3.19.2017

Miri App | Search, Locate, Rate & Review Everything About Miri

bandaraya miri

Tiap kali kalau ada plan nak keluar dengan kawan mesti susah nak decide dekat mana nak makan kan. Fikir punya fikir dekat setengah jam baru dapat pilih nak makan apa dan nak makan dekat mana. Jangankan orang luar, aku sendiri pun kadang tak tahu apa saja yang ada di Miri ni sebab aku jarang makan diluar sebenarnya. 

Tapi sekarang dah tak payah pening-pening lagi nak fikir benda tu semua. Download je Miri App! Haa pernah tak dengar tentang Miri App? Aku tak pasti korang tahu atau tak tapi aku pun baru tahu kewujudan aplikasi ni sebenarnya. Ini bukan paid article or apa tapi disebabkan aku rasa tak ramai tahu tentang ni so aku nak tolong promote Miri App ni biar semua orang tahu! :P


Apa itu Miri App?

Miri App adalah satu aplikasi yang menyediakan maklumat tentang Bandaraya Miri dalam bentuk mudah. Aplikasi ni sudah pun diperkenalkan sejak tahun lepas lagi sebenarnya. Ia adalah projek komuniti dan pelancongan oleh Majlis Bandaraya Miri. Tujuan utama Miri App ini dibina adalah untuk mempromosikan Bandaraya Miri! Dengan adanya Miri App ni, orang luar boleh cari maklumat tentang makanan, tempat-tempat menarik dan apa-apa acara menarik yang ada di kawasan Miri. Haa mudah kan sebab semuanya di hujung jari sahaja! 

Paparan Miri App

Semua gambar ni aku screenshot dari smartphone aku.

bandaraya miri

bandaraya miri

bandaraya miri

bandaraya miri


Nampak clean, teratur dan mudah je nak guna kan? Untuk bab makanan tu jangan terkejut sebab memang ada halal dan non-halal punya. Tapi jangan risau sebab dekat maklumat kedai mereka ada letak logo halal. Untuk owner kedai makan atau event organiser, mereka boleh register maklumat mereka dalam sistem dan meriahkan lagi information yang ada dalam Miri App ni. Yang bestnya setiap apa yang kita click akan ada deskripsi dan butiran lanjut mengenai benda tu. At least taklah clueless sangat kan.

Untuk support Miri App ni, korang bolehlah download dan tinggalkan review dekat mana-mana tempat yang korang dah pergi. Kalau tak nak download tapi nak tinggalkan review boleh buat dekat Miri City Website. Untuk orang Miri pulak, sila support untuk tolong promosikan Bandaraya Miri! Let's make out town great!

READ MORE

Lazada Birthday Blogger Contest


Haippp! Sempena hari jadi Lazada Malaysia ni, mereka ada buat contest. Aku tengok banyak je blogger yang join Lazada Birthday Contest ni. Meriah semacam! Memandangkan aku belum ada benda nak update dalam blog, rasanya aku patut menyemakkan diri dalam senarai peserta Lazada Birthday Blogger Contest ni. Jujur yang aku belum pernah shopping di Lazada ni. Tapi kalau cuci mata tengok barangan yang ada dalam website Lazada memang banyak kali dah. Macam-macam benda mereka ada okay! Rambang mata dibuatnya!

Website Lazada ni kalau dalam bentuk fizikal aku rasa dia akan jadi bangunan shopping mall 8 tingkat! Tapi kena add on satu tingkat lagi untuk foodcourt!

What do you love about Lazada Malaysia?


Macam-macam ada! Bab ni paling best dan win sekali bagi aku sebab tak payah susah-susah nak ke kedai cari barang. Kalau jenis pemalu macam aku ni memang heaven sangat dah Lazada ni. Semua benda di hujung jari. Cakap je nak apa memang semua ada. Nak cari kasut, gadjet, perabot, makanan, baju, barang mekap, periuk belanga, penyapu, mop semua ada. Tak kisah lah benda besar ke kecik semua dia sapu. Keretapi betul je tak ada dalam tu hehehe!

Selain dari macam-macam ada ni, website Lazada ni sangat kemas dan teratur. Banyak barang tapi tetap teratur sebab setiap benda ada kategori dan sub-kategori sendiri. Lagi mudah nak cari apa yang kita nak. Setiap apa yang dipaparkan pun ada deskripsi dan butiran terperinci. Kalau ada yang berkenan boleh terus add to cart dan checkout. Sistem pembayaran pun agak senang dan fleksibel. Say no more! Nak shopping pun jadi mudah yang amat dengan Lazada ni!


Top three Product picks from Lazada Malaysia (your three favorite products)


Lazada tanya apa produk kesukaan ni nak bagi satu ke? Tak baik tanya je tau :P


Sony A6000. Yang ni benda paling aku suka dan paling aku nak. Dah lama idam kamera Sony A6000 ni. Sekarang pun tengah kumpul duit nak beli kamera. Walaupun tak ada bakat persis seorang jurukamera, tapi aku tetap nak jugak kamera ni sebab aku suka snap gambar! Aku dah buat review tentang kamera ni. Kalau ambil gambar malam memang cantik gila. Terang. Sesuai untuk aku yang suka night view! Selain tu boleh snap gambar lawa ala-ala stock photos untuk blog sendiri!


Panasonic MJ-L500 Slow Juicer. One of my favourite kitchenware! Setiap pagi aku buat jus karot. Kadang aku buat jus epal atau jus timun. Yang aku guna sekarang adalah high-speed juicer. Bila bandingkan dengan slow juicer ni nampak macam best lagi jus tu sebab tak ada rasa kasar. Selalu kalau kita minum jus mesti ada cebisan buah yang kecik tu kan. Then kalau biarkan sekejap mesti benda tu timbul atas permukaan jus. Tapi kalau guna slow juicer ni rasanya jus tu akan jadi lebih soft! SINI ada details produk ni. Nak satu plis!


Cook N Home 15 Piece Non Stick Black Soft Handle Cookware Set. Aku paling suka masak guna non-stick pan. Kalau guna jenis ni memang confirm makanan takkan melekat atas permukaan kuali/periuk/pan tu. Tak perlu guna minyak pun tak apa! Memandangkan harga minyak masak pun menggila naik, at least kalau masak guna non-stick cookware ni boleh jugak jimatkan penggunaan minyak masak kan. At the same time boleh amalkan pemakanan sihat tanpa minyak sekaligus!

How do you think Lazada Malaysia can improve? 


Hmm kalau yang ini aku tak pasti apa kekurangan Lazada Malaysia. Macam semua tip top je. Based on adik aku punya pengalaman shopping barang di Lazada, servis khidmat pelanggan bahagian proses refund duit ada slow sikit. Mungkin masalah berpunca dari barang yang tak sampai. Harap pihak Lazada boleh cek balik kekurangan bahagian ni. Yang lain semua okay. Selain tu mungkin boleh tambah lagi banyak produk barangan kot supaya online shopper boleh jadi lagi menggila bila cuci mata di Lazada! Selain dari diskaun dan voucher, mungkin Lazada boleh perkenalkan sistem lain untuk menarik lebih ramai pelanggan.

What is your birthday wish to Lazada Malaysia?


Aku harap Lazada Malaysia akan terus maju, sukses dan sentiasa nombor satu di hati pelanggan. Jangan kalah dengan permintaan pelanggan yang kadang demand macam-macam ni okay! :P
Happy 5th Birthday, Lazada Malaysia!


Kepada yang belum join, masih ada masa lagi nak join! Jom meriahkan Lazada Birthday Blogger Contest ni!

READ MORE

3.13.2017

Of Things I Want To Do

of things i want to do

Believe it or not, I start off my new year with tears. I've been crying many times for the past two months for some unknown reasons and for some certain things that stressed me out. Yes, it's 2017 and I'm still fragile and weak as fuck. I keep telling myself that I am a strong woman yet it's a complete contradiction to me. Well, let's just hoping I won't be crying anymore starting this month. (I've been drafting this entry last week and I did shedding tears 4 to 5 times already this month lol).

Thinking of how miserable and lame my life is, I realise that I need a change. A change on everything. I want to live my life well without having nothing to worry even though I know there are endless surprises for me in future. I want to cry less and focus more on what I want to do in my life. So, I try to figure out few things I want to accomplish in the mean time. It may sound random and a rough plan. But hey, it's better than nothing! Here is how the list goes...


Getting A New Job

I used to work in the office and quit and now working with my parents. It's been almost a year plus already and I admit that I never take work seriously. I try to find myself in it but it just something I don't want to do; I mean not for a career. I will still help them for sure and take it as a part time work somehow. And for the full time work, I know it's gonna be hard to find a new job but it's okay cause I will try my best and I don't mind starting from the bottom again. I will take it as a life challenge and a time to be in struggling phase.


Saving More Money

This is the tough one. I thought not buying anything and save money is easy but I was completely wrong about it. It's easier said than done, guys!! It went all good last year as I could save half of my monthly salary into my bank account. To be exact, until I could afford my own gold ring (SEE IT HERE). But then uhh, I spent a lot for the past months for skincare products (SEE IT HERE), entertainment, foods, glasses, camera and yada yada yada. I'm totally broke uhuks. I really need to control my expenses starting from now. Cut... Cut all the crap!! And by that, it includes the shut down of my travel plan. Pheww...


Getting Fit and Live a Healthy Life

I finally found my gym's friend yeay! She asked me to join her for a fitness program and I simply agreed to it. I will probably start it next week and hopefully, I will get into shape. It's time to say goodbye to the extra fats in my body! And yeah, it's not merely about getting skinny but I want to improve my strength and stamina as well so I will be able to go hiking and do outdoor activities more. :D And I can't wait to start eating healthy again! I love foods but I have to do this sobs. It's not a farewell to the extra fats alone but also a farewell to the damn good foods lol.


Read More Books

I always wanted to be an avid reader. But I am somehow a very slow reader lol. I stop buying books knowing that I still have more of them - unread and untouched! I am currently reading The Reluctant Heiress by Eva Ibbotson now. I start reading the novel last week and I still haven't reached the 100th page. Slow macam kura-kura! I am trying to finish reading at least 3 books for this #MarchBookChallenge. Jiayou!

Stay Strong And Invincible

This is about the spiritual. Not everyone knows about depression and anxiety and I have been living my life this way for too long. It's not easy to have both at the same time as it is likely a living hell. Depression makes you to not care at all while anxiety is all about caring too much. It leads to numbness and sadness and it takes you down to the ground. I have always lost in this battle within myself. Always. I don't know how to be strong. Sometimes I don't even know how to be okay. I realise that no one could understand me when it comes to this and that makes me think I have to be stronger than the sickness itself. It all depends on myself, right?

Be More Optimist And Positive

I tend to think negative when it comes to most of the thing. I let myself down and saying I can't do this and I can't do that. Not until I realise it really affects me. I bring the bad vibes to myself and ruin my own self-esteem which leads to the development of negative attitude. If I could be a pessimist all the time, why can't I be an optimist and take all the positive vibes with me instead? It's something I need to change, right?

Keeping A Journal

I lost interest in this one. I used to be so happy when it comes to journaling but not now. I feel so lazy to even open up my notebook. But I guess I have to start over and keep track on everything; my migraine, my period days, my expenses, my life events etc. It's actually important for me to have this but I always save it in my brain and forget it the next day. Take your pen and your notebook now, caa!


- - -

So these are kind of things I want to do for now. I can't think of others anymore hahaha. Maybe this is somewhat a crucial task for myself. I need to start doing it for sure. And if you happened to be a reader of my blog, I actually have posted 7 Things I Want To Change About Myself before. There are few points I have repeated writing here which is obvious and strong evidence that I still haven't changed since then. Changing is hard, ain't it? Let's just hope I will make this happen. MESTI! Till here then x

READ MORE

3.05.2017

Sanggar Pappek Dan Sambal Tomat

sanggar pappek

Ada yang pernah makan sanggar pappek tak? Kali pertama aku makan benda ni masa belajar di Kota Kinabalu dulu. Sedap. Aku tak pasti makanan ni berasal dari mana tapi ada yang kata ini adalah makanan Bugis dan ada jugak yang aku baca sanggar pappek ni berasal dari Indonesia. Ahh tak kisah la mana-mana yang aku pasti aku suka makan benda ni. Enak loh.

Senang je nak buat sanggar pappek ni. Tutup mata pun boleh buat. :P

Cara Buat Sanggar Pappek!


sanggar pappek

Bahan utama mestilah pisang. Kena guna pisang muda yang macam ni. Aku pernah try guna pisang yang dah setengah masak dan rasanya kurang sedap dan tak sesuai kalau nak makan cecah dengan sambal. 

cara buat sanggar pappek

Gambar atas ni pisang yang dah siap dikupas dan digoreng sampai warna perang. Goreng biasa guna minyak panas tu. Jangan terlampau perang pulak sebab nak digoreng dua kali!

Bila dah siap goreng, kena tunggu pisang tu sejuk baru boleh penyekkan. Nak rasa masin sikit boleh tabur garam. Tak perlu banyak just be nice with the bananas okay. Bila dah selesai penyek boleh terus goreng guna minyak yang sama. Goreng sampai warna perang dan nampak garing.

Cara Buat Sambal Tomat! 


cara buat sanggar pappek sambal tomat

Cara buat sambal pulak memang senang. Sambal yang digunakan untuk makan dengan sanggar pappek ni adalah sambal tomat ye. Aku tak pernah cuba pulak kalau makan dengan sambal selain dari sambal tomat. Tapi yang ni memang umppph! 

Bahan-bahan sambal tomat : 

(aku tak suka letak kuantiti so agak-agak korang nak buat berapa banyak. you know the drill, babe!)
‣ tomato
‣ cili padi
‣ belacan
‣ garam
‣ gula
‣ ajinomoto

Cara-cara buat sambal tomat :

1. Goreng tomato guna minyak banyak. Agak-agak dah masak, terus angkat dan tapis.
2. Lenyek/Tumbuk cili padi, belacan dan gula. 
3. Masukkan tomato dan lenyekkan sekaligus.
4. Letak garam dan ajinomoto untuk rasa. Siap! 

Mudah je nak buat sanggar pappek dan sambal tomat ni kan? Haa cuba jangan tak cuba okay! 

READ MORE

2.28.2017

First Hiking Experience : Bukit Kasut, Niah National Park


Sebelum ni aku pernah share tentang pengalaman aku ke Gua Niah (boleh baca sini Things To Do in Miri : Exploring Gua Niah) which aku pergi pada tahun 2015. Sekarang dah tahun 2017 baru aku berpeluang ke sana lagi. Kali ni bukan untuk melawat gua tapi untuk hiking di Bukit Kasut! It's my very first time hiking okay. Walaupun aku teramatlah tahu yang stamina aku tak akan cukup untuk sampai ke summit, tapi aku tetap degil dan eksaited nak pergi jugak.

I rejected many times bila kawan aku ajak sebab aku takut aku tak mampu buat aktiviti tu. Lagipun aku memang cuak gila kalau terpaksa agak tempat tinggi ni. But yeah, I did take the risk and challenge myself.

Bukit Kasut, Niah National Park

bukit kasut niah national park



Difficulty : 7/10 (potentially dangerous in parts)
Scenic value : 7/10
Flora & Fauna : 7/10
Distance : No accurate distances available
• This relatively tough walk takes you through a boggy riverine forest, with huge buttressed trees and noisy macaque monkeys. 
• The climb is steep and hard, involving several scrambles up near-vertical sections of narrow, sharp weathered limestone ridge - tripping or slipping could have potentially serious consequences. 
• From the top, there are fantastic views of the forest in the national park below, the town of Batu Niah, surrounding oil palm plantations and, off near the horizon, the South China Sea. 
• It is not a trek for the unfit or the timid.  The trail up the cliff is very steep and requires reasonable fitness levels.
Credit : TrekkingSarawak

Seeeee, I didn't even read about this before proceed to my adventure. It has been stated there that the trek is not for the unfit and timid like me. And I have no idea it would be that steep sebab kawan aku cakap trek tu sesuai untuk beginner. Penipu betol hahaha. (sorry mun kitak baca tok. jangan marah muah ciked hahaha.)

Journey Begin!

It was a last minute decision. Days before memang dah plan cuma tak confirm. So dari Miri ke Niah dalam pukul 9 pagi. Sampai dalam pukul 10 macam tu. Everything dah ready terus mulakan journey without regret walaupun sepanjang perjalanan dalam kereta tapak tangan aku dah berpeluh sebab takut macam mana agaknya nak naik sampai summit hahaha. Tak sempat nak stop and snap banyak gambar sebab masa tak mengizinkan. Perjalanan ke Bukit Kasut ni satu arah ke Gua Niah. Cuma nak masuk ke Gua Niah tu cabang sebelah kiri dan Bukit Kasut ni cabang sebelah kanan kalau tak silap.

bukit kasut niah national park

Awal-awal tu bagi aku okay je. Sebab jalan biasa but a bit licin lah. So kawan aku tolong carikan kayu panjang untuk aku jadikan hiking pole untuk memudahkan perjalanan aku. Tak ada lah asyik nak terjatuh je. Next time pergi hiking memang aku akan beli and bawa hiking pole sendiri. Bagi aku benda tu penting. Tak tau pulak kalau orang lain lah. Soooo jalan punya jalan, lebih kurang 2 or 3 jam macam tu, semangat aku terlarik sikit bila tengok tangga yang nauzubillah banyak ni. Penat naik woiii. Ingatkan Gua Niah je ada tangga banyak macam ni. Tak boleh buat lift or eskalator ke kat sinii huhuhu. Lift antik tarik guna tali tu pun boleh asalkan tak perlu naik nenek tangga macam ni. Gilalahh.

Bila dah di tangga yang paling last, ingatkan boleh bersuka ria. Rupanya ada yang lagi sadis menanti.

Image result for annoyed tumblr gif

Sayang aku tak ada snap gambar betapa curamnya jalan nak naik ke another atas Bukit Kasut ni. Batu-batuan yang entah aku sendiri tak pasti kat mana je nak pijak. Curam gilaaaa okay. I had no choice but to climb and continue this little adventure. Terkial-kial sampai termuntah for the sake of summit. Masa tu memang rasa nak give up sebab tak larat dan memang penat gila. I told ya stamina aku ciput je. Jogging pun fail apatah lagi nak hiking. Masa dekat batuan curam tu aku banyak berhenti. Nak menangis pun ada. Nasib baik kawan aku sabar. Memang la kena sabar sebab dia yang ajak ahahahaa.

Image result for facepalm tumblr gif

But guess what, baru suku aku naik tiba-tiba hari hujan pulak. Yes I was so dissapointed that day sebab tak dapat sampai summit. Penat je aku memenatkan diri sekali tengok terpaksa turun balik. Batuan tu start licin dah. That was when anxiety and phobia hits me. Kalau nak turun curam memang lagi nampak tinggi kan. Duhhhhhhhh rasa mcm nak duduk situ sampai hujan berhenti dan sampai laluan tu semua jadi kering je. Huhuhu. Tak ada rezeki nak sampai summit. Aku curious nak tahu apa lagi cabaran yang menanti aku lepas naik curam tu. Memang aku akan datang lagi next time.

bukit kasut niah national park


Hmm masa ni memang dah kepenatan yang amat dan teramatlah penat! Masa balik tu aku rasa dah a bit better lah walaupun jalan becak and jadi lagi licin. Haa tu lah kegunaan tongkat sakti. At least ada grip supaya tak tergelincir. Kasut yang aku guna pun bukan kasut hiking sebenarnya. Nak pergi hiking ni kalau boleh kena guna kasut yang memang untuk hiking. Tapak kasut lagi power grip. Attire pun kena cari yang sesuai supaya selesa.

Things I Learned! 

Dari hiking experience aku ni, ada few important things yang aku perlu ada untuk my next adventure. Kena sediakan awal-awal hiks!

Kasut hiking - Of course mesti ada sebab aku tak ada kasut yang sesuai hehehe!
Hiking pole - Untuk memudahkan pergerakan aku. Baca SINI kenapa mesti ada benda ni.
Gloves - Untuk protect jari jemarikuuu hahah. Jari aku melecet sebab pegang kayu terlampau lama.
Stamina - Supaya tak cepat pancit. Ada jual dekat kedai tak? Huhuhu
Survival kit - Yang ni memang harus ada dan aku rasa tak boleh sorang je bawak. Kalau sesat sorang kat mana nak cari pisau etc kalau dah semua benda dekat kawan yang lagi sorang?!

Sooooo, rasanya itu je yang aku nak kongsi dalam entri ni. Rasa macam kelakar pun ada bila ingat balik pengalaman ni. Stamina tak ada tapi ada hati nak pergi hiking tempat susah macam ni huhu. But at least aku dah buktikan yang aku dapat lawan ketakutan aku kan. I'm still a beginner dalam dunia outdoor activities ni. Suka tapi kena gagahkan diri untuk upgrade body system sebaiknya.

Till here then. Hope you enjoy reading. Toodles! x

READ MORE

2.26.2017

Food Hunting : Places To Eat in Kuching



Kalau aku cakap a short trip mean it is really a short trip. I finally got a chance to visit Kuching city again after few years. First time datang Kuching masa tahun 2003 or 2004 agaknya. It has been a long time lah. Actually this was an unplanned trip. I was thinking hard about where to travel this year and suddenly Kuching crossed my mind. Bila survey tiket ngam ngam harga murah, I just bought it on the next day. I didn't discuss with my parents before purchasing them cause I'm afraid they won't let me go. So the only possible way to get the green-light from them is to buy it first. I'm pretty sure dad won't let me sia-siakan the ticket hehehe!

Omnomnomnomnomnom ~ 

Rasanya aku datang semata nak buat aktiviti food hunting dan menternak lemak tepu je. Tak banyak aktiviti lain yang aku buat sebab aku datang pun dalam 5 hari je. Jumpa anak buah Adam dan Naila tapi tu aku akan cerita dalam lain entri lah. Hiks.

* * * * * * * * * * 

First Thing To Get While in Kuching! 

gulalet kuching

Benda dalam gambar dekat atas ni memang dari kecik aku panggil gulalet. Kalau di Miri memang susah cari dan yang aku tahu di Kuching je banyak jual benda alah ni. Ni bukan sabut kelapa mahupun ubi, tapi gula okayyy. So sweeeeeeeet macam aku hahaha. Aku suka makan benda ni. Curious nak tahu macam mana dorang buat! Kalau dekat tempat lain aku tak pasti ada or tak. Mungkin ada nama berlainan dan rasa berbeza kot. Kalau tak pernah cuba, mesti wajib cuba okay :D


Best Places To Eat in Kuching! 

I don't really get a chance to eat at many restaurants on this short trip. Unless I have a big tummy tank, then I'm sure I can go food hunting more and eat nonstop! Aku kuat makan tapi aku cepat kenyang. Kalau dah kenyang tu sampai tak larat nak buat apa dah. Lol just kidding!

Pure Fish Ball Cafe

best places to eat in kuching
Gambar ni gambar ihsan pakcik google. Masa makan disini aku tak sempat nak snap gambar sebab terus makan je. Don't be surprised! Well, aku pun terkejut juga sebenarnya masa first time datang sini. Kedai cina kot. Tapi bila masuk dalam, wah, banyak jugak customer melayu rupanya. Nah, they don't serve pork. Masa dekat sini aku makan buttermilk chicken. Daebak lah. Simple tapi sedap! Harga makanan pun affordable okay! Kalau nak tengok gambar-gambar makanan dekat Pure Fish Ball Cafe ni boleh tengok dekat facebook page mereka (https://www.facebook.com/purefishballcafe/). But please don't blame me if your tummy go crazy when seeing the food photos!

Mom's Laksa @ Rojak Muhammad Kucei Cafe 

best places to eat in kuching

It has been said that laksa at Mom's Laksa is one of the best in Sarawak. Kinda lucky to get this chance to try this even I'm not really a fan of laksa heheh! I do love this one except for that daun ketumbar garnish on top of my laksa!!! Kalau aku tahu mereka guna daun tu, memang aku tak suruh letak lol. Sedap memang sedap. Harga kalau tak silap aku dalam RM5 or RM6 maybe. Lupa. But worth it la sebab rasa nang nyaman bah heh. Another thing that I tried here is the rojak. Tauk sik apa rojak?

best places to eat in kuching

Tadaaa! Ini adalah rojak kambing wahai rakan sekalian! Kalau siapa suka makan lamb memang patut cuba. Sedap bak hang! Aku makan ni on spot lepas makan laksa hahahaa. Memang sesi menternak lemak sangat! Makan sampai rasa nak termuntah sebab tummy terlampau full. Kalau untuk rojak kambing ni tak ada portion kecil. Yang ni size medium dan harga RM14.50 sepinggan. Ehem aku share dengan kawan okay. Kalau makan sorang rasanya aku dah terbaring dekat kedai tu lol. 

Aiskrim Gulapong at Kuching's Open Air Market 

best places to eat in kuching

I know this photo doesn't look fancy and meriah like other aiskrim gulapong. I was a bit frustrated too actually cause when I came there, the only option for the topping that I have is the crunchy cornflakes. Masa berbaris tu bukan main lagi aku plan nak letak everything which is the crunchy peanut and the cookies. Tapi sayang cuma ada encik cornflake yang tinggal keseorangan je masa tu. Hiks. The taste not bad sebab aiskrim vanilla tu tak manis sangat dan rasa gulapong drizzle tu pun dah gila manis. Tambah lagi aku yang makan memang double triple manis lah. Huhu. This place is among one of the best places in Kuching to have your gulapong icecream ok! Do check it out :D

Swee Kang Ais Kacang 

best places to eat in kuching

Kalau sebelum ni selalu tengok je orang post pasal Swee Kang, kali ni turn aku pulak nak rasa apa yang mereka serve dekat sana. I'm a fan of ABC cendol etc and bagi aku memang sedap lepak makan ais kacang dekat Swee Kang. Apa yang aku tahu kedai ni memang femes di Kuching! Makanan dalam gambar tu pulak namanya Cha Kueh. Masakan simple tapi tengok orang yang buat makanan ni busy yang amat which is maksudnya memang banyak orang order nak makan ni. Kedai bukak dari jam 12 tengahari sampai pukul 6 petang kalau tak silap. Kalau nak datang sini pastikan pukul 11 dah tunggu dekat depan kedai okay. Kalau datang lambat terpaksalah bawak kerusi dan meja sendiri dari rumah hohoho. 


Kak Pah Nasi Kerabu

best places to eat in kuching

At first aku tak nak makan nasi kerabu sebab tak berapa suka. But then lastnya termakan jugak. Pergi masa blackout dan hari memang dah gelap dah. But I'm quite surprised cause people be like ahhh-blackout-dont-care-yang-penting-dapat-makan-situ dan kami pun makan ala-ala candlelight dinner. Nak snap gambar pun dalam gelap. Nak pakai flash malu pulak hahaha. Aku makan nasi kerabu ayam percik. Yang lain-lain semua sedap but too bad ayam agak kering. Tapi makan tetap habis okay!!

Raja Ayam Bakar

best places to eat in kuching

Ni pulak salah satu tempat makan femes di Kuching. Raja ayam bakar!! Kalau datang Kuching mesti pergi sini okay. Kedai memang tersangatlah ramai orang tapi servis taklah terlampau lambat. Sambal memang perghh lahh! Overall semua okay cumaaaaaa, ayam tu a bit pahit yang bahagian luar maybe sebab hangus sikit kot. Haa bukan ini je menu yang ada okay. Ada banyak lagi pilihan lain yang boleh dicuba kalau datang sini. Masa tu ada tengok orang meja sebelah makan ayam penyet agaknya. Nampak wow gitu lorhhh. Insyallah kalau datang Kuching lagi next time nak cuba menu lain pulak.

Emma Bakso

best places to eat in kuching

Yang ni pulak first time aku makan bakso yang guna tiga jenis mee. Nak makan pun konfius hahaha. Selalu makan bakso guna mihun je. Lokasi kedai ni dekat area Semariang. Portion nampak sikit tapi kalau dah makan memang kenyang lah. Rasa pun not bad jugak. Kalau aku makan mee ada sup macam ni tak sah kalau tak letak kicap, limau dan cili barulah perghhhh! Aku tak pasti kalau kedai lain guna tiga jenis mee macam ni but kalau nak try boleh la ke kedai ni. Hihi.

* * * * * * * * * *

So that was all yang aku makan masa di Kuching haritu. Pada pendapat aku semua makanan yang aku mention dekat atas semua sedap. Belum ada lagi makanan yang buat aku marah. Actually ada banyak lagi tempat makan yang best. Cuma tak sempat nak agak je. Takkan nak keep on eating even perut dah kenyang kan? Ya bena rangkak namanya :P Anyway, I hope you enjoy reading this post. Don't miss out the places if you're heading to Kuching cityyy! Toddles ~ x

READ MORE

1.29.2017

My Skincare Haul And The Skincare Routine



So yeah. I did spend a lot this month, especially on the skincare products! Different goals for 2017, perhaps? To be honest, I used to care less about my skin condition. Whether it is dull or not, got eye bag or not and whatever it is lah. The only things I worry are the pimples and the acne scars. I don't even know if my skin is the oily type or normal or the combination type lol. Oily maybe! Wondering how did I decide to make a change? Well yeah, there are so many pretty girls nowadays with flawless skin and that's when I realized I am just a freaking potato compare to them lol. And also that was when the oh-i-need-to-do-something-with-my-skin moment hits me. I don't intend to pretty myself with makeup but instead, I want a healthy and brighter skin. 

I was Google-ing about what is the correct step to use the skincare products. And then I stumbled upon the 10-Steps of Korean Skincare Routine. I was actually surprised knowing that there are so many things to do with the skin! Layer by layer dah macam kek lapis pulak. I do my own research about that and the main focus of their skincare routine is to keep the skin hydrated! So I bought the items based on that routine. And this is the strong reason why I lost my money a lot this month lol. Beauty is a real pain for the purse!! Tapi tak apa lah.. Sacrifice is needed for the sake of a good skin.. Huhuhu.. 

So here it goes... I bought everything from Hermo! Except for the mask sheets, the cleansing oil, and the eye cream, Few items yet the cost made me broke. Lulz.

korean skincare routine

The cleansing products. Korean skincare routine mainly focus on double cleansing so I decide to try the cleansing oil from Hada Labo and cleansing foam from The Face Shop. Cleansing oil ni lebih kurang macam makeup remover. Tenyeh muka dengan cleansing oil sampai makeup semua dah nyah dari muka, then baru guna cleansing foam untuk nak bersihkan lagi segala macam jenis kotoran yang ada. Dah tu baru exfoliate or scrub. Aku guna St. Ives Apricot Scrub. Twice per week to remove the dead skin. Memang best lah. Feel so fresh and clean giteww :P

korean skincare routine

Next bila dah habis mandi or cuci muka, dab the toner. Katanya toner ni untuk another extra cleanse and shrink the appearance of pores. And to balance the pH level of the skin. I decide to try Lettuce and Cucumber Watery Toner from SkinFood. I love the smell! And just in case you want to know, this is my first time using toner. And yes, it's my first toner ever lol. After toner, guna essence. Then baru guna serum. It will feel sticky once you gently tap it on the skin so kena tunggu until fully absorbed then baru add another layer. Sesungguhnya korean skincare routine ni memerlukan kesabaran. And for essence and serum, I decide to use the Innisfree product. So far so good!

korean skincare routine

When everything is fully absorbed, here comes the another layer! And this is the very best part for me. The sheet mask!! Dan macam toner, it's my first time guna sheet mask. Disebabkan best, aku beli sekotak Bio Essence punya sheet mask hehehe. It is much cheaper to buy one box rather than beli satu-satu. Tempel for around 15 minutes dan sisa yang ada dekat muka just massage gently je. Tak perlu cuci. Bila dah kering, baru apply eye cream untuk hilangkan dark circle bawah mata and to moisturize the skin area situ. Tap gently! And macam biasa, bila dah kering baru guna moisturizer. Mungkin sama macam krim malam kot. Saya pun tak pasti hahaha. Yang penting bangun pagi kulit muka memang lembut hihihi. Untuk moisturizer saya guna brand dari Nature Republic. Ada 3 jenis dan saya pilih yang untuk combination skin. Untuk eye cream pulak guna Loreal punya brand. 

Sebenarnya kalau tak nak follow exactly 10 steps tu pun boleh. Rasanya part paling penting is double cleansing, serum and moisturize. And I ever read that sunscreen pun penting. Those SPF thingy. Part tu saya belum khatam lagi huhuu. 

So the PROS of following the korean skincare routine is it makes my skin fully hydrated and less oily. Double cleansing makes my skin feel so clean of course!

And the CONS is I have a bit skin breakout and I don't know which product made it that way. 

Baru seminggu saya praktikkan skincare routine ni so it's hard to tell what's the difference yet. But its definitely worth trying for the skin. Make sure you know which products to use! You can click HERE to read more about korean skincare routine. Toddles! x

READ MORE

1.23.2017

#MYTRAVELOKAESCAPADE : Fourth Week Winner!


So it has been a long time I didn't update my blog. I don't even visit the website for the past few weeks. Yeah I'm on a super long hiatus. Mood blogging tersangatlah kelaut. Sebelum tahun baru bukan main lagi berazam nak update blog setiap hari. Hahah. Hampeh. So, this is just a short update, perhaps, to let you know that I'm back! 

So if you read my previous post, it's obvious yang saya join Traveloka contest. Saja nak cuba nasib kot kot boleh melancong free. Yes I did put my expectation high to win the grand prize but sadly rezeki tak sampai situ. Instead, I won the weekly prize! Pun kira okaylah dapat habuan. Tak sia-sia taip karangan berjela-jela demi nak memikat hati Traveloka. :P 

traveloka travel tickets


So, adanya hadiah dari Traveloka, I still haven't decide where to go this year. Teringin betul nak ke Korea but mungkin tahun ni tak dapat lagi nak jejak kaki ke sana. Or maybe yes or maybe no. Tengok keadaan kewangan lah hahah. I have been very boros bulan ni. I bought some skincare products for the sake of myself. Stay tune for the post! Now tengah fikir nak buat apa dengan voucher Traveloka ni. Memandangkan tak banyak, kenalah cari the cheapest place to go. Mungkin cukup untuk support hostel 3 4 hari huhuhu. Anyway, tahniah untuk winners Traveloka contest yang lain jugak!! Untuk yang menang weekly prize, how are you going to use the voucher? Hiks

READ MORE