The Foxy Baby

Hiks. I'm kinda a happy girl right now. Barang yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba yeay! Been waiting one month for the baby to be shipped. And around two weeks to arrive here. Surprisingly It arrived early than I expected okay. Sebab tu rasa eksaited sangat bila dapat sms dari abang poslaju hahaks. Sebab I didn't really put high expectation untuk tarikh parcel tu datang. Dapat je sms terus laju kaki ni melangkah pergi ofis poslaju haha. Dekat je dengan tempat kerja. xD

So jeng jeng jeng... Nak tahu apa barang yang ditunggu-tunggu tu? Keep reading then!

A post shared by Eeca Shyaa (@eecashyaa) on

Its my foxy baby yeay! Makan tak kenyang tidur tak lena je terkenang-kenang nak beli benda ni hahaha. Sorry to say but planner addict memang macam ni perangai. Selagi tak dapat selagi tu tak betul mood. Even journal atau notebook dah berlambak tetap je ada yang akan buat jatuh hati. Huhu. Kalau dah suka tapi tak beli memang mengigau kalau tidur. :p

Ini teaser je. In next post saya akan bagi details benda ni. Mana lah tahu kot-kot ada yang terjebak fall in love dengan benda ni kelak. Saya tak bertanggungjawab atas sebarang godaan syaitonirojim okay hahaha.

And for those yang nak beli preloved journal yang leather style macam ni, saya ada jual tau. Sila check Carousell shop saya.


Jual sebab nak fund beli yang baru sebenarnya. Tapi tak terjual-jual pulak yang preloved punya. Huhu. Kalau ada kawan yang nak ke do let me know!

Wait for next entry to see apakah bendanya itu dan macam mana nak guna. Hehehe! Toddles~

Senarai Peserta Planner Giveaway By Eeca Shyaa

eeca shyaa


1. http://littlesnorlax.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
2. https://athibe.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
3. https://presntisgift.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
4. http://amanibercerita.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
5. https://jombercontest.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
6. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shaa.html
7. http://beehaazman19.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
8. https://ladyinredplanner.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
9. https://belogsjm.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
10. https://robiahtul.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html

11. https://rim-yeanna.blogspot.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
12. http://www.kasihjuju.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
13. http://aimanziyad.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
14. http://farhannajafri.blogspot.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
15. https://noorshafawatimufid.wordpress.com/2017/08/07/planner-giveaway-by-eeca-shyaa/
16. http://www.mizatalib.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
17. http://queensyanis.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
18. http://www.sayidahnapisah.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
19. http://www.kisahsidairy.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
20. https://mamadasuki.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html

21. https://adeliazahrah.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
22. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
23. http://ceritaaisyaismail.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
24. http://herneenazir.com/2017/08/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa/
25. https://makbapakkauhijau.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
26. http://www.hanisamanina.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
27. http://milzah89.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
28. http://www.uyulrosli.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
29. http://jnjikita.blogspot.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
30. http://www.mariafirdz.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html

31. http://nonasani.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
32. http://www.blogeyja.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa-my-bae.html
33. https://diarialialiyana.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
34. http://jom-santai-aje.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
35. http://yummycoklet.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
36. http://kanvasdakwat.blogspot.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html


Terima kasih yang dah join and good luck!
Untuk siapa yang belum join, sila-silalah meriahkan giveaway saya! :)

>> Planner Giveaway By Eeca Shyaa <<

The Study of The Soul

study of human behaviour

The study of the soul. I bet everyone has the same wish as mine. Perhaps. If I were given a chance, I would love to further my study. Siapa tak suka belajar kan. Lagi-lagi orang yang ada curiosity terhadap macam-macam benda. They willing to learn.

If I could, I would. 

I would love to pursue my study in psychology. Walaupun masa diploma terjun dalam bidang hospitality, rasanya minat saya lebih kepada yang satu ni. Tak semestinya boleh belajar satu benda je kan. Tak salah rasanya nak terjun bidang lain kalau benda tu yang kita suka. Hehe.

Why psychology and what is psychology? 


Psychology is the scientific study of the mind and behavior. Psychology is a multifaceted discipline and includes many sub-fields of study such areas as human development, sports, health, clinical, social behavior and cognitive processes.

Serius saya minat gila dengan benda ni. Tak tahu kenapa but study about human being, our behaviour, our mind apa semua ni macam interesting gilak. I love observing people. I want to know why people act the way they act. Kenapa manusia ada depresi, ada anxiety tu semua. Why why why and why. I'm so curious to dig in about this.

study psychology

Yes. It seems fun to me. Dalam masa yang sama juga mungkin boleh jadi part time writer. Haha. I didn't realize dua benda ni boleh connect but it does make sense kan? Both are looking for something. A story behind the other story.

I will learn about this on my own. Rajin-rajin google sendiri. Then, of course, I will share it in my blog with my own words. Based on pemahaman sendiri lah. Hihi. I love doing things that I love! Mana tahu boleh fokus niche ni untuk blog kan. Hehe.

How about you? What do you like and what caught your attention when it comes to learning? 

Just My Two Cents

mind your own business


"Let every fox take care of his own tail."


Maksudnya jangan sibuk jaga tepi kain orang. Well this is my two cents and personal opinions and rants or whatever you want to name it.

I was scrolling my Facebook feed this evening and stumbled upon this article about majlis ummi nazerera yang dikritik netizen. I don't really care about whatever entertainment yang ada di malaysia ni but I can't help myself to voice out about some of orang malaysia punya attitude yang suka gila kecam orang.

Dear keyboard warrior, don't you have better things to do?

Sukahatilah dia nak buat apa. Nak menari nak berzumba nak tergolek ke apa lantak dia. Nak buat tema apa sekalipun, it's her wedding ceremony gaisss. Salah ke orang nak have fun kat majlis sendiri? As long as tak kacau orang so why not kan?

"Let people do what they need to do to make them happy. Mind your own business, and do what you need to do to make you happy."

Serius tak paham. Kalau tak suka apa yang orang lain buat, why bother? Diam dahlah. Jangan peduli selagi dia tak kacau hidup kau. Nak sakitkan hati orang buat apa? Benda simple pun jadi susah. Alahai.

Yes you can say whatever you want. But remember, you have no right to hurt people.

50 Things Money Can't Buy


50 Things Money Can't Buy



"Some people are so poor, all they have is money."

Banyak duit tapi miskin. Kenapa? Sebab tak semua benda kita boleh beli dengan duit. Kalau kaya raya tapi hidup dalam keadaan susah hati, riak, tak gembira, kurang adab, kesunyian, maksudnya kita masih lagi tak punya apa-apa. Meaning to say we lack something that makes us human, something that makes life truly wonderful.

I've learned that having lots of money doesn't really makes someone happy. It maybe does but the feelings are temporary. Kita hidup untuk apa? Semata-mata untuk barangan yang kita mampu beli ataupun sesuatu yang jauh lebih berharga which is kehidupan?

"If material things are what you're talking about when you say "I'm blessed", then you have no idea what a blessing is."

Adanya duit kita boleh beli katil, tapi kita tak boleh beli masa tidur.
Adanya duit kita boleh beli makanan, tapi kita tak boleh beli selera makan.
Adanya duit kita boleh beli rumah, tapi kita tak boleh beli suasana bahagia didalam rumah.
Adanya duit kita boleh beli ubatan, tapi kita tak boleh beli kesihatan.
Adanya duit kita boleh beli hiburan, tapi kita tidak boleh beli perasaan gembira.

Cuba fahamkan maksud kata-kata tu. Apa guna kita beli katil mewah super comfy bagai tapi kita tak sempat nak tidur nak rehatkan diri? Kat mana nak cari masa? Ada ke jual di kedai? Belilah banyak mana pun makanan sedap tapi kalau tak ada selera makan semua tu sia-sia je. Dapat ke nak cari orang yang ada jual selera makan? Mungkin boleh beli ubatan yang tolong boost up selera makan, tapi itu bermakna kita sakit lah kan sebab terpaksa makan ubat? Bila dah sakit boleh ke beli tubuh badan sihat?

Semua serba serbi ada tapi sayang kehidupan agak kucar kacir. Without further ado, jom tengok apa benda yang tak boleh dibeli dengan duit.

50 Things Money Can't Buy

Nampak tak semua yang ada dalam list tu semua bukan kebendaan. Kaya tak semestinya gembira. Ada manusia yang boleh dikatakan berjaya dalam hidup, semua benda cukup, tapi bunuh diri. Sebab apa? Mungkin sebab dia tak gembira, stress, kesunyian dan all that related.

Kadang banyak duit pun boleh menyusahkan juga.

Tak apa miskin harta yang penting kaya dengan kasih sayang. That is a true happiness.

Ada je orang cakap duit boleh guna untuk pergi shopping. Of course you will be happy. You get excited about the new things. But one day you will realize it means nothing to you. And that moment is the day where you will crave for true happiness that comes from human being and your surrounding.


“Money has never made man happy, nor will it; there is nothing in its nature to produce happiness. The more of it one has the more one wants.”­ – Benjamin Franklin

something to ponder


It's something to ponder...

How To Help Someone With Depression (The Do's and Don'ts)

How To Help Someone With Depression

Here comes another post about depression. Dalam post Cut Cake Not Wrists saya ada mention tentang betapa cluelessnya orang bila cakap pasal depresi atau murung ni. Tak semua tapi based on my own experience dan apa yang saya baca dalam sosial media, respon yang orang bagi selalunya mengecewakan. Mereka akan gelak dan buat lawak tentang benda tu. Like seriously, guys? Don't you realize you are making fun of someone who MIGHT be committed suicide? Tak semua orang yang mengalami depresi ada perasaan macam tu but when it gets worst, its possible.

Masalah depresi ni bukan tak boleh sembuh. Salah satu cara untuk bantu mereka adalah dengan bagi sokongan. Bukan buat lawak bodoh ataupun salahkan diri mereka sebab itu hanya akan mengeruhkan keadaan. Disini saya kongsikan cara untuk membantu orang yang ada masalah depresi atau kemurungan. Benda yang kita boleh buat dan benda yang kita jangan buat. 

How To Help Someone With Depression


The Do's.

Let them know you're there to listen without being judgmental.

Orang yang ada depresi memang hebat pretending that they are okay. Mereka tak suka bercerita tentang masalah mereka dan lebih suka untuk bersendirian. Kalau anda kenal atau tahu orang macam ni, cuba cakap dan pujuk mereka dengan cara paling lembut dan convincing. Tell them you will be there and listen to them. Nak faham situasi mereka memang ada sedikit susah. All you can do is listen and offer helps. Becareful not to judge them.

Encourage them to have a healthy lifestyle.

By this, it means you can invite them to do any interesting activities. Orang depresi ni suka berseorangan, suka tidur, suka layan perasaan. Try to invite them for a long walk, spend time with nature dan sebagainya. Dengan cara ni serba sikit dapat membantu dia untuk belajar kawal emosi. At least mereka dapat sibukkan diri mereka dengan benda-benda menarik. Pengamalan diet yang sihat pun boleh membantu mood seseorang dengan lebih baik. 

Ask them instead of giving advice. 

Selalunya bila kita tahu seseorang ni dalam kesusahan, memang kita akan bagi nasihat itu ini. Tapi ketahuilah cara macam ni tak berkesan untuk depresi. Instead, ask them how you can help them to ease their difficulty. Bila mereka rasa ada orang care dan nak bantu mereka, they will open up to you. Kenapa tak boleh bagi nasihat? Sebabnya adalah mereka akan rasa malu, rasa terhina dan rasa macam kita salahkan mereka sebab letakkan diri dalam situasi tersebut. Padahal bukan kehendak dia pun nak rasa murung depresi apa semua. 


Learn as much as you can about depression.

Educate yourself about depression supaya anda boleh tahu dan sekurang-kurangnya faham situasi orang yang ada masalah ini. Nak bagi sokongan pun tak ada masalah walaupun anda sendiri tak pernah mengalami benda ni. "Penderaan" yang depresi ni bagi terhadap seseorang tu tak sama. Lain orang lain sakitnya. Ada yang masih boleh tersenyum, bergurau dan sebagainya. Walaupun nampak okay tak semestinya tak ada depresi. Depresi ni boleh diklasifikasikan as a silent killer.


The Don'ts.


Don't ever say 'You're Too Much'.

Bila kita cakap macam ni, automatik orang tu akan anggap yang dia ni menyusahkan dan membebankan orang lain. Bila dah rasa macam tu memang dia akan rasa lagi down. Kalau anda adalah orang terdekat dia, mungkin dia akan hilang kepercayaan dengan anda. If they open up to you, that means they trust you and hoping you will understand their situation. 


Don't blame them for being negative.

Dunia depresi ni memang penuh dengan benda negatif. Sila faham yang bukan mereka suka-suka nak berfikiran macam tu tapi benda positif tersangatlah susah nak masuk line bila dah emosi kawal diri. It's inaccesible. Contoh macam kita marah, memang rasa nak mengamuk je kan? Kalau tak calm down boleh hancur setiap apa yang ada depan mata. Negativity is part of depression that's why you can't really blame people with depression for being down. Be nice to them. Jangan paksa mereka untuk berfikiran positif tapi sebaliknya, cuba cakap benda-benda positif yang boleh buat mereka rasa tenang dan okay.


Having depression is exhausting.

Depression is no joke. Most people committed suicide due to depression. They lost hope, they lost interest in everything and thinking that ending their life would be much better. Tak faham macam mana sesetengah orang boleh buat main benda ni as if it's easy to deal with, as if it's easy to snap out from this battle. 

If you know someone who's struggling for their life, do give your full support to them. 
Listen and don't judge. Offer helps instead of giving advice. Let them know you care for them. 

Why You Should Reflect Yourself

self reflection
credit : google

Some people really need to reflect themselves before judging and criticizing others.

Bercakap bagai dia tak ada salah. 
Bercakap bagai apa yang dia buat semua betul.
Diri sendiri dipuji. Orang lain dikecam. 

Cermin diri sendiri sebelum cakap orang itu ini. Kalau tak ada cermin, sila pergi beli. Beli cermin paling besar biar nampak semua cacat cela yang ada. 

“Self-reflection is a humbling process. It's essential to find out why you think, say, and do certain things... then better yourself.” ― Sonya Teclai


Tak salah untuk reflect diri sendiri. Dengan cara ini at least kita sedar apa kita buat. Taklah nampak macam memperbodohkan diri sendiri. Contoh bila kau tengah bersuka ria mengata orang sedangkan pada masa yang sama kau pun sama spesies macam orang yang kau judge tu. Bila kita reflect diri sendiri, masa tu lah kita tanya betul ke tidak apa yang kita buat. Ia sekaligus boleh bantu kita untuk jadi lebih baik. 


"What you say about other people says way more about you than the people you talk about."


Kalau kita boleh cari kesilapan orang lain, kenapa kita tak boleh cari kesilapan kita sendiri? Tak pasti la macam mana. Tapi agaknya bila kita judge orang barulah terserlah keburukan yang ada pada kita kan? Mungkin kita sedar tapi buat tak tahu. Ataupun langsung tak sedar. Sebab tu bangga sangat mengeji, mengata, memburukkan orang lain. 

Why you should reflect yourself.


Rajin-rajin la kita reflect diri sendiri supaya tak jadi spesies yang mengata orang sambil mengata diri sendiri. Sambil tu boleh perbaiki apa yang kurang pada diri kita jugak. Tak rugi pun kalau buat. Bercakap dengan reflection kita dalam cermin tu bukan gila okay. Whatever you said or whatever you asked yourself in the mirror, its going to hit you back. Kalau rasa sakit, maka jangan buat begitu pada orang lain. 

Reflect yourself!

I Am Married

i am married

Diam-diam dah kahwin rupanya. Diam-diam isteri orang rupanya.

Sejak bila saya dah kahwin ni?

Okay tipu. Itu semua fiksyen semata-mata. 

Nak dijadikan cerita, beberapa hari lepas kawan saya bagitahu yang ada orang bertanyakan tentang saya. Nak berkenalan katanya. Lelaki tu tanya samada saya single ataupun dah kahwin.

Haa bila orang nak berkenalan dengan anda, apa respon anda akan bagi? 

So here comes the tips.. Tips apa?


Tips untuk elakkan diri dari gangguan lelaki yang ingin berkenalan dengan anda secara berhemah. 


1. Kalau tak nak kena ganggu, silakan jawab dah kahwin.
2. Kalau rasa on je nak berkenalan, silakan jawab masih single.

Secara berhemah ni supaya orang tu tak kecik hati atau taklah rasa kecewa sangatkan. Huhu. Kalau jawab cara kasar takut orang simpan dendam pulak. Tapi kalau kena dengan manusia yang jenis sanggup buat apa je demi nakkan sesuatu, tu memang taktau nak cakap apa lah.

Fuhh. Nasib baik kawan saya cakap yang saya dah kahwin. Belum kahwin tapi tak single. Hiks. 

Tak paham betul dengan lelaki yang dah ada anak bini tapi still sibuk nak berkenalan dengan perempuan lain. Tak baik macam tu tau. Kalau single tak apa lah jugak kan. Ni aduhaii.

So girls, kalau ada suami orang nak berkenalan, jangan layan. You gais cakap aje dah kahwin. Kalau ada abam single nak berkenalan tu terpulang korang lah. Yang penting katakan tidak pada suami orang. Jangan jadi macam kes si pipah dan alip tu ye. Hee.