Down With A Fever

down with a fever
credit
I guess this week just ain't my days. I've been down with a fever. And flu for almost a week already. And sore throat as well. Stuffy nose and now stuffy ears. I have taken Clarinase which is a so-called strong medicine for flu recommended by my stepmom. It's gonna make me drowsy she said. But I guess the Clarinase has no effect on me. Too much painkiller in my body that even the strong medicine give up to function properly. Lol I'm dying! 

I tried to find some tips on Google to help me unclog my ears. Because stuffy ears are really making me uncomfortable! I tried the steam shower but it just not my thing to shower with hot water. I mean, warm. But wait, how do you get the steam if the water ain't hot? 

I tried the warm compress method where you put the warm cloth over your ears or nose to get rid of the stuffy feelings but it doesn't work. Then I go for a drink. Hot honey lemon. I don't like the taste but yeah, I need to force myself to drink it. It's an alternative for medicine so I gotta do it for the sake of myself. We can't depend too much on medicine, right?

I even took Panadol Actifast for my fever. I felt better the next day. But the day after that, which was yesterday, I was once again down with a fever. I really felt like oh-im-gonna-die. Yes I know its overdramatic but I really felt that way lol. 

Each and every day I hope I will wake up with no flu, no fever no stuffy ears no stuffy nose and no sore throat. Nyah kauuuuuuu! But it just won't go away sobs. Being sick makes me lazy and not in the mood to do anything. 

Well, just hoping I will recover soon so that I can do the work especially in maintaining my blog and hoping to be consistent in updating entries. Just a quick writing. Till here then! x 

10 Tips To Deal With Low Self Esteem

tips to deal with low self esteem

Tak semua orang lahir terus konfiden. Kalau ada untung la. Tapi kalau yang jenis tak konfiden atau low self-esteem ni memang kesian sebenarnya. Macam aku la. Banyak puji orang lain daripada puji diri sendiri. Lagi-lagi zaman sekarang ni orang semua kaki mekap semua cantik. Menangis bila scroll instagram sebab terkenangkan diri yang macam kentang. (jangan tanya aku kenapa kentang. tapi kentang sedap!) Nak kurus tak jugak kurus. Tu salah satu sebab kenapa aku tak konfiden dengan diri aku. Cause I don't feel comfortable in my own skin. 

Self-esteem ni bukan setakat pandang rendah dengan rupa diri sendiri, personaliti pun termasuk sekali. It's about our self-worth. Tapi sekarang bila aku pilih untuk abaikan benda-benda negatif terhadap diri-sendiri ni, aku perasan aku tak lagi tak konfiden macam dulu. Tapi taklah konfiden sangat. I tend to hide and avoid okay. But at least for now I don't run when I serve the customers di kedai. Hahhaha. So aku nak kongsikan tips to deal with low self-esteem ni. 

10 Tips To Deal With Low Self Esteem


1. Start A Compliment Jar

Bagi aku tak perlu sangatlah compliment jar. Nak listkan dalam buku pun boleh je. Yang penting kau puji diri kau setiap hari. Memang bunyi macam over lah kan angkat bakul sendiri. Tapi kalau bukan kau nak puji, siapa lagi nak puji kan? Tulis je apa-apa yang kau suka tentang diri kau. By the end of the month, tengok balik semua benda positif yang kau dah tulis pasal diri kau then reflect. 

2. Start Living For Now

Maksudnya jangan cakap tak nak selagi kau tak cuba. Jangan fikir yang kau tak mampu buat ini lah itu lah. Just do it. Keep the negative thoughts far far away from you. Low self-esteem ni adalah disebabkan kita terlampau fikir akan sesuatu yang kita rasa kita tak dapat ubah sedangkan kita tak tahu pun apa outcome dia kan. Bila dah set mind macam tu, keyakinan pun lesap sekali lah. So just do whatever you want to do and start living!

3. Keep A Journal

Bila kau luahkan perasaan kau dengan cara menulis, you get them out in a healthy way. Kalau marah-marah memang buruklah muka. Kedut sana sini. Orang selalu cakap kalau marah nanti muka banyak kedut sebab kau mengerut kan. Okay just kidding. But yes, if you let your feelings out through writing, you will feel much better of yourself. Kedut kurang dan muka pun nampak awet muda. 😁

4. Become Aware Of Your Negativity 

Jangan biarkan hidup anda diselebungi mak nenek negativity ni. Bila kau perasaan kau mula nak rasa rendah diri, cepat-cepat terus fikir benda positif untuk lawan balik benda negatif tu. Boleh je kau cakap kau pun comel macam nora danish lah. Tak pun macam maya karin ke. Hehehe. Insyaallah berkesan!

5. Ask Yourself If...

Tanya dengan diri sendiri, if orang lain berada dalam situasi kau, adakah kau akan buat mereka rasa negatif? Kadang bila kau buat macam ni, you will get clear vision of yourself dan it will make you feel more positive. 

6. Have Conversations With Yourself

Kalau korang pernah main The Sims, dalam game tu kau boleh suruh character kau bercakap-cakap dalam cermin untuk increase charismatic level dia. Dari situ aku tahu bercakap dengan diri sendiri bukan bermaksud gila atau sewel. Itu adalah untuk boost up kan lagi confidence level kita dan improve diri kita. Converse with yourself about anything. 

7. Stop Judging Yourself And Others

Benda ni aku rasa paling susah nak buat. Tak judge diri sendiri pi judge orang lain pulak. Now lets ask ourselves, adakah dengan mengecam atau judge orang lain akan menaikkan confidence level kita? Kalau tak buat apa kita buang tenaga dengan benda macam tu kan? Instead of judging others, its much better to keep your surrounding with positive vibes. Tak kira apa pun, always be the positive one. 

8. Start Meditating

Aku tak pernah pulak buat benda ni. Tapi sebelum tidur aku memang akan rilekkan minda dan reflect balik tentang diri aku. Kadang tu memang anxiety lah yang datang hahaa. Sepatutnya meditating ni rilekkan minda dan nyahkan segala benda yang menganggu hidup kau. Boleh cuba buat ni in a proper way untuk ambil aura positif. 

9. Learn To Let It All Go

Cuba untuk abaikan benda-benda yang buat kau resah atau bimbang. Jangan terlampau fikir apa yang buat kau upset tentang diri kau. Let it all go sebab tu yang terbaik kau boleh buat untuk diri kau. Sooner or later you will be able to accept all your flaws and embrace them.

10. Be An Active Participant In Your Life

Maksudnya bila emosi menguasai diri, kau jangan duduk dan biarkan benda tu take control diri kau. Fight for yourself to develop more positive attitude. Emosi ni kalau tak dilawan memang menjadi-jadi. It put you down their level. Kalau tak nak hidup anda penuh dengan negative vibes, the only thing yang dapat lawan semua tu is positive vibes lah kan. 

-
im a potato

The conclusion is, always and always be positive. Positive to yourself and be positive towards others. Kalau fikir yang tak baik aje, memang la semua akan jadi tak baik kan. This thing makes sense. Korang yang ada masalah low self esteem ni boleh cuba tips ni. Insyallah kalau scroll instagram lepas ni memang takkan menangis lagi lah. Because you believe in yourself dah kan. So till here then. Hope it helps! x 

Blogging Tips | 8 Checklist Penting Yang Perlu Disemak Sebelum Publish Entri

8 checklist penting

Kalau dulu biasanya lepas siap buat entri, aku cuma buat proofreading then terus publish entri tersebut. Rupanya ada banyak lagi benda lain perlu dibuat sebelum kita menekan butang publish tu. Benda ni aku belajar sikit-sikit dari Google dan juga dari group AFB. Aku share based on apa yang aku tahu dan apa yang aku paham. Let's check it out!

My Journal Collection

Miri, Sarawak, Malaysia
my journal collection

I am always that someone who is fond of notebooks. Always. Dari dulu sampai sekarang dan mungkin sampai bila-bila. I will pass this obsession to my future children, of course. Haha. Aku minat kumpul buku nota sejak dari zaman sekolah rendah. Dulu kan femes main mintak biodata kawan so buku nota ni boleh dikatakan benda wajib ada lah. Kalau ikutkan memang banyak buku nota yang aku ada. Tapi ni cuma separuh saja yang aku nak share.

Resepi Udang Masak Kunyit

udang masak kunyit

Resepi Udang Masak Kunyit

Bahan-Bahan (agak-agak sendiri nak letak berapa banyak):
• udang
• 2 batang serai // diketuk
• bawang besar // dihiris
• bawang blend (bawang besar + bawang putih + bawang merah)
• serbuk kunyit
• cili padi // dihiris

Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dan masukkan serai dan bawang blend. Tumis sampai naik bau.
2. Masukkan udang dan gaul.
3. Masukkan serbuk kunyit sesuai dengan citarasa. Garam dan ajinomoto sekaligus.
4. Tambah air jika ingin berkuah.
5. Bila udang dah hampir masak, terjunkan bawang besar dan cili padi. Kacau sampai masak. Siap!

Mudah kan nak buat udang masak kunyit ni? :)

* * * * *

Lain-lain resepi dalam blog Eeca Shyaa:
‣ Sanggar Pappek Dan Sambal Tomat
‣ Cauliflower Goreng Kampung
‣ Ayam Percik 
‣ Mushroom Fettucine Carbonara


Pullman Miri Waterfront | Pre-Ramadhan Dinner With The Orphans

kompleks kebajikan hamidah yakup miri

Last Thursday, Sarawak Bloggers representative has been invited to attend a Ramadhan Client Appreciation Night by Pullman Miri Waterfront with a guest of honour which is a total of 90 children and carers from Kompleks Kebajikan Hamidah Yakup. Other guests that came on this special occasion were a Miri Mayor, Adam Yii and his wife, members of the local media and also guests from various agencies and business.