Diari 2018 Yang Wow


Tahun 2017 dah hampir nak tamat. Tinggal berapa minggu saja lagi. Bersediakah anda untuk tahun 2018? Haa sebelum masuknya tahun baru, ada satu benda yang korang mesti ready. Ramai yang aku tengok dah beli diari untuk 2018. Ada jugak yang dapat diari percuma dari company tempat kerja kan. Bagi yang tak pernah ada diari atau jurnal, please know that it is somewhat an important thing to have. A must have I could say.

Kenapa mesti ada diari? Sebab manusia ni kan pelupa (ke aku sorang je yang pelupa eh?). Jadi bila ada diari, bolehlah catat benda penting atau apa-apa nota dalam tu. Ada banyak juga kegunaan diari ni sebenarnya. Itu aku akan share dalam next post okay.

Tak tahu nak guna diary apa? Ada banyak pilihan okay. Meh aku senaraikan antara diari  2018 yang sangat cantik, comel dan wow gitew. Nak yang mahal atau yang murah, yang gorgeous yang simple, semua itu terpulang kepada anda. 


Hobonichi Diary

diari 2018

hobonichi malaysia

Hobonichi ni comel sangat. Harga pun boleh tahan. Kalau yang weekly ada murah sikitlah. Kecik dan senang nak bawa kemana-mana. Anda boleh tengok dan beli jika berkenan di Stickerrific

Typo Journal

diari malaysia

diari 2018 malaysia

Diari dari Typo ni pun boleh tahan comel. Harga pun affordable. Aku kalau dah masuk Typo ni rasa nak rembat je semua yang ada. Kalau tak boleh nak pergi ke Typo, boleh beli online dari CottonOn&Co

The dUck Planner

duck planner malaysia

Yang ni pulak gorgeous sangat k. Selain tudung dan barang kosmetik, anda juga boleh dapatkan planner mereka. Serious nampak cantik! Bolehlah jenguk dekat FashionValet ni haa. 


Kikki-K Planner

kikki-k malaysia

kikki-k 2018

Kikki-K ni pulak kena order dari oversea sebab tak ada jual di Malaysia. Kedai fizikal mereka yang paling dekat adalah Singapura. Kalau ada saudara atau kawan yang tinggal sana bolehlah mintak tolong kan. Dulu aku selalu beli planner dari Kikki-K. Tapi semua aku dah jual. Kalau nak beli boleh singgah website Kikki-K. Nak cari preloved punya boleh cuba di FB group Planner Addict Malaysia Marketplace atau hashtag #planneraddictmalaysia #plannermalaysia di Instagram. 

* * * * * * * * * * 

Untuk tahun 2018, aku guna diari ala Moleskine saja. Sebab misi 2018 aku adalah untuk jadi minimalist. Tapi kalau bab hias diari aku tak boleh nak minimalist sebab aku suka tengok benda tu serabut hehehe. 

moleksine malaysia

Jurnal ni aku beli dari IG @thepaperkisses dengan harga jauh lebih murah dari original Moleskine dan Leucchturm1719. Kalau boleh memang nak beli antara dua tu tapi bajet tak mengizinkan sebab nak kumpul duit untuk travel next year. 

Jurnal macam ni senang je korang boleh beli di Kinokuniya atau mana-mana kedai buku yang ada. Di Instagram pun banyak yang dah jual diari 2018. Disebabkan dekat tempat aku tak ada banyak choice, maka terpaksalah aku beli online saja. Buku ni kosong tau. Aku pilih jenis kertas grid sebab aku tak suka plain paper, ruled paper dan dot paper tu. Selalunya orang guna buku macam ni lebih kepada buat bullet journal. Kalau tak tahu apa tu bullet journal, boleh baca dekat sini Bullet Journal - The Analog System For The Digital Age

Terpulang korang nak guna yang mana. Yang dah sedia ada dihias ataupun yang kosong, semua ikut citarasa masing-masing. Beli buku biasa paling best sebenarnya sebab korang boleh hias layout sendiri dan of course, lebih murah jugak. Semuanya terserah dengan anda. Hihi.

Well, happy journaling gais! 

ProductNation – The Latest Product Review Site Everyone Should Know

productnation malaysia


We are now living in a world where you can have everything sent to your home just by a simple click. In this modern digital era, online shopping is the best way to go. I love the concept of being able to shop without moving the feet but still able to browse as many products as we want just through the screen.

Online shopping has become the norm but the con of it is it left a feeling of confusion and doubt as you shop. Why? Because you will need to do the research and do some product comparisons so you won’t regret spending your bucks buying something you can’t touch first.

As for me, I barely go to the physical shop to buy beauty products because I know not everything is available in my town and it hards for me to find certain brands. Hence, I will always go to online stores where I can have a wide range of brands and items. Meaning to say, an important research needs to be done before purchasing. Guess what, I have stumbled upon this amazing ProductNation site recently while searching for the best makeup in Malaysia. I’m surprised that they have everything in one place that makes you say goodbye to many open-tabs!


Say Hello To ProductNation Malaysia! 

Here’s the good news. Let me introduce you to ProductNation Malaysia; a destination for all the latest product reviews and roundups that are at the right price, on-trend, consumer favourites and timely in Malaysia. There is no kidding that looking for and getting hold of the best products here in Malaysia can be a pain sometimes. In an effort to minimize your confusion and doubt against the products you want to buy, ProductNation has made it easy for you. Kudos!


What Does ProductNation Malaysia Do? 

ProductNation research, find out and list the best products locals are searching for and also ensure that these products can be found here in Malaysia instead of getting them from overseas. Their dedicated team has put hours in researching the best fit for you as they know one size does not fit all.


What Do They Have? 

When you entered their website, you will find pretty many things about product reviews that manually and genuinely made by their teams. Let’s get through to this helpful site!

productnation

productnation malaysia

productnation

product review sites

They have a very user-friendly website as you can easily browse for any category you want to read and everything just come in handy – from product comparison, review and the price. The best thing is they even include a link where you can grab the items immediately without any hassle! Pretty convenience isn’t it?

best makeup in malaysia


The Conclusion  

Organized category access, easy to be reading reviews, the handy external link for the items, ProductNation is a great website to visit during your online shopping therapy. It has all that you need just in one place and other than saving up your energy to do research on your own on many websites; it also saves you from spending your money on worthless products, well, just in case you chose the wrong one that doesn’t fit you.

Visit https://productnation.co/my/ to read more information and explore more good things on their website! Don’t forget to like their Facebook page https://www.facebook.com/productnationco/ to show your support. Happy shopping!

11.11 Shopee Super Sale - Shop Til You Drop


11.11 shopee super sale


Have you taken the spin yet? Good news to online shopaholic!

Shopee Malaysia has already start their crazy 11.11 super sale now.  Started from 1 to 11 November,  they are offering RM11 deals, daily giveaways, free shipping, the Spin to Win game and more. More than than 3000 brands are offering discounts up to 90% off and the Shopee Lowest Price Guarantee in effect. Means that if any buyer finds a lower price for the same item on another platform, Shopee will refund them 120% of the price difference.

5 Beauty Products That I Use Every Day

daily makeup routine

Everyone has their own beauty essentials and beauty routines. Ada yang suka guna mekap tebal, ada yang prefer simple, ada yang langsung tak guna apa-apa. Meaning to say that lain orang, lain cara dia berhias. Just in case you don't know this one fact about me, I'm not really into makeup thingy. I'm not the kind of girl who willing to spend one hour just to get my face done. If I had one hour to get ready, I will use maybe less than 10 minutes to ngesep (berhias) and use the left minutes to take a nap. I can go out with a naked face and it's not really a big deal to me --- cause yeah I'm kool liddat yo. :P

Container City Miri - A New Attraction In Town

credit :

Container City Miri - A New Attraction In Town

It's a good news for everyone in town hoorayyy! We finally have another coolest place to hang out with friends and family. It's a place where you can get an array of foods - local and foreign dishes at one place while enjoying the nightlife environment in the city. Why did I say that? Simply because it is located at a strategic place and it's an easy access to everyone.

Gotta Pick Myself Up Off The Ground

I gotta pick myself up off the ground.

It's been a while. I'm not in a hiatus mood but more to losing my grip in life. It has been so tough lately. I don't even know where to start. There are lots of things going in and out of my mind and its a complete chaos in my head.

One More Light - Linkin Park | September Playlist


One More Light - Linkin Park Lyrics

[Verse 1] 
Should've stayed, were there signs, I ignored?
Can I help you, not to hurt, anymore?
We saw brilliance, when the world, was asleep,
There are things that we can have, but can't keep..

[Chorus]
If they say,
Who cares if one more light goes out?
In the sky of a million stars,
It flickers, flickers,
Who cares when someone's time runs out?
If a moment is all we are,
Or quicker, quicker,
Who cares if one more light goes out?
Well I do..

[Verse 2 ]
The reminders, pull the floor from your feet,
In the kitchen, one more chair than you need,
oh And you're angry, and you should be, it's not fair,
Just 'cause you can't see it, doesn't mean it, isn't there..

[Chorus] 
If they say,
Who cares if one more light goes out?
In the sky of a million stars,
It flickers, flickers,
Who cares when someone's time runs out?
If a moment is all we are,
Or quicker, quicker,
Who cares if one more light goes out?
Well I do..

[Instrumental + Bridge] 

(I do)

[Chorus/Outro]
Who cares if one more light goes out?
In the sky of a million stars,
It flickers, flickers,
Who cares when someone's time runs out?
If a moment is all we are,
Or quicker, quicker,
Who cares if one more light goes out?
Well I do..
Well I do..

Kesan Dan Kebaikan Menggunakan Sarung Bantal Satin Pada Rambut

atasi masalah rambut kering

Siapa ada masalah dengan rambut dia kita geng okay. Rambut aku jenis kasar. Dahlah kasar, kering lagi. Jenis frizzy hair yang serabai serupa hantu kak limah k. Dah guna conditioner anti frizz segala pun tetap jugak macam tu. Guna alternatif lain pun dah. Dulu pernah guna santan kara as mask rambut. Tapi aku tak pasti la perubahan apa yang benda tu buat pada rambut aku. Tak konsisten guna memang tak nampak la efek kan.

I never stop looking for how to make my hair smoother, how to cope with frizzy hair, how to keep hair moisturize etc. Cari punya cari then aku terjumpalah satu tips ni. Tips paling mudah sekali nak buat! And surprisingly it works for my hair k!

Tidur Guna Sarung Bantal Satin

Yes this is the tips yang mudah gila tu. Tidur guna sarung bantal satin!! Dan tips ni memang boleh dipraktikkan hari-hari. Aku baca tidur menggunakan sarung bantal yang menggunakan material satin ni akan membuatkan rambut kita jadi lebih lembut dan sihat okay. And yes, this tips actually works! Aku dah berapa hari guna sarung bantal satin and aku perasan yang rambut aku jadi lebih lembut dan ringan. Best!

kain satin bagus untuk rambut

Kebaikan Menggunakan Material Satin/Silk Pada Rambut

Material ni sebenarnya bagus untuk mengekalkan moisture rambut. Sesuai sangat digunakan untuk rambut jenis kering. Dan of course sesuai digunakan oleh semua orang tak kira rambut kau serabut macam hantu kak limah ataupun jenis rambut yang guna-jari-pun-boleh.

Material satin yang lembut ni juga membantu mengurangkan masalah breakage pada rambut. Mungkin disebabkan breakage ni lah rambut kita kurang sihat dan rapuh dan cepat gugur. Rambut aku gugur gila woi. Boleh botak dibuatnya. Sobs.

Dengan menggunakan material satin, ia juga membantu membuatkan rambut lebih ringan dan lembut. Aku rasa ni mesti ada kaitan dengan geseran yang berlaku pada rambut dan juga material kain yang digunakan as sarung bantal. Lembut yang kita guna, lembut jugaklah hasilnya kan.

It's Time To Ditch Your Cotton Pillowcase!

Aku  perasan yang tiap kali bangun tidur memang banyaklah rambut melekat pada sarung bantal jenis cotton ni. Habis gugur. It's been said that disebabkan material cotton ni lah punca rambut kita hancus. Even ada yang jenis lembut, but still cotton ni kan kain yang menyerap kelembapan. No wonder la rambut sentiasa kering. Selain tu jugak, penggunaan sarung bantal cotton ni jugak punca rambut kita jadi frizzy dan nampak sembap tak bersinar. Ciss baru ku tahu rupanya punca rambut aku persis orang gila.

Cuba gesel rambut korang pada material cotton dan satin. Friction mana lagi smooth? Mestilah satin kan. Tengok kain mana yang berkilat dan licin? Mestilah satin kan. No wonder la bagus untuk rambut. Bila bangun tidur memang akan ada serabai sikit but taklah kasar macam guna bantal cotton sebelum ni.

My DIY Satin Pillowcase

diy satin pillowcase

As we all know, benda bagus harga pun mesti la bagus kan. Since I am desperate to have my own silk pillowcase and desperate to fix my hair, I am using other alternatives for it. Tipu la kalau para hijabista cakap dia tak boleh buat DIY ni. The only thing you will need is tudung satin!! Tetiba dapat idea ni sebab aku teringat dengan tudung satin yang aku jarang guna dalam almari tu. Sebab licin kan tu lah aku tak suka sangat nak guna.

Makanya biar bantal aku je yang guna. Senang je nak buat. Tutup mata pun boleh. Aku just main ikat je. Tak ada dah nak iron bagai sebab tak sabar nak tengok result tips ni macam mana kan. And yes, memang ada perubahan k. Tidur pun sedap je guna kain satin ni! Lepas ni memang tak nak dah guna material cotton untuk rambut. Baibai sarung bantal cotton!

Maaf gambar agak buruk sebab aku update ni dalam keadaan rush sebab nak turun kerja. But yes, nampak buruk pun tetap bagi kesan yang baik pada rambut k. You guys should try kalau nak rambut sihat berkilat dan bersinar. Dan jugak ringan dan lembut!

Kalau ada rezeki ada banyak duit bolehlah beli complete set sekaligus dengan bedspread. Sebab material satin ni jugak bagus untuk kulit! Aku akan share pasal ni in the next post okay. Toddles!