

miri sarawak travel

Last week I went to Tusan cliff beach for the first time after longing to be there since the amazing phenomenon happened in that place. Located around 40km from the Miri city, it took about 30-40 minutes to reach the place. It's also quite near to Bekenu district. The view there is freaking amazing! Thank to the great weather though!

things to do in miri sarawak

Tusan cliff beach has been famous among the locals after a rare natural phenomenon occurred last October and September 2015. They found out that the waves were glowing in blue and they called them as a Blue Tears. The incredible sight was caused by a bio-luminescent phytoplankton that usually found in Maldives and another islands in another countries. Blue Tears doesn't happen all the time and we have yet to found out when it will happen again.

tusan beach miri sarawak

The cliff at the Tusan beach is somewhat known as a horse's head (Batu Kuda) by the locals. Not sure if you could see the cliff like a horse's head, but if you really take a look at it, you will figure it out that it does look like a horse's head with its curly hair and currently drinking the ocean waters :p When I was here last week, I couldn't reach the horse's head since the tide was on a high level as known as air pasang. You can obviously see it in the photo. There's no way I would walk across that water lol. But if you are lucky enough to be under that cliff, you will be able to see the Miri seahorse lighthouse from that spot!

miri sarawak attraction

miri sarawak attraction

Aside from the beautiful scenery of the beach and the cliff, it is said that ancient fossils are known to be found in this area. The natural rocks layers on the cliffside area also makes it a geologist's playground.

tusan beach miri


miri sarawak tusan beach

sarawak tourism

Beach and sunset lover? I believe Tusan beach is perfect for you! The scenery is very breathtaking. Even though it just looks the same like other beaches, you will still get a different vibes when being in an unusual place. Nothing beats the magnificent power of nature! The beach is harder to reach since it is located a bit far from the town. But the short trip gonna worth it!

sarawak tourism
There's something that people need to know before they come here. Notice the height in the photos? Yes, that means the beach is down there and you have to take a short steep-walk from the top to the bottom. For people that is afraid of height (LIKE ME), it will be a bit bothersome though. Nak turun payah, nak naik pun payah. Panic attack menyerang. But no, its not that dangerous. I'm proud of myself that I challenged my fear just for the sake of beautiful scenery. Mission accomplished!

things to do in miri
things to do in miri
Another fun part of being in the beach, you can spend few bucks for the street foods. And also enjoy the moment with the buskers! Penat-penat dari bawah boleh rilek dan santai minum air kepala dan makan makanan lokal!

tusan beach miri

tusan beach miri

Tusan beach is really a great place to escape from the hectic life in town since it is also a remote area. If you are planning to pay a visit in Miri Sarawak, don't miss a chance to visit Tusan beach!

Toddles!

READ MORE >

Tuesday, November 15, 2016

Cara Buat DropDown Navigation Bar Untuk Blogger

cara buat navigation bar, dropdown menu bar

Ada tak yang guna fungsi pages untuk blog? Kalau yang guna blogger simple template, mereka takda sediakan dropdown navigation bar. Jadi kalau korang nak letak banyak kategori, pages/navigation bar korang akan jadi banyak dan nampak semak. Selain me-minimize-kan navigation bar, fungsi dropdown ni jugak menampakkan blog korang lebih kemas dan teratur! Meh saya share cara buat dropdown navigation bar untuk blogger. Sangat mudah sebab tak perlu usik main template. Kod ini saya dah banyak kali try and error. Terkial-kial jugak nak buat dropdown navigation bar sebab kebanyakan tutorial yang saya cuba semua tak jadi. Asalnya kod ini cuma single navigation bar (tak ingat tutorial dari website mana) tapi at last berjaya juga buat yang dropdown punya.

NOTA PENTING: Sebelum mula pastikan page gadget pada layout di remove terlebih dahulu. (kalau ada)

1. Dashboard > Layout > Add HTML/Javascript
2. Copy dan paste kod dibawah ke dalam kotak html

<style>
#primrose {
     width:100%;
     background:#EFF5FB;
     position:fixed;
     top:0px;
     left:0px;
     padding: 0px;
     z-index:9999; }
#daisy ul {
     float: none;
     display: inline-block;
     margin: 0;
     padding: 0px;
     list-style-type: none;
     font: normal 12px Karla;
     text-transform: uppercase;
     letter-spacing:1px; }
#daisy li {float: none;display: inline-block;}
#daisy li a, #daisy .dropbtn {
     display: inline-block;
     color: black;
     text-align: center;
     padding: 14px 16px;
     text-decoration: none; }
#daisy li a:hover, #daisy .dropdown:hover .dropbtn {background-color: #EFF5FB; }
#daisy li.dropdown {display: inline-block;}
#daisy .dropdown-content {
     display: none;
     position: absolute;
     background-color: #EFF5FB;
     min-width: 160px; }
#daisy .dropdown-content a {
     color: black;
     padding: 12px 16px;
     text-decoration: none;
     display: block;
     text-align: left; }
#daisy .dropdown-content a:hover {color: #000000;font-style:italic;font-weight:bold;border-bottom:0px solid #000;}
#daisy .dropdown:hover .dropdown-content {display: block;}
</style>
<div align="center">
<div id="primrose">
<ul id='daisy'>
<ul>
        <li><a class="active" href="YOUR BLOG PAGE URL">Home</a></li>
        <li><a href="YOUR BLOG PAGE URL">About</a></li>
<li class="dropdown">
<a href="#" class="dropbtn">Categories ˅ </a>
<div class="dropdown-content">
       <a href="YOUR BLOG PAGE URL">Travelogue</a>
       <a href="YOUR BLOG PAGE URL">Beauty</a>
       <a href="YOUR BLOG PAGE URL">Books</a>
</div></li>
      <li><a href="YOUR BLOG PAGE URL">Disclaimer</a></li>
</ul></div></div>

3. Klik save dan siap!

Untuk sesi penukaran, korang boleh copy dan paste kod tu dekat SINI dan tukar warna dan font mengikut citarasa korang. Aku sarankan korang tukar yang aku tanda dalam kod sahaja dan yang lain semua tak perlu usik. Dan untuk warna, kalau boleh guna satu warna sahaja untuk mengelakkan kecatatan hehehe!

biru : tukar saiz dan jenis font
merah : tukar warna navigation bar
hijau : tukar kepada link blog page korang

Bagi yang tak tahu :

1. Cara untuk copy page link dan paste dalam kod diatas
Dahsboard > Pages > Klik VIEW untuk page yang dah dibuat > Copy URL

2. Kalau nak terus categorize guna label pun boleh. (untuk blog yang ada label post sahaja)
Klik mana-mana label > Copy URL

NOTA KAKI: Dua cara ni berbeza. Boleh tengok contoh pada blog saya sendiri. Kalau klik PERSONAL, webpage yang keluar terus memaparkan semua post dibawah label PERSONAL. Tapi kalau klik TRAVELOGUE, saya letak pages sebab nak asingkan post which is you need to do it manually. Kira macam buat hyperlink ke entri-entri yang korang nak sahaja.

Kalau ada yang tak faham, jangan malu jangan segan silalah bertanya :)

Harap membantu!

READ MORE >

Monday, November 14, 2016

The Gold Ring And The Beaded Bracelet

eeca shyaa

I have decided that #CaaAndHerStuff gonna be part of this blog from now on. Just like how other people do their every month's haul, I'm gonna do the same but in a different way. And I might thinking of categorize them all. And for this, for #CaaAndHerStuff, it simply means me and my belongings. I just want to share my favorite stuff and keep them as a memory. Well, just in case I lost them someday! At least I have bits of them with me here. :)

So today, I just bought new precious bracelet for myself and I am completely in love with it!

long beaded bracelet


Pretty and cute isn't it? Abaikan jam tangan yang berdebu tu hahaha! All you need to focus is on that pretty colorful tiny beads! It's actually a long beaded bracelet. I bought it for RM40. I don't know if you think its a bit pricey or cheaper but you know what, when something caught your attention, how much the thing costs is not a big deal. Yang penting dapat or tak pun memang akan ada penyesalan. Hiks. Aku memang suka benda-benda unik dan ala-ala vintage macam ni. And I don't care if it's a cheap stuff atau tak. Janji aku suka. And I love beads too! Lagi-lagi kalau yang crystal beads. And until I found something like this bracelet, baru ku tahu manik manik yang lain pun cantik jugak!

The next thing I bought for myself is a gold sempoa ring! I called it self reward.

sempoa ring, gold ring


Well, to be honest, travel fund is gone. Aku guna duit yang aku kumpul untuk pergi Korea untuk beli cincin emas. Memandangkan harga emas makin hari makin melambung tinggi, baik aku simpan secebis daripada tak ada langsung. Ada tu memang ada. Tapi itu pemberian orang tua. At least aku ada something yang betul-betul berharga yang aku beli guna duit sendiri. Aku ada terbaca yang harga emas pada tahun 2020 akan jadi dalam around RM500 segram. Sekarang segram emas belum cecah RM200 lagi. Mungkin dalam RM180+ segram.

Masa beli cincin ni sebenarnya aku kurang dengar apa yang amoi tu cakap. The only thing that I know at that time was I have enough money to buy that gold ring and walau apa pun terjadi, aku tetap nak beli. So here it goes... I am married to myself! Kenapa aku pilih sempoa? Tak ada sebab apa pun. Aku suka tengok benda tu boleh bergerak. Plus design tu pun nampak unik. Kalau nak kira something mungkin boleh praktikkan sempoa di cincin ni kot hihihi. Tapi kena belajar cara macam mana nak kira dululah sebab aku pun tak tahu pakai sempoa ni. Kesian duit untuk travel huhuhu. Tapi tak apa, orang cakap takkan lari gunung yang dikejar... Betul lah kan. Gunung mana ada kaki :p Rajin-rajin simpan duit insyallah boleh tunaikan impian nak jelajah serata dunia. Ultimate goals tu!

Till here then.. Toddles!

READ MORE >

Sunday, November 13, 2016

Peta Dunia Mengikut Fikiran Donald Trump

Sejak Donald Trump jadi presiden amerika syarikat, macam huru hara je dunia aku rasa. Padahal ada sesetengah orang kata yang Donald Trump ni cuma cakap kosong dan tabur janji kosong saja semata-mata nak orang undi dia. Biasalah.. Demi nak ambil hati penyokong, kenalah tabur janji manis dulu. Macam tak tau je. Kan kita dah ada contoh. Berdoa sajalah yang Donald Trump ni cuma cakap kosong. Fikir yang positif dan selalu doa yang terbaik. Kot kot manatau tuhan bagi hidayah dekat dia. Tengah best layan facebook baca artikel, aku terjumpa pulak satu benda yang agak menarik nak di kongsi. Ia adalah peta dunia mengikut fikiran Donald Trump! Okay cuba korang cari dimana letaknya negara Malaysia dalam peta ni. Tsk!




Tak tahu nak respon macam mana. Kalau betul lah Donald Trump fikir yang Malaysia ni banyak terrorist, memang berjaga-jaga dan bersiap sedialah kita. Wish we could change his perspective towards our country and even on other countries too! Dan buang jugak perangai tak senonoh dia yang racist dan sexist tu. I wish we could live in peace and harmony. Love and respect each other regardless the color of the skins, races, religions etc. Let's hope for the best!


READ MORE >

Saturday, November 12, 2016

Adonit Jot Pro Stylus Review

Adonit Jot Pro | Untuk sesiapa yang guna tablet ataupun iPad selain iPad Pro, entri ini adalah untuk ada. Kalau ada yang minat digital drawing, sketching, digital note-taking etc, benda yang aku nak kongsi ini adalah tool yang akan menyenangkan kerja korang. Pernah guna stylus yang pakai sponge material? Boleh klik SINI untuk tengok stylus yang aku maksudkan. Sebelum ni aku guna tu dan aku rasa bodoh gila sebab benda tu langsung tak bagi kerjasama. Jangankan nak melukis, nak jot down nota pun susah. Cari punya cari, akhirnya aku jumpa stylus yang compatible dengan iPad aku dan juga tablet lain.

adonit jot pro malaysia



Ini sahaja yang ada dalam kotak. Insert hitam tu superb sebab ada adhesive strap yang menahan stylus tu supaya tak terlampau berasa gegaran bila di goncang oleh customer yang tengah fikir nak beli atau tak nak beli. (admit it that you always shake the stuff before you purchase them.. or is it only me? lulz). Mine is in a rose gold color. Adonit Jot ni ada banyak jenis dan yang aku punya adalah Adonit Jot Pro. Klik SINI untuk tengok version lain. 

adonit jot pro review

Adonit Jot Pro Size and Design

Kalau tengok memang slim dan panjang tu lebar tapak tangan aku je. Mudah nak bawa sana sini. Yang bestnya Adonit Jot Pro ni ada screw cap untuk protect tip hujung tu daripada rosak. Kalau nak guna, lid tu boleh dipusingkan dekat bahagian atasnya supaya tak hilang. Adonit Jot Pro ini adalah metal tube. Bukan plastik. Kalau sakit hati dengan orang boleh cuba ketuk kepala mereka dengan benda ni. Hihi!

adonit jot pro malaysia review

Functionality 

Berbeza dengan rubber-tip/sponge-tip stylus, Adonit Jot Pro ni lain. Kalau tengok dalam gambar, yang tip tu adalah plastic-disc with ball-joint. Bila guna untuk menulis atau melukis memang precise sangat. Benda tu mesti kena lekap rata atas screen untuk dia berfungsi dengan baik. Nampak pelik tapi sangat best bila guna. Slide smoothly atas screen! 

adonit jot pro procreate

Result of using Adonit Jot Pro

Pandai tak aku lukis? Hiks. Buruk dan kena banyak berlatih. Aku suka-suka je nak melukis sebenarnya dan apps yang aku guna adalah Procreate. Senang hati buat kerja bila guna Adonit Jot Pro. Rasanya kalau guna rubber-tip stylus memang sampai bila-bila pun aku tak dapat melukis tanpa rasa marah huhuhu. Kalau masih tak percaya dengan review aku, meh tengok video aku provide dekat bawah ni. 

A video posted by Eeca Shyaa (@eecashyaa) on

Haa percaya tak yang Adonit Jot Pro ni best? Harga sangatlah berbaloi. Aku beli dekat Switch dengan harga RM138. Tak murah dan tak mahal yang penting kualiti bagus. :) Cuma satu je cons Adonit Jot Pro ni.. Ini pendapat aku lah.. You cannot rest your hand on the tablet/Ipad or it will drag the screen or might be ruining your drawing bila melukis. Small matter je. Kalau tak nak kekacauan berlaku, belilah Adonit Pixel sebab ada fungsi palm rejection. Harga pun superb lah! Konklusinya, Adonit Jot Pro sangatlah okay untuk permulaan. Kalau taknak beli Adonit Jot Pro, beli yang Adonit Mini. Harga kalau tak silap RM98 dekat Switch.

Sekian saja review aku kali ini. Don't hesitate to ask me if you have a question about this!

READ MORE >

Thursday, November 10, 2016

Drama Korea Terbaru Pilihan Hati

upcoming korean drama, legend of the blue sea

Tak sabar tunggu cerita korea baru yang akan mula minggu depan. Ada tiga korean drama yang currently dalam to-watch list aku. Pengaruh cerita korea ini memang kuat macam pengaruh donald trump jugak. Bila dah tengok trailer memang akan terjebak. Tak boleh kalau tak tengok sebab gerenti akan teringat-ingat teaser tu. Lagi-lagi kalau ada actor kacak dan hensem. I kenot resist! :p  Ada tiga drama korea yang akan mula pada minggu depan yang aku nak tengok. Are you ready?

1. Legend of The Blue Sea

Tengok teaser pun dah best. Pelakon utama drama Legend of The Blue Sea ini adalah si kacak Lee Min Ho dan si cantik Jun Ji Hyun. Drama ini adalah inspirasi daripada sejarah kisah dongeng orang Korea iaitu Joseon legend dimana seorang nelayan menangkap puteri duyung dan melepaskannya. Dalam cerita ini pulak, puteri duyung yang terakhir di dunia muncul di Seoul dan cuba untuk hidup sebagai manusia. Bila dah jadi manusia, terjumpa pulak dengan si penipu Lee Min Ho. Lee Min Ho pula akan ada dua watak di era berlainan iaitu zaman dulu dan zaman moden. Curious gila nak tahu jalan cerita drama Legend of The Blue Sea ni! Agaknya dapat tak puteri duyung zaman dulu survive zaman moden?

Release date : 16 November 2016

2. Weightlifting Fairy Kim Bok Ju

Drama Weightlifting Fairy Kim Bok Ju ini pulak mengisarkan tentang atlet yang cuba untuk mencapai impian mereka dalam sukan yang diminati. Pelakon utama adalah Lee Sung Kyung sebagai Kim Bok Ju dan Nam Joo Hyuk sebagai Jang Joon Hyung. Drama ini bukan sekadar sukan tetapi akan diselitkan kisah cinta antara pelakon utama! Hmm boleh ke Bok Ju comel ni angkat berat?

Release date : 16 November 2016


3. Oh My Geum Bi

Drama Oh My Geum Bi ni macam cerita sedih. Berkisar tentang seorang ayah yang menjaga anaknya yang berumur 8 tahun yang mempunyai penyakit Alzheimer. Hmm mengingatkan aku dengan movie A Moment To Remember. Rasanya kena sedia tisu bila tengok drama ni! Pelakon utama adalah Heo Jung Eun sebagai Geum Bi dan Oh Ji Ho sebagai Mo Hwi Chul. Tak sabar nak tengok!

Release date : 16 November 2016
* * * * * *
Don't forget to mark your calendar! 

READ MORE >

Wednesday, November 09, 2016

Bila Donald Trump Jadi Presiden Amerika Syarikat

donald trump, USA president, 2016 usa election

Nak kisah atau tak terpulang dengan individu. Tapi aku rasa benda macam ni semua orang patut ambil tahu walaupun dia tak suka. Kenapa dan apa. Nak cakap aku follow up the entire US election news memang taklah. Tapi at least aku tahu serba sikit tentang benda ni. Agak terkejut bila tahu Donald Trump yang jadi president baru. Hairan kenapa orang tetap undi dia sedangkan mereka tahu Donald Trump ni orangnya macam mana. Terang-terangan menyokong dan menggalakkan benda yang tak sepatutnya. Like seriously? Tak jugak aku support Hillary Clinton sebab either Donald Trump ataupun dia, orang Islam tetap jugak akan ditindas, kan? Donald Trump memang benci Islam. I can't imagine what he will do to Muslims later. Antara sebab kenapa orang takut bila Donald Trump jadi presiden Amerika Syarikat:

Orang Islam akan dilarang untuk masuk ke USA.
Imigran/pendatang akan diusir dan dihantar pulang ke negara asal. Dia jugak mengugut untuk batalkan visa terhadap negara yang taknak terima rakyat dia balik. (Kesian kalau yang dah ada family kat sana..)
ISIS : Kononnya nak hapuskan ISIS di Middle East. Even if dia berjaya hapuskan ISIS, aku tak rasa dia akan bagi keadilan untuk umat Islam kat sana. Perang, genocide memang tetap ada.
Ekonomi dunia akan terganggu.
Menggalakkan racism sebab dia sendiri pun racist!

Sebenarnya aku tak faham kenapa dia ramai supporter. Adakah sebab spesies macam dia ada banyak kat sana? Kalau ya memang agak menakutkan okay! Apa-apa pun, benda dah jadi. Donald Trump won the presidency and he is now a new president of United States. The 45th United States president. Kita tunggu dan lihat apa consequences dia lepas ni. Tengok jugak apa yang terjadi di Malaysia sekarang. Macam-macam hal. Sobs.

Dear world, meet the new United President, Donald J Trump...

S
READ MORE >

Tuesday, November 08, 2016

Of Things That Happened Last Week

eeca shyaa


Terus terang cakap memang aku eksaited bila nak masuk bulan November. Nothing particular actually since I was counting the days to meet someone. Eksaited nak mati bila tengok hari yang ditunggu-tunggu akan tiba. Biasanya hello-november-please-be-nice-to-me adalah benda tipikal yang akan orang buat tiap kali masuk bulan baru. Padahal apa-apa bulan pun memang baik dengan kita. Kita yang shaitonirojim sebenarnya. Kihkihkih. Now let's skip to the things that happened in my 44th week of 2016. 

Shattered.

I was completely tearing and breaking into pieces. I trusted that person very much. Makin lama aku rasa makin dibiarkan. Tapi aku tak peduli. Aku abaikan perasaan tu semua. Rupanya instinct aku betul. Dia give up on our relationship dan tinggalkan aku tanpa sikit rasa sedih pun. He always said he loves me more, he said he won't leave me, he said he will keep his promises but sadly he broke his own words. Spesies macam ni memang layak dihumban dalam laut paling dalam dan dijadikan santapan jerung. Tak pun pergi hantar ke bermuda triangle biar lenyap. I thought I will be crying for the whole month but thanks to korean dramas dan Ji Chang Wook sebab tak sampai seminggu aku dah boleh move on. Tak sabar nak tengok oppa Lee Min Ho berlakon dalam The Legend of the Blue Sea pulak. Tengok trailer macam best!

I Abandoned My Bullet Journal.

Disebabkan sedih, aku tak ada mood nak tulis apa-apa dalam journal. Rasa serba salah sebab aku sepatutnya menulis tapi aku cuma biarkan week 44 tu kosong. Mungkin minggu ini pun kosong. Dan mungkin jugak aku akan biarkan the whole November punya page tu kosong. Serius sedih dan tak ada semangat. Malaslah. 

I Skipped My Konga Class As Well.

I am supposed to attend the fitness class on Wednesday, Thursday and Friday. Tapi disebabkan cuaca pun ikut mood aku yang tengah sedih dan gloomy, aku jadi malas. Memang minggu yang teramat malas dan tak ada mood gara-gara satu benda je. Alahai. I need my spirit back! To that person, nak tinggalkan aku pun tak perlulah bawak semangat aku lari. Phew. Benci ah.


I Lost My Gold Bracelet. 

Ini kali kedua aku kehilangan gelang. Masa hari jadi aku yang entah ke berapa, mungkin yang ke 20 or 21 kot, ex boyfriend ada hadiahkan gelang. Tapi tak sampai seminggu gelang tu hilang. Sabtu lepas pulak gelang emas aku yang hilang. It was bought my late grandma sobs. Dalam pukul 3 petang baru aku perasan yang tangan aku kosong. Sedih. Aku taknak dah pakai apa-apa gelang unless yang memang jenis tak boleh nak tercicir. 

Cancelled Plan.

Well, sebenarnya aku memang nak keluar hari Ahad dengan kawan yang aku tak pernah jumpa tapi dalam chat kemain macam orang dah kenal 10 tahun. Tapi disebabkan malam sabtu tu aku terlampau layan perasaan dan tidur lewat, makanya esok aku terlewat bangun dan meng-sengajakan diri ini untuk bangun lewat. Hiks. Insyallah Ahad ni aku akan keluar mencari semangat aku balik. Nak jalan sekitar Miri dan cari tempat best. Boleh aku share dalam blog. 

* * * * * *

Di sebalik benda yang jadi aku yakin ada hikmah dan allah pasti ada rancangan yang lagi baik dari tu. Tapi kalau yang bangun lambat dan abaikan sesetengah benda tu memang kemalasan yang datang dari diri sendiri. Insyaallah azam tahun baru nak jadi rajin pulak! Abaikan hari hari aku yang bosan sebab aku memang jarang keluar rumah dan pergi mana-mana. Ayah aku pun bising sebab asyik mereput dalam bilik je hahah! Jangankan keluar rumah, keluar bilik pun tak. Orang lain sebok tengok gegar vaganza, tengok suri hati mr pilot entah, aku pulak over feeling layan cerita korea. Tak pun menyampah sendiri tengok video donald trump dalam youtube. Curious nak tahu siapa akan menang dalam us election! Jeng jeng jeng!

Till here then. Bai!

READ MORE >

Sunday, November 06, 2016

My Top 4 Favorite Websites To Help Me De-Stress and Stay Calm

how to de-stress

I was lost in the ocean of thoughts last night. It's not empty but full of why-questions. Nak bercakap dengan kawan tapi dah lewat dan agaknya mereka dah tidur. Nak update blog tapi kepala otak tak nak fikir benda lain. Nak tengok korean drama tapi tak boleh nak fokus. Lastnya merenung ke siling je. Teringat dengan seseorang dah tu menangis. Dah berhenti menangis datang pulak benda lain menerjah. I'm pretty sure you have been through this situation too. That lost and empty feeling. It's dragging you away from your sense. Tengah fikiran kosong tu aku pun taip "calm" dekat Google dan terjumpa senarai website yang sangat menarik yang boleh membantu untuk tenangkan fikiran. Ada banyak tapi aku cuma senaraikan yang paling aku suka sahaja.

1. Calm

calm website

Website ini ada 29 nature screen dengan bunyi yang lain dari gambar yang lain. Pilih mana yang berkenan dan make sure kasi full screen supaya benda lain tak ganggu. Kalau ada projector screen mesti best kan. Luas pemandangan hiks. I'm sure you're going to fall in love with this website.


2. The Thoughts Room

the thoughts room

Ini antara salah satu yang aku suka. Kalau orang yang suka up status luah perasaan di Facebook, thoughts room lagi best. Bila kau taip ayat di status bar, ayat-ayat tu akan jatuh dan hilang. Trust me, it gives you another feelings. Background music pun sangat membantu.

3. Looking At Something

looking at something

Bila dah enter website ni dia memang akan ada bunyi burung berkicauan dan bunyi hujan. Kalau korang move cursor bahagian atas, ia akan jadi hujan renyai. Kalau move cursor bahagian bawah, ia akan jadi hujan lebat dan ribut petir. Kalau yang suka bunyi hujan macam aku memang akan suka website ni.

4. The Nicest Places On The Internet

the nicest people on the internet

Jangan fikir lain pulak bila dah buka website ni. You will receive virtual hugs and love from strangers. Bagi aku agak kelakar jugaklah but it works cause it puts a smile on my face.

Empat ni antara yang paling aku suka. Kalau nak lagi yang lain boleh tengok di SINI. I hope the websites will help to put your mind on ease. Not much but at least it works for me!

Toddles x

READ MORE >

Thursday, November 03, 2016

If I Had Not Met You At All


scarlet heart ryeo quotes hae soo

If I had not met him, I would not yearn for him.
If I did not know him, I would not think of him very much.
If we had not been together, I would not have to disappear.
If I did not treasure him so much, I would not have so many memories.
If I did not love him, we would not have to throw each other away.
If we had not been face-to-face, we would never have been together.
Perhaps, if I had not met you at all.

-- Hae Soo, Scarlet Heart Ryeo Ep 19

READ MORE >

Monday, October 31, 2016

6 Reasons That Makes Me Love Your Blog

why i love your blog

There are a bunch of blogs over the internet. Ada yang aku suka dan ada yang aku tak suka nak jenguk atas sebab-sebab tertentu. I'm pretty sure you have read the blogging tips about things you shouldn't put in your blog. If there's something in the don't-list you insist on putting in your blog, then it might be one of the reasons why I or maybe another visitors refuse to visit your site. But no worries, though. There will always be a way to improve. 

Your blog is pretty and clean. How your blog looks like is really a big matter to me cause I am the visitor and the reader of your site. Ain't nobody gonna loves a messy, cluttered and less organised website. I know some bloggers dislike minimalist look and it's okay to me if you have a colorful or meriah theme as long as everything in your blog is arranged nicely! Barulah senang hati nak singgah kan? :D 

Your content is interesting. Honestly, I enjoy reading when someone writes about their lifestyle and share their thoughts about something. Some blogs are full of contests and sponsored review which I don't really fancy much. I mean, reviews are acceptable cause you share information and that's pretty good. But when it comes to contests, what else can I say other than "good luck"? I need some intriguing post so that I will read more or thought-provoking content so we can exchange opinions! 

Your site doesn't sing to me. When I do my blog-walking routine, I often have a bunch of tabs open at once. I would be glad if there's no sound coming out. But yeah, kalau tetiba ada lagu memang lah terus gelabah. Kalau setakat instumental boleh ampun lagi. But if not, it just gonna upset me to close all the tabs or to mute my laptop. I will enjoy reading your blog more without any songs! 

I can read your blog post well. I would say you have picked a good choice of font style and the colour scheme if I don't have to squint or rub my eyes when reading your blog post. Kasihanilah aku yang bermata empat ini hahah! Knowing how to divide your blog post into paragraphs and not centering all your text is also gonna make your website looks great and not messy. You have done a good job to your site by making it easy for the readers to read what's on your blog. 

Easy to navigate around your blog. The first thing I will do if I stumbled upon your blog is to look into your about me section. I want to know who's the webmaster of the blog. I want to know what you have in your blog. And only after that I will go through the blog post. If you know how to manage this, then you know you will succeed in fueling up the curiosity of your blog visitor.

Your site doesn't take forever to loading. A light blog is what makes us happy! Don't stuff your site with an unnecessary widget that makes it looks crowded. Plus less widget means less heavy. Put yourself in a reader's point of view and you will know what you will seek for in certain blogs. 

* * * * * * 

I hope this will explain few things about blogging! I apologise if any of my words makes you offended but this is just my own opinion. I know there might be some people who hate my site too but I will try to improve if there's something somewhere wrong with it. Plus I am trying to improve my writing too so that I will have interesting content for my readers! :) 

Well, in order to improve my site, I need you to point it out for me! Tell me if there's something I should add or what kind of content you want me to write or anything you have in mind. Let's build each other up! :) 

Toddles!

READ MORE >

Sunday, October 30, 2016

Korean Dramas Addiction

korean dramas addiction


K-Drama is my only entertainment. Pertama kali terjebak dengan korean drama adalah bila aku tengok cerita Full House. Sejak dari tu tak pernah tak melekat bila tertengok apa-apa preview korean drama. Selalunya korean drama akan ada dalam 16 ke 20 episod. And trust me, bila dah tengok episod pertama tu memang aku akan sambung tengok episod seterusnya sampailah episod terakhir. It will only takes me one night or maybe one night and half day. Kalau korean drama yang still currently airing dekat tv tu, aku tengok dengan penuh kesabaran je bila terpaksa tunggu seminggu untuk episod seterusnya. Tak boleh nak buat apa kan. Now let me share what's my current korean drama watching list and to-be-watch list!

CURRENT WATCH LIST

Moon Lovers : Scarlet Heart Ryeo 

scarlet heart ryeo
I was never into any historical drama. Nampak macam boring. But this drama proves me wrong. Lepas tengok short video dalam facebook, aku terus terjebak nak tengok the rest of the episodes. Blame the curiosity. Video yang aku tengok tu menunjukkan Hae Soo (the main actress) kena transport balik ke zaman dulu-dulu lepas dia lemas. Then terjumpa prince kacak pulak. Dah tu adik-beradik prince pulak semua kacak. Hmm tu antara salah satu sebab kenapa aku melekat dengan drama ni. Hahah! Sekarang tinggal lagi dua final episod yang bakal ditayangkan hari ni dan esok. Tak sabar nak tengok!

Jealousy Incarnate

jealousy incarnate
Yang ni pun tejebak gara-gara video pendek yang dikongsi dalam facebook. Aku suka dengan main actress dia (Gong Hye Jin) sebab tu aku tengok. Hiks. Drama ni tentang Pyo Na Ri (Gong Hye Jin) yang suka gila dengan Lee Hwa Shin (Cho Jeung Seok) tapi cinta dia tak terbalas pun. 3 tahun dia suka kat lelaki tu tapi lelaki tu buat tak endah. Bila best friend Lee Hwa Shin mula rapat dengan Pyo Na Ri, barulah dia terhegeh-hegeh nak jugak dekat perempuan tu. But egois always on top of him. Memang sakit jiwa tengok drama ni. Geram! Tapi drama ni bukan sekadar berkisar tentang cinta tiga segi mereka. Ada jugak terselit kisah lain. I would say this drama is interesting! Trust me, kalau tengok mesti addicted terus! 

The K2 

the K2
Tak terlintas pun nak tengok drama K2 ni sebenarnya. Tengok poster yang dipaparkan dalam website tempat aku tengok korean drama online ni macam tak menarik je. But I give it a try sebab dah tak tahu nak layan cerita apa since masa tu aku baru je habis tengok drama Cinderella and The Four Knights. Surprisingly, this drama is daebak! I immediately fall in love with Ji Chang Wook okay! Comelnya aduii. Part berlawan tu yang buat aku dupdapdupdap hahah! Dalam drama ni dia jadi bodyguard yang paling terer among others. Kalau tengok tak sah tak jatuh cinta okay :P Sila google sinopsis cerita kalau nak tahu K2 ni tentang apa. Another one interesting drama I would say!

TO-BE-WATCH LIST

Healer 

hEALER
The only reason I want to watch this is because of Ji Chang Wook! 
.
Truth to be told, I can't get enough of watching korean dramas. Bagi pendapat aku scene mereka tak terlampau dan melampaui. They looks adorable no matter what they do. Takde nampak annoying, minta puji bagai hahah! Except bila watak jahat yang annoying gila memang aku menyampah lah. But all of them are all cute and adorable!! Nah, I know some of them might be plastic but who cares? Yang penting aku enjoy tengok drama dan watak yang dorang bawak!

Cuma nak selitkan disini, here are the list of korean dramas yang aku dah tengok! 
■ Full House
■ Boys Over Flower
■ You're Beautiful
■ Secret Garden
■ My Girlfriend Is A Gumiho
■ Playful Kiss
■ Personal Taste
■ Sungkyungkwan Scandal
■ My Girl
■ Bread, Loves and Dreams
■ Birth Of Beauty
■ Cheese In The Trap
■ My Sassy Girl
■ Baby-Faced Beauty
■ Mary Stayed Out All Night
■ Wild Romance
■ Sweden Laundry
■ Oh My Venus
■ She Was Pretty
■ Pinocchio
■ Descendant Of The Sun
■ Cinderella And The Four Knights
■ W -Two World
* * * * * *

Rasanya setakat ni tu je. There are more I want to watch! But tak boleh dilayankan sangat sebab its gonna take all my time then. I still need to other stuff jugak wuu. Tapi kalau ikutkan hati memang aku nak layan semua korean drama yang ada! :P

Which korean dramas are your favourite? And do you have any good dramas recommendation for me? :D

READ MORE >

Saturday, October 29, 2016

Free Minimalist Blogger Template

free blogger template


Do you love simple and clean blogger template? If yes then you are lucky enough to stumble upon this post cause I am giving a free minimalist blogger template for you to download! Below is the preview of the template and I provide you with the features list together with the download link.

free blogger template, minimalist

[click HERE for live demo] 
FEATURES ★ ★ ★
☑ Two column
☑ Auto read more with hover effect
☑ Related post under every blog post
☑ Social media share button under every blog post 
☑ Custom popular post widget with hover effect
☑ Center pages / navigation bar
☑ Auto resize blog post photo
☑ Post title before blog title (for better search in Google)

[DOWNLOAD] Click here to download!

HOW TO INSTALL THE BLOGGER TEMPLATE?

1. Click download and save the file.
2. Find the file location in your computer and extract them. 
3. Go to blogger dashboard > template > backup/restore > choose file 
4. Upload the xml file and you are done! 

For the social media button, I don't provide the photos but altogether with the code instead! Check the notepad in the zip file!

I hope you like the template! If there's something somewhere wrong, don't hesitate to ask me! I will help! :)


Would you do me a favor? Do let me know if you are using this template! 

Toddles! 

READ MORE >